Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už bandymą įnešti narkotikus į įkalinimo įstaigas kūno ertmėse – ikiteisminiai tyrimai

Narkotines medžiagas į šalies laisvės atėmimo vietas bandoma įnešti vis išradingesniais būdais, neretai tam „pasitelkiamos“ ir kūno ertmės. Tačiau Lietuvos kalėjimų tarnyba atkreipia dėmesį, kad tokie atvejai vis dažniau užkardomi, o net ir menkiausias kiekis psichotropinių medžiagų užtraukia baudžiamąją atsakomybę ar gali pailginti bausmės atlikimo trukmę.
Narkotikai, kurie buvo tiekiami į Alytaus kalėjimą
Narkotikai (asociatyvi nuotr.) / Policijos departamento nuotr.

Pastaruoju metu fiksuoti du atvejai, kai nuteistieji kūno ertmėse į kalėjimą bandė įsinešti narkotikus.

Spalio 7 dieną Lietuvos kalėjimų tarnybos Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai gavę išankstinės informacijos patikrino iš trijų dienų trumpalaikės išvykos grįžtantį nuteistąjį, gimusį 1981 metais, kuris, turimais duomenimis, į Pravieniškių 1-ąjį kalėjimą galėjo neštis psichotropinių medžiagų – karfentanilio.

Informacija pasitvirtino - tikrinant į įkalinimo įstaigą grįžusį nuteistąjį, pastarasis prisipažino, kad išangėje nešasi du paketus su psichotropinėmis medžiagomis. Bendras paketų svoris siekė apie 30 gramų. Lietuvos kalėjimų tarnybos Kriminalinės žvalgybos valdyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis – psichotropinėmis medžiagomis. Psichotropinės medžiagos buvo išsiųstos Lietuvos teismo ekspertizės centrui, atlikus narkotinių – psichotropinių medžiagų tyrimą ir nustačius narkotinių – psichotropinių medžiagų grynąjį kiekį, nusikalstama veika gali būti perkvalifikuota, už kurią numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo 10 iki 15 metų.

Taip pat spalio 8 dieną Pravieniškių 2-ojo kalėjimo Asmens sveikatos priežiūros skyriuje kilo įtarimas, kad suimtoji, gimusi 1983 metais, savo kūno ertmėse gali turėti narkotinių medžiagų. Moteris buvo konvojuota į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių, kur rentgeno patalpose pas ją rastas paketas su galimai narkotinėmis–psichotropinėmis medžiagomis. Dėl įvykio Lietuvos kalėjimų tarnybos Kriminalinės žvalgybos valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Lietuvos kalėjimų tarnyba aktyviai kovoja su viena opiausių problemų šiuo metu – narkotinių – psichotropinių medžiagų vartojimu, nuteistųjų bei narkotinių medžiagų patekimu į įkalinimo įstaigas. Siekiant sumažinti narkotinių – psichotropinių medžiagų vartojimą, vykdomos įvairios prevencinio pobūdžio priemonės. Daugiausia dėmesio skiriama siekiant užkardyti galimus narkotinių medžiagų patekimo „kelius“ į įkalinimo įstaigas. Kalėjimuose veikia Reabilitacijos centrai, kuriuose nuteistiesiems padedama įveikti turimas priklausomybes. Visgi sustiprinus prevencines priemones bei sumažinus galimybę draudžiamų daiktų permetimams, ženkliai padidėjo bandymų kitais būdais perduoti draudžiamus daiktus nuteistiesiems – narkotinės medžiagos į įkalinimo įstaigas patenka kartu su siuntomis, korespondencija. Užkardant narkotinių medžiagų patekimą per gaunamus laiškus, įkalinimo įstaigose yra vykdoma programa „Saugus laiškas“. Šios programos vykdymo metu nuteistiesiems yra duodamas ne originalus laiško turinys, o tik turinio kopija - tokiu būdu yra kontroliuojama, kad laiškai su psichotropinėmis medžiagomis impregnuotais rankraščiais nepatektų į nuteistųjų rankas.

Lietuvos Respublikos Bausmių vykdymo kodekso 68 straipsnyje įtvirtintos sąlygos, kurioms esant nuteistieji gali išvykti iš bausmės atlikimo vietos į trumpalaikes išvykas į namus - nuteistojo nusikalstamo elgesio rizika yra žema arba vidutinė, yra atlikęs minimalią laisvės atėmimo bausmės dalį, neturi drausminių nuobaudų arba neįvykdytų administracinių nuobaudų ar administracinio poveikio priemonių bei užsiima pasiūlyta darbine veikla. Padidėjus trumpalaikių išvykų skaičiui, išaugo ir bandymų parsinešti draudžiamų daiktų ar medžiagų į įkalinimo įstaigas, draudžiami daiktai ar medžiagos dažniausiai yra slepiamos kūno ertmėse, rečiau praryjamos.

Į trumpalaikes išvykas įprastai išleidžiami tik patys pozityviausi nuteistieji, tačiau jų nuo naujų nusikaltimų nesulaiko žinojimas, kad už naują padarytą nusikalstamą veiką (šiuo atveju bandymą įsinešti narkotines medžiagas) jie praranda galimybę išeiti lygtinai, išvykų galimybes ir kitas lengvatas.

Taip pat pasitaiko atvejų, kai savo kūno ertmėse, nežinodami apie jų laukiančią teisinę atsakomybę, ateidami į įkalinimo įstaigą nuteistųjų artimieji, giminės, draugai atneša narkotinių medžiagų, kurias bando perduoti. Lietuvos kalėjimų tarnyba įstatymų nustatyta tvarka glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos Respublikos Sveikatos priežiūros įstaigomis. Siekiant iš organizmo pašalinti draudžiamus daiktus pasitelkiami ginekologai, urologai, chirurgai, rentgenologai, nuteistiesiems atliekamos kompiuterinės tomografijos ir kita.

Dėl galimo nuteistųjų, jų artimųjų nusikalstamo poveikio visada galima kreiptis Lietuvos kalėjimų tarnybos pasitikėjimo telefonu +370 655 19966 arba el. paštu pasitikejimas@kalejimai.lt .

Lietuvos kalėjimų tarnyba perspėja, kad už bandymą į kalėjimą įnešti ar kitais būdais perduoti kalinamiesiems narkotines ar psichotropines medžiagas, numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento