Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už 6 gyvybes – 8 metai atvirojoje kolonijoje (atnaujinta 14.25 val.)

Aukščiausiasis Teismas padėjo tašką vienos baisiausių Lietuvos istorijoje avarijos byloje.
Po kaktomušos su vilkiku „Renault“ vienatūris su žmonėmis sudegė.
Po kaktomušos su vilkiku „Renault“ vienatūris su žmonėmis sudegė. / Astos Aleksėjūnaitės nuotr. iš dienraščio L.T. archyvo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį paskelbė galutinį ir neskundžiamą verdiktą byloje dėl visą šalį sukrėtusios avarijos, kurią sukėlė klaipėdietis Artūras Klumbys.

2007-ųjų liepos 18-ąją magistralėje Vilnius-Klaipėda, Saulažolių kaimo ribose, remontuojamame kelio ruože, girto (1,01 promilės alkoholio) A.Klumbio vairuojamas Opel Calibra  lėkė apie 150 km/val. greičiu (trigubai greičiau nei leistina) ir iš galo taranavo vienatūrį Renault Espace, kuriuo keliavo šeši žmonės.

Nuo smūgio Renault išslydo į priešpriešinę eismo juostą, kur kaktomuša susidūrė su vilkiku Volvo. Vienatūris užsiliepsnojo, viduje sudegė 3 suaugusieji ir 2 vaikai. Vėliau ligoninėje mirė ir ant kelio iškritusi mažylė.

Siekė maksimalios bausmės

Klaipėdos rajono apylinkės teismas jaunam vyrui skyrė 8 metų laisvės atėmimo bausmę. Šį nuosprendį A.Klumbys skundė Klaipėdos apygardos teismui, tačiau įkalinimo laikas jam nesutrumpintas.

Avarijos aukų artimieji šįkart prašė, kad bausmė būtų sugriežtinta, kaltininkas norėjo, kad aukščiausios instancijos teisėjai bausmę jam sušvelnintų.

Astos Aleksėjūnaitės nuotr. ia dienraačio L.T. archyvo/Avarijos kaltininkas A.Klumbys.
Avarijos kaltininkas A.Klumbys.

LAT antradienį paskelbė, kad atmeta abiejų šalių argumentus ir ankstesnį teismo sprendimą palieka visiškai nepakeistą.

Žuvusiųjų artimųjų ketverto pateiktame skunde prašyta A.Klumbį nuteisti maksimaliai, dešimčiai metų nelaisvės. Taip pat jie prašė padidinti priteistos kompensacijos sumą. Be to, artimieji yra įsitikinę, jog tragedijos kaltininkas turėtų atlikti bausmę ne atvirojoje kolonijoje, o pataisos namuose.

Pats A.Klumbys teismo prašė taikyti dar švelnesnę nei 8 metų nelaisvės bausmę. Be to, jaunas vyras pageidavo, kad teisėjai dar labiau sumažintų iš jo priteistos neturtinės žalos dydį.

„Kolegija laiko, kad paskirtoji laisvės atėmimo bausmė – aštuoneri metai, atitinka ir padaryto nusikaltimo pavojingumą, ir kaltininko asmenybę“, – pažymėjo nutartį pagarsinęs LAT kolegijos narys Vytautas Piesliakas.

Suprantu, kad esu kaltas. Gailiuosi, kad taip atsitiko. Aš kiekvieną dieną tai prisimenu“, – teisme atgailavo A.Klumbys,

Kaip jau pasakojo 15min.lt, sesers šioje avarijoje netekęs Artūras Zaiko yra sakęs, jog išreikalauti griežčiausios bausmės A.Klumbiui buvo artimųjų principo reikalas: juk avarijos kaltininko nusikaltime nėra nė vienos lengvinančios aplinkybės, turi būti skirta griežčiausia iš numatytų bausmių.

A.Zaiko vardijo 28 metų kelių erelio nuodėmes: buvo girtas, viršijo greitį, pažeidė kitus KET reikalavimus, nužudė žmones, įvykio vietoje nebandė gelbėti aukų. „Jis ten stovėjo ir žvengė, tai kokios gali būti jo kaltę lengvinančios aplinkybės?“ – klausė A.Zaiko.

Vyrą papiktino ir tai, kad A.Klumbys, laukdamas teismo nuosprendžio, buvo pasislėpęs nuo teisėtvarkininkų.

„Labai norisi tikėti, kad tas teisingumas bus pasiektas“, – po vieno iš LAT posėdžių yra sakęs A.Zaiko.

Pats avarijos kaltininkas Aukščiausiajame Teisme yra pareiškęs nuomonę, kad aukų artimieji ne pasigenda teisingumo, o yra užvaldyti aklo pykčio.

„Nukentėjusieji ieško ne teisingumo, o trokšta keršto““, – A.Klumbį pernai citavo Delfi.lt.

„Tik norėjau namo grįžti, kaip ir jie...“

A.Klumbys teisme neigė, kad stovėjo ant kelio ir „žvengė“, kai pašaliniai žmonės bandė gelbėti degančiame automobilyje esančius žmones: „Negaliu atsakyti už draugų ir bendradarbių veiksmus.“

A.Klumbys dėl tragedijos mėgino ir atgailauti.

„Aš suprantu, kad esu kaltas – gyvenime nemaniau, kad taip gali atsitikti. Tada aš tik norėjau namo grįžti, kaip ir jie... Labai gailiuosi, kad taip atsitiko. Ir dėl savo elgesio po avarijos – buvo didžiulis stresas. Aš mačiau tik mergaitę, bėgau jai padėti, o tas kitas automobilis, kuris degė, buvo už didesnio atstumo... Aš kiekvieną dieną tai prisimenu“, – viešame LAT posėdyje yra kalbėjęs A.Klumbys, kuris sakė norintis „labai atsiprašyti nukentėjusiųjų“ ir žinantis, kaip jiems yra sunku.

Kaip žinoma, žuvusiųjų artimiesiems Klaipėdos rajono apylinkės teismas priteisė atlyginti 440 tūkst. litų neturtinės žalos, nors jie buvo pareiškę ieškinius, kurių bendra suma siekė apie 6 mln. litų. Teisėjai atsižvelgė, kad nuteistasis neturi praktiškai jokio turto.

Per šią tragedija žuvo dvi jaunos šeimos – Sergejus Panovas, jo žmona Tatjana, jų dukrelė Kenija iškrito pro langą ir vėliau mirė ligoninėje, taip pat žuvo Marija Gutarenko su sūnumi Jurijumi bei dukrele Anastasija.

Astos Aleksėjūnaitės nuotr. ia dienraačio L.T. archyvo/Opel Calibra, kuriuo lėkė avarijos kaltininkas.
Astos Aleksėjūnaitės nuotr. iš dienraščio L.T. archyvo/„Opel Calibra“, kuriuo lėkė avarijos kaltininkas.

 


 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai