Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaikų pagrobimu įtariama I.Vilčinskienė bus paleista į laisvę – uždės apykoję

Dar prieš savaitę prašiusi skirti vaikų pagrobimu bei pasikėsinimu išvežti į Baltarusiją įtariamai Ingai Vilčinskienei dviejų mėnesių suėmimo terminą, bylą kuruojanti prokurorė pakeitė poziciją. Paskirtam 9 dienų suėmimo terminui einant į pabaigą, prašyta skirti švelnesnę kardomąją priemonę. Teismas pritarė šiam prokuratūros siūlymui – I.Vilčinskienė turės dėvėti apykoję.
Inga Vilčinskienė teisme
Inga Vilčinskienė teisme / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Rugpjūčio 1 dieną su trimis pagrobtais vaikais prie Baltarusijos sienos su išgalvotais dokumentais sulaikytus kauniečius Mindaugą ir Ingą Vilčinskus prieš savaitę Kauno apylinkės teismas nusprendė suimti skirtingam laikotarpiui.

VSAT nuotr./Sulaikytas automobilis
VSAT nuotr./Sulaikytas automobilis

Atsižvelgiant į jų veiksmų darant nusikalstamas veikas mastą, M.Vilčinskui skirtas mėnesio laiko suėmimas, o I.Vilčinskienei – 9 dienų.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Vilčinskas teisme
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Vilčinskas teisme

Suėmimas skirtas tuo pačiu pagrindu – pagrįstai manant, kad jie gali bėgti, slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar teismo. Buvo įvertinti ir giminystės ryšiai užsienyje, konkrečiai – Vokietijoje, jų slapstymosi aplinkybės, bandymas neteisėtai kirsti valstybės sieną, turint tikslą pasislėpti Baltarusijoje, kuri nėra Europos Sąjungos valstybė. Tai ypač komplikuotų šių asmenų bei pagrobtų vaikų susigrąžinimą ir pargabenimą į Lietuvos Respubliką.

Prašė griežtesnių priemonių, o dabar – švelnesnių

15min primena, kad prokurorė Gitana Kaupė, sulaikius įtariamuosius, prašė skirti jiems griežtesnes kardomąsias priemones – abu sutuoktinius laikyti už grotų 2 mėnesius.

Po posėdžio, kuriame rugpjūčio 2 dieną buvo sprendžiamas kardomųjų priemonių paskyrimo klausimas, prokurorė teigė, kad apklausiami įtariamieji neneigia savo kaltės. Jie aiškino vaikus pagrobę, nes nematę kito sprendimo būdo, tikino, kad dės visas pastangas, net paklus įstatymams, kuriuos iki šiol, kaip ir pačią Lietuvos Respubliką, neigė, kad tik vaikai sugrįžtų pas juos gyventi.

Pasak prokurorės, Vilčinskai neneigė, kad ketino kirsti sieną ir išvykti į Baltarusiją. Kur jie slėpėsi visą tą laiką, nepasakė.

Uždės apykoję

Rugpjūčio 8 dieną, baigiantis 9 dienų I.Vilčinskienės suėmimo terminui, Kauno apylinkės teismas priėmė sprendimą dėl naujos kardomosios priemonės paskyrimo. Pati prokurorė jau nebeprašė laikyti šios įtariamosios už grotų – siūlė skirti jai švelnesnę kardomąją bausmę.

Kaip 15min antradienio popietę teigė Tautvilė Merkevičiūtė, Kauno apylinkės teismo atstovė spaudai, Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja patenkino prokurorės prašymą savo vaikų pagrobimu ir pasikėsinimu neteisėtai kirsti valstybės sieną įtariamai I.Vilčinskienei skirti švelnesnę kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą.

Teisingumo ministerijos nuotr./Apykojė
Teisingumo ministerijos nuotr./Apykojė

Teismo nutartimi įtariamoji nuo rugpjūčio 9 dienos iki lapkričio 9 dienos yra įpareigota nuolat dėvėti elektroninę stebėjimo įrangą (apykoję) ir nurodytu laikotarpiu būti namų zonoje nuo 17 valandos vakaro iki 9 valandos ryto.

Įtarimai tik sunkėja

I. ir M.Vilčinskų atžvilgiu atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo. Pradėtas ir kitas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo neteisėtai kirsti Lietuvos Respublikos valstybės sieną į Baltarusijos pusę.

M.Vilčinskas anksčiau, dar iki 2003-iųjų, buvo teistas 4 kartus. 3 kartus už turtinius nusikaltimus ir kartą už neteisėtą sienos kirtimą.

Visi teistumai jau yra išnykę.

Rugpjūčio 1 dieną Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius užsiminė, kad bus tiriama ir tai, kiek I. ir M.Vilčinskai yra adekvatūs, kiek jie orientuoti savyje, laike ir erdvėje. Kilus klausimams, bus kreiptasi į specialistus, kurie vertina, ar įtariamieji gali atsakyti už savo veiksmus.

Slapstėsi keletą savaičių

15min primena, kad vaikai iš Vilčinskų buvo paimti birželį. Kaip skelbta, jie nelankė mokyklos, nesilankė pas gydytojus, šeima nepriėmė siūlomos pagalbos, fiksuotas ir smurto atvejis artimoje aplinkoje.

Galiausiai trys 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikai, kuriuos prieš kelias savaites galimai savavališkai iš Kaune esančio vaikų gerovės centro „Pastogė“ pasiėmė tėvai, rugpjūčio 1 dieną surasti Lietuvos pasienyje su Baltarusija.

Teisėsaugos vertinimu, tikėtina, kad tėvai, kurie buvo sulaikyti, kartu su vaikais ketino kirsti sieną.

Vaikų tėvus ir juos vežusį asmenį sulaikė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai. Pradėta administracinė teisena.

VIDEO: Tiesiogiai iš Kauno – naujausia informacija dėl trijų surastų mažamečių

Automobilį vairavusiam ir bandžiusiam pasprukti kauniečiui M.Vilčinskui už pasitraukimą iš įvykio vietos gresia bauda nuo 850 iki 1 200 eurų, už pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymą numatyta bauda nuo 90 iki 140 eurų, o už pasienio teisinį režimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą automobiliu vykusiems suaugusiems asmenims gresia įspėjimai arba baudos nuo 40 iki 90 eurų.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, tėvas, motina ar artimasis giminaitis, pagrobęs savo ar savo artimųjų vaiką iš vaikų įstaigos arba asmens, pas kurį vaikas teisėtai gyveno, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Surasti pagrobti Vilčinskų mažamečiai vaikai sugrąžinti globėjui – vaikų gerovės centro „Pastogė“ žinion.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas