Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukmergėje Vytautas Martyšius, Saulius Račickas ir Virginijus Sekmokas kaltinami po 5-10 litų supirkinėję rinkėjų balsus

Ukmergės rajono apylinkės teismas toliau nagrinės baudžiamąją bylą dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų (ar referendumo) teise rinkimų į savivaldybės tarybą metu.
Byla dėl rinkėjų balsų pirkimo Ukmergėje
Byla dėl rinkėjų balsų pirkimo Ukmergėje / Vilkmerge.lt nuotr.

Šioje baudžiamojoje byloje įtarimai pareikšti trims ukmergiškiams. 49 metų Vytautas Martyšius kaltinamas, kad veikdamas bendrai grupėje su 40-mečiu Sauliumi Račicku ir 41 metų Virginijumi Sekmoku siekė papirkti kuo daugiau žmonių jog šie, 2011 metų rinkimuose į Ukmergės rajono savivaldybę, balsuotų už sąrašą Nr. 16 (Liberalų ir centro sąjunga).

Jau trečiasis teismo posėdis šioje byloje numatytas ateinantį trečiadienį, rašo Ukmergės krašto žinių svetainė vilkmerge.lt.

Įtariama, kad kaltinamieji ne tik pirko balsus Liberalų ir centro sąjungos naudai, tačiau bandė reitinguoti ir kandidatų sąrašą. Iš balsus pardavusių rinkėjų jie reikalavo kandidatų sąrašą reitinguoti taip: Nr. 4 (Juozas Armanavičius), Nr. 6 (Sigitas Masiulionis), Nr. 24 (Jovita Gleiznienė), Nr. 26 (Vilius Morkūnas) ir Nr. 20 (Jonas Vyčas).

Nors, vilkmerge.lt turimais duomenimis, teisėsaugininkai ir svarstė galimybę du politikus –  J.Armanavičių ir S.Masiulionį, uždaryti į areštinę, tačiau po įvykusių dviejų teismo posėdžių paaiškėjo, jog ikiteisminio tyrimo metu nebuvo apklaustas nei Liberalų ir centro sąjungos Ukmergės skyriaus pirmininkas, dabartinis vicemeras, Regimantas Baravykas bei nei vienas kandidatas buvęs rinkiminiame sąraše.

Vilkmerge.lt nuotr./Byla dėl rinkėjų balsų pirkimo Ukmergėje
Vilkmerge.lt nuotr./Byla dėl rinkėjų balsų pirkimo Ukmergėje

Šioje byloje liudiję asmenys tiek ikiteisminio, tiek teisminio tyrimo metu patvirtino, kad už 5 arba 10 litų, rinkimuose balsavę taip, kaip prašė kaltinamieji. Ikiteisminio tyrimo eigą kontroliavęs rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Šarūnas Šimonis, nusprendė šią bylą į teismą siųsti, apkaltinus minėtus tris asmenis, kurie nekandidatavo rinkimuose į savivaldybių tarybą.

Politikus, gavusius tiesioginę naudą rinkimuose, reitingo balsus, prokuroras bent kol kas nusprendė palikti ramybėje.

Šioje byloje savo kaltę iš dalies pripažino tik du kaltinamieji – S.Račickas bei V.Sekmokas.

V.Martyšius teisėsaugininkams teigia, kad pinigų už atiduotą balsą rinkėjams nemokėjo, o tik agitavo balsuoti už Liberalų ir centro sąjungą.

Apie tai, kad galimai papirkinėjami rinkėjai, kalbos pasklido jau per išankstinį balsavimą į savivaldybių tarybų rinkimus.

Likus kelioms dienoms iki rinkimų, vilkmerge.lt žurnalistai policijos komisariato koridoriuje sutiko Socialdemokratų partijos atstovą Arūną Dudėną. Jis žurnalistams patvirtino, jog į policija atvyko pranešti apie galima balsų pirkimą rinkimuose. Tačiau policininkams siūlo galą pavyko aptikti tik rinkimų dieną.

V.Martyšius teisėsaugininkams teigė, kad pinigų už atiduotą balsą rinkėjams nemokėjo, o tik agitavo balsuoti už Liberalų ir centro sąjungą.

2011 metų vasario 27 dieną pareigūnai sulaikė S.Račicką bei V.Martyšių. Atlikę kratas jų namuose pareigūnai, pas V.Martyšių aptiko dokumentų, panašių į balsavimo biuletenius bei į biuletenių šakneles.

S.Račicko namuose rasta V.Martyšiaus vizitinių kortelių, balsavimo biuletenio pavyzdys, įvairių užrašų su pavardėmis. Taip pat rasti keli polietileno maišeliai su augalinės kilmės medžiaga, miltelių, suvyniotų į foliją, vienkartinis švirkštas. Vėliau ekspertai nustatė, kad tai ne narkotikai.

Po dviejų parų įtariamieji buvo išleisti į namus. Tačiau kovo 2 dieną sulaikomi dar du įtariamieji: V.Sekmokas ir 51 metų V.C.

Pirmasis sulaikytas 16 parų už ankščiau atliktą administracinės teisės pažeidimą, o antrasis sulaikomas 48 valandoms. Nors pareigūnams pavyko nustatyti tik keliolika asmenų, pardavusių balsus, tačiau gali būti, kad didžioji dalis tokių liko nenustatyta. Nes pirmumo balsų daugiausiai gavo būtent tie kandidatai už kuriuos buvo agituojama balsuoti siūlant pinigus.

Daugiausia reitingo balsų gavo J.Armanavičius. Jis, gavęs 705 rinkėjų balsus, iš ketvirtosios sąrašo vietos pakilo į pirmąją.

Į antrąją iš šeštosios pakilo S.Masiulionis. Trečiasis, surinkęs 419 balsų, liko sąjungos rajono skyriaus pirmininkas R.Baravykas, o ketvirtasis – Romas Pivoras. Iš 20-os vietos į penktąją pakilo J.Vyčas. Per 20 vietų pakilo V.Morkūnas. 24-oje vietoje buvusi J.Gleiznienė šoktelėjo į septintąją.

Tiesa, į rajono tarybą buvo išrinkti tik pirmieji trys kandidatai.

VIDEO: Vilkmerge.lt: Prokuroras patikėjo jog kaltinamasis organizavo balsų pirkimą iš meilės partijai?

Paaiškėjus rinkimų rezultatams, Liberalų ir centro sąjungai atstovaujantis rajono tarybos narys R.Pivoras išplatino viešą pareiškimą, kuriuo atsiprašė už partijos kolegas, sugriovusius pasitikėjimą rajono sąjungos skyriumi.

„Gerbiami rajono žmonės. Dėkoju visiems laisva valia balsavusiems už Liberalų ir centro sąjungos kandidatus į rajono savivaldybės tarybą. Atskirai noriu padėkoti Balelių kaimo gyventojams. Ačiū už išreikštą pasitikėjimą. Taip pat atsiprašau už tuos partijos kolegas, kurie savo elgesiu sugriovė pasitikėjimą Liberalų ir centro sąjungos skyriumi“,  – tuomet rašė R.Pivoras. Tačiau ir į šią politiko užuominą prokuratūra nereagavo.

Ačiū už išreikštą pasitikėjimą. Taip pat atsiprašau už tuos partijos kolegas, kurie savo elgesiu sugriovė pasitikėjimą Liberalų ir centro sąjungos skyriumi.

Vėliau šie galimai neteisėtai gauti rinkėjų balsai įgijo lemiamą reikšmę renkant rajono vadovus. Iki tol koalicijoje su mero Algirdo Kopūsto vadovaujama Valstiečių liaudininkų sąjunga buvę Socialdemokratai bei Darbo partija pasipriešino vienvaldystei rajone. Daugiausia rinkėjų balsų gavę Valstiečiai liaudininkai pareikalavo dviejų pagrindinių rajono vadovų postų – mero bei administracijos direktoriaus. Tačiau su tuo kategoriškai nesutiko iki tol kartu dirbusios Socialdemokratų bei Darbo partijos.

Deryboms pakliuvus į aklavietę minėtos partijos nusprendė koaliciją suformuoti su iki tol opozicijoje dirbusia Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratu partija. Tačiau susiformavusiai naujai koalicijai neužteko balsų, kad jų kandidatai būtu išrinkti vadovauti rajonui. Tuomet ir paaiškėjo, kad Liberalų ir centro sąjungos narių balsai yra lemiami.

Liberalai pareiškė, kad tik posėdyje apsispręs ar balsuoti už valstiečių liaudininkų siūlomą kandidatą į merus A.Kopūstą, ar už socialdemokratą A.Dudėną.

Gavę rajono mero pavaduotojo postą liberalcentristai apsisprendė palaikyti iki tol rajonui vadovavusio A.Kopūsto kandidatūrą.

Paaiškėjus, jog prokuratūra net neapklausė politikų, gavusių galimai neteisėtų rinkėjų balsų, į generalinę prokuratūra kreipėsi rajono tarybos narys, Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščioniams demokratams atstovaujantis Andrius Kalesnikas. Jis prokuratūrai rašytame laiške suabejojo, ar prokurorams rūpi, kas galėjo organizuoti balsų pirkimą savivaldybių tarybų rinkimuose Ukmergėje.

Pasak A.Kalesniko jis iš Ukmergės prokurorų gavo miglotą atsakymą. Jame teigiama, kad teismo posėdis yra viešas ir kaltinamieji pasinaudojo jiems įstatymo suteikta teise neduoti parodymų. Taigi jie neįvardija kas paskatino juos elgtis vienokiu ar kitokiu būdu tam tikroje situacijoje, teigiama prokuratūros atsakyme į politikui. Laiške taip pat teigiama, jog prokuratūra atskyrė ikiteisminį tyrimą, kuriame policijos tyrėjai tęsia aplinkybių tyrimą, aiškinasi kitus asmenys, kurie gali būti susiję su šia nusikalstama veikla, pasakojama svetainėje vilkmerge.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai