Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 05 /16:34

Už kyšius teisiami policininkai nebijo nei nufilmuotų kadrų, nei vairuotojų žodžių: o kur įrodymai?!

Skandalingoje baudžiamojoje byloje aiškėja, kad po STT vaizdo kameromis kyšį galimai paėmę ir kitais bylos duomenimis į kampą spaudžiami Vilniaus kelių policininkai linkę pasirinkti totalinio neigimo taktiką. Nors yra iškalbingas vaizdo įrašas ir nedviprasmiški liudijimai, kaltinamieji vis tiek pasigenda rimtų jų kaltės įrodymų.
Rytis Jasionis
Rytis Jasionis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš paėmiau Bastiliją. Prisipažįstu!“ – pirmadienį po posėdžio teisme pareiškė teisiamas policininkas Rytis Jasionis, taip šmaikščiai bandęs pasakyti labai rimtą dalyką: skandalingoje baudžiamojoje byloje jis pasigenda įrodymų.

Kaip 15min.lt jau rašė anksčiau (žr. susijusius straipsnius), sostinės pareigūnas R.Jasionis teisiamas kartu su Arūnu Zabuliu – teisme porininkai atsidūrė po to, kai kyšį iš vieno vairuotojo, bylos duomenimis, paėmė tiesiai po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vaizdo kameromis A.Jakšto gatvėje.

Pirmadienio posėdyje apklausti trys nauji liudytojai, susiję su kitu epizodu Tilto gatvėje. Vairuotojas pasakojo, kad, būdamas neblaivus, už galimybę tęsti kelionę davė šiems policininkams  kyšį, kiti liudytojai patvirtino, kad kyšiui draugai čia pat paskolino pažeidėjui pinigų.

O kur įrodymai?!

15min.lt žurnalistui pasiteiravus, kaip žada gintis nuo tokių drąsių, tiesmukų liudijimų, kaltinamasis  R.Jasionis svarstė, jog papasakoti teisme galima daug ką. „O kur įrodymai?!“ – savo nekaltumu įsitikinęs R.Jasionis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rytis Jasionis ir Arūnas Zabulis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rytis Jasionis ir Arūnas Zabulis

Jį ginantis advokatas leido suprasti, kad jo ginamojo pozicija dėkinga ir dėl to, kad niekas neminėjo kalbėjęs apie kyšį ar davęs pinigus būtent R.Jasioniui. Tuo metu, kai policijos automobilyje buvo dedami kyšiai, ten sėdėjo A.Zabulis.

Beje, posėdžio pradžioje apie šią istoriją teisme kalbėta kiek kitu kampu: esą čia taip viskas aišku, jog net neverta nagrinėti bylos.

STT kameromis užfiksuotą vaizdo įrašą pageidavusiems peržiūrėti advokatams teisėja replikavo, kad viską galima pamatyti svetainėje „Youtube“. „Ten ir parašyta, kad kyšį paėmė! Kam čia dar nagrinėti?“ – apie tai, kad jo ginamasis jau tarsi nuteistas be teismo, replikavo R.Jasionį ginantis teisininkas.

Apklausė vairuotoją

Teisme pirmadienį apklaustas ukmergiškis pasakojo, kad lemtingą naktį su draugais sostinėje linksminosi koncerte, o tada visa kompanija turėjo susitikti, susėsti į mašiną ir važiuoti namo. Kai vairuotojas stabtelėjo Tilto gatvėje, prie jo privažiavo kelių patrulių ekipažas. Pareigūnų dėmesį atkreipė tai, kad nedegė viena transporto priemonės lemputė.

Pareigūnams kilo įtarimas, kad vairuotojas buvo vartojęs alkoholio. „Buvau išgėręs taurę vyno, gal dvi. To neneigiau. Įpūčiau gal 0,6 promilės, žodžiu, buvo neleistina norma. Ir prasidėjo pokalbis... Apie kyšio davimą...“ – teismui pasakojo liudytojas.

Išgirdęs frazę „Tai pagalvok...“, vaikinas išlipo iš patrulių mašinos ir nuėjo rinkti grynųjų.

Anot vairuotojo iš Ukmergės, pirmiausia jis pūtė į senovinio tipo alkoholio matuoklį. Po to pareigūnas davė jam naujos kartos prietaisą, tačiau, uždengęs rodmenis, padėjo jį ant prietaisų skyrelio ir tęsė derybas.

„Ką darom?“ – liudytojas prisiminė iš policininko A.Zabulio sulaukęs tokio klausimo, kurį suprato kaip reikalavimą duoti kyšį. Vaikino atsakymas, reiškęs pritarimą dėl „susitarimo vietoje“, buvo toks: „Nebauskit...“

Išgirdęs frazę „Tai pagalvok...“, vaikinas išlipo iš patrulių mašinos ir nuėjo rinkti grynųjų.

Vairuotojas turėjo 50 litų, dar tiek pat jis paprašė paskolinti vieno iš savo bičiulių. Anot pažeidėjo, dar apie 50 litų jis turėjo mašinoje monetomis.

Anot liudytojo, kai grįžo į policijos mašiną, jam buvo nurodyta, kaip elgtis. „Pasakė, kur padėti pinigus“, – pasak vaikino, jam parodė daiktadėžę prie pavarų svirties. Vaikinas padėjo abu banknotus,  tačiau monetų pažėrė tik dalį. Todėl mano, kad kyšio suma buvo apie 125-130 litų.

Iškart po to pareigūnai pažeidėją paleido.

Beje, kai dėl šios istorijos prasidėjo tyrimas, pareigūnai aptiko galimai suklastotą patikros protokolą. Dokumente, pasirašytame ne šio ukmergiškio, nurodoma, kad vairuotojas įpūtė kiek mažiau nei 0,4 promilės alkoholio, t. y. leistiną normą. Dokumento klastojimu įtariami kelių patruliai.

Liko paskutinis liudytojas

Pirmadienį teisme taip pat liudijo keli vairuotojo draugai. Jie patvirtino, kad bičiuliai padėjo surinkti įkliuvusiam vairuotojui pinigų. Grynuosius, kaip vėliau pasakojo, pažeidėjas atidavė pareigūnams.

Parodymus teisme davė ir Vilniaus apskrities VPK budėtojų dalyje dirbantis policininkas, atliekantis vadinamąją autotikros funkciją. Budėtojams patruliai praneša apie visas mieste stabdomas mašinas: kokia tai transporto priemonė, kur ir už ką sustabdyta, koks patikrinimo rezultatas. Liudytojas patvirtino, kad tikriausia registravo ir teisiamų policininkų stabdytus automobilius, tačiau ką įrašė į registrą, nepamena, tą informaciją analizavo ikiteisminį tyrimą atlikę kiti pareigūnai.

Pirmadienį į teismą neatvyko dar vienas liudytojas iš Ukmergės. Nors Tilto gatvėje sustabdyto vairuotojo keleivis nėra itin svarbus šioje byloje, dėl jo bylos nagrinėjimas atidėtas iki antradienio.

Po visų liudytojų apklausos parodymus teismui žada duoti ir abu kaltinamieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai