Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Landsbergio fondo apšvarinimo byloje – kaltinamųjų slėpynės: vieni dangstėsi veidus, kiti iš viso nepasirodė

Kauno apylinkės teisme niekaip nepradedama nagrinėti Vytauto Landsbergio vardo fondo apšvarinimo byla. Posėdžiuose vis nepasirodo kuris iš 9 kaltinamųjų. Balandžio 19 dieną atvykę į teismo rūmus sukčiavimu kaltinami jauni vyrai slėpė savo veidus nuo kamerų. Tik vienintelis šios veiklos organizatorius – 33 kartus teistas Rytis Pernavas išliko ramus ir užtikrintas.
Rytis Pernavas
Rytis Pernavas ir kiti kaltinamieji / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Čia įvyko liaudiškai vadinamas telefoninis sukčiavimas. Įvyko jis iš Vytauto Landsbergio fondo. Byloje – 9 kaltinamieji. Organizatorius, kuris atlieka bausmę šiuo metu, teistas 33 kartus. Sukčiavimas, pareigūno vardo pasisavinimas, neteisėtas duomenų operacijoms atlikti gavimas. Organizatorius prisistatė kaip policijos pareigūnas, pasakė, kad reikia pakeisti prisijungimo kodą. Pasakė fondo atstovas ir dingo pinigai – 25 600 eurų“, – bylos esmę pirmadienio rytą žiniasklaidai nupasakojo prokuroras Haroldas Mulevičius.

Paklaustas, ar sukčiai žinojo, kad apšvarina būtent V.Landsbergio vardo fondą, prokuroras negalėjo atsakyti. Vis dėlto, kaltinamieji turėjo žinoti, ką bando apvogti, nes fondo telefono numeris yra viešas.

Byla stringa

Ši istorija teisme niekaip nepradedama nagrinėti iš esmės, nes posėdžiuose pritrūksta tai vieno, tai kito kaltinamojo. Birželio 19-ąją nepasirodė du iš jų – Alvaras Vajavada ir Saulius Kazlauskis.

Kaip informavo bylą nagrinėjanti Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja, dėl kaltinamojo S.Kazlauskio buvo priimta teismo nutartis atvesdinti jį į teismo posėdį, bet nėra aišku, dėl ko tai nebuvo padaryta.

Kur yra jo ginamasis, negalėjo teismui paaiškinti ir S.Kazlauskio advokatas. Kaltinamasis nepasirodo jau antrame iš eilės teismo posėdyje.

A.Vajavada, kaip teigė jo gynėjas, šiuo metu turėtų leisti laiką už grotų. Teisėja paaiškino, kad šis kaltinamasis į teismo posėdžių salę šįkart neatvesdintas dėl techninių priežasčių.

Laisvėje šiuo metu esantys šios bylos kaltinamieji – jauni vyrai, posėdžio pradžios laukė besislapstydami nuo žurnalistų ir televizijos kamerų. Jie nenoriai ėjo į salę, o joje sėdėdami buvo nekalbūs ir slėpė savo veidus.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Landsbergio fondo apgavystės byla
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Landsbergio fondo apgavystės byla

Galiausiai atvesdinti buvo ir du įkalinimo įstaigoje laiką leidžiantys kaltinamieji. Vienas jų, kaip manoma, yra šio sukčiavimo organizatorius, iki tol 33 kartus teistas recidyvistas R.Pernavas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rytis Pernavas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rytis Pernavas

Vienintelis jis nebandė slapstytis nuo kamerų, sėdėjo išdidžiai, tačiau į žurnalistų užduotus klausimus neatsakinėjo.

Celofanas nori paspausti ranką

Teisme pirmadienio rytą žadėjo pasirodyti ir riaušių prie Seimo dalyvis, neseniai iš įkalinimo įstaigos, kurioje leido laiką dėl finansinių nusikaltimų, paleistas Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Antanas Kandrotas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Antanas Kandrotas

Savo socialiniuose tinkluose skelbtuose vaizdo įrašuose A.Kandrotas tikino pažįstantis R.Pernavą. Riaušių dalyvis teigė norįs paspausti R.Pernavui ranką už tai, kad apšvarino V.Landsbergio fondą, įrodinėjo, kad šis kalinys yra vertas finansinės paramos, kitaip sakant, ragino rinkti recidyvistui piniginę paramą. Negana to, jis priminė, kad buvusio Lietuvos policijos generalinio komisaro pavardė irgi Pernavas.

Vis dėlto, teisme A.Kandrotas pirmadienį nepasirodė, nors žadėjo – norėjo paklausti R.Pernavo, kiek iš viso buvo pinigų V.Landsbergio fonde.

Bylos nagrinėjimas ir vėl buvo atidėtas.

Ne viską spėjo išgryninti

Vieno iš kaltinamųjų advokatė 15min teigė, kad jos ginamasis į šią istoriją buvo tiesiog įpainiotas. Neva jo sąskaitoje atsidūrusius apie 4 tūkst. eurų jis grąžino.

Paklaustas, kokia dalis iš tų apgaule pavogtų 25 600 eurų buvo grąžinti, bylos prokuroras teigė, kad kai kurios sumos liko užšaldytos kaltinamųjų sąskaitose, tai yra ne visus pinigus spėta išgryninti.

15min primena, kad šioje byloje 9 vyrai – R.Pernavas, Erikas Tunkūnas (taip pat šiuo metu laikomas suimtas), A.Vajavada, Rokas Kazlauskis, S.Kazlauskis, Almantas Baranauskas, Vidmantas Baranauskas, Andrius Plutulevičius bei Artūras Švabauskas – kaltinami tuo, jog veikę bendrininkų grupėje ir turėdami bendrą tikslą pasisavinti svetimą turtą, užvaldė V.Landsbergio fondui priklausančius 25 600 eurų.

Bylos duomenimis, vienas iš kaltinamųjų, atlikinėdamas laisvės atėmimo bausmę įkalinimo įstaigoje, 2020 metų sausio mėnesį susisiekė su fondo atstove, melagingai prisistatė policijos pareigūnu ir pranešė apie piktavalių bandymus prisijungti prie fondo banko sąskaitos, o tada paprašė suteikti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis.

Kaltinamasis R.Pernavas, melagingai pristatęs pareigūnu ir neteisėtai įgijęs fondo elektroninės bankininkystės duomenis, atliko 7 bankinius pavedimus į skirtingų asmenų sąskaitas, kurių bendra suma – 25 600 eurų.

R.Pernavas savo kaltės neneigia.

Kiti bylos kaltinamieji, turėdami tikslą užvaldyti svetimas lėšas, organizavo pinigų išgryninimą arba tolimesnį jų pervedimą per trečiuosius asmenis, nieko nežinančius apie vykdomą nusikalstamą veiką.

Dalis kaltinamųjų kaltę dėl jiems inkriminuojamų veikų pripažįsta, kita dalis – ne. Sukčiavimo schemos lyderis – R.Pernavas savo kaltės neneigia.

Visiems 9-iems asmenims pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo (Baudžiamojo kodekso 182 str. 2 d.). R.Pernavas sulaukė kaltinimų ir dėl dar keturių kitų nusikalstamų veikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito