Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 02 /16:47

Abu Vilčinskai suimti: vyras mėnesiui, jo sutuoktinė – devynioms dienoms

Antradienį sulaikyti Ignalinos rajone, šalia Lietuvos ir Baltarusijos sienos, Mindaugas ir Inga Vilčinskai trečiadienį turėjo būti pristatyti į Kauno apylinkės teismą. Vis dėlto nuspręsta juos apklausti nuotoliu. Trečiadienio vėlyvą popietę paskelbta, kad abu jie suimti. Vyras mėnesiui, o sutuoktinė 9 dienoms.
Mindaugas Vilčinskas ir Inga Vilčinskienė teisme
Mindaugas Vilčinskas ir Inga Vilčinskienė teisme / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Trečiadienį popiet Kauno apylinkės teisme prasidėjo posėdis dėl suėmimo termino skyrimo I. ir M.Vilčinskams. Įtariamieji posėdyje dalyvavo nuotoliu. Jie laikomi sulaikyti Kauno apskrities VPK sulaikymo patalpose.

Po posėdžio Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis žurnalistams sakė, kad nuspręsta Mindaugą Vilčinską suimti mėnesiui, jo sutuoktinę – devynioms dienoms.

Visą dieną Kaune budėjo sustiprintos policijos pajėgos, nes sulaukta žinių apie nesakcionuotus susirinkimus prie valstybinių įstaigų. Būrelis Vilčinskus palaikančių asmenų buvo atvykę prie buvusios vaiko teisių apsaugos specialistų būstinės Kaune, vėliau persikėlė protestuoti prie vaikų gerovės centro „Pastogė“, kur šiuo metu apsistoję Vilčinskų mažamečiai vaikai.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis

„Suėmimas skirtas vienu ir tuo pačiu pagrindu – pagrįstai manant, kad jie gali bėgti, slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar teismo. Buvo įvertinti giminystės ryšiai užsienyje, konkrečiai – Vokietijoje, jų slapstymosi aplinkybės, bandymu neteisėtai kirsti valstybės sieną, turint tikslą pasislėpti Baltarusijoje, kuri nėra Europos Sąjungos valstybė. Tai ypatingai komplikuotų jų susigrąžinimą ir pargabenimą į Lietuvos Respubliką.

Įvertintos ir aplinkybės, susijusios su vaikų pagrobimu. Įvykio metu galiojo įsiteisėjusi teismo nutartis civilinėje byloje, kurios pagrindu vaikai buvo paimti iš šeimos ir laikomi globos įstaigoje. Tokiu atveju, nepriklausomai, kad tai yra biologiniai tėvai, veikimas prieš įstaigos valią, kurios žinioje buvo vaikai, atitinka vaiko pagrobimo požymius. Kadangi tai darė tėvai, yra pagrindas kvalifikuoti kaip lengvesnį – nesunkų – nusikaltimą“, – kodėl skirtas suėmimas, trečiadienio popietę paaiškino A.Purvainis.

Anot jo, tėvų valdžia – plati sąvoka, bet jei ji nukreipta priešingai vaikų interesams, valstybė turi pagrindą įsikišti.

Ar skirtingi skirti suėmimo terminai reiškia, kad M.Vilčinskas buvo kurstytojas, o vaikų mama nuosaikesnė darant nusikalstamas veikas?

„Ikiteisminio tyrimo teisėjas įvertino tai, kad įtariamosios atžvilgiu galimai trūko duomenų, atskleidžiančių, kiek buvo aktyvus jos vaidmuo. Tai leido pagrįstai suabejoti, ar jos vaidmuo buvo antraeilis. Per tą 9 dienų suėmimo terminą galbūt bus surinkti papildomi duomenys, bus sprendžiama, pratęsti ar ne suėmimo terminą“, – teigė teismo pirmininkas, pabrėžęs, kad vaikai iš šios šeimos paimti dėl to, kad buvo nustatyta, jog jie yra „aiškiai nesaugioje aplinkoje“.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Vilčinskas teisme
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Vilčinskas teisme

Tokio kito atvejo neprisimena

A.Purvainio teigimu, buvo atsižvelgta į Vilčinskų viešus pareiškimus apie tai, kad jie nepripažįsta Lietuvos Respublikos, teismų, kad šie įsteigti nelegaliai, apie paskelbimus, kad jie yra suverenūs asmenys, nepriklausomi nuo nieko, net šalyje galiojančios teisės.

„Tokių atvejų, kad išvirstų į ikiteisminį tyrimą, kai imamasi grobti vaikus, savo praktikoje daugiau neprisimenu. Kad kreiptųsi į teismus su įvairiais prašymais, pareiškimais, reikalavimais, prisidengiant suvereniomis teisėmis, neprocesine tvarka, būta“, – įvertino A.Purvainis.

Vaikai, pasak jo, į mokyklą nebuvo leidžiami nuo praėjusių metų rudens, nebuvo komunikuojama nei su pedagogais, nei su socialiniais darbuotojais, psichologais. Neleista ir vaiko teisių apsaugos specialistams patikrinti aplinkybių. Nepaisyta jokių specialistų rekomendacijų.

„Kaip žinia, vaikai privalo mokytis iki 16 metų. Jei tėvai tam trukdo, tai tikrai neatitinka vaikų interesų. Toks tėvų požiūris buvo įvertintas kaip nesaugi aplinka, todėl imtasi kraštutinių priemonių. Situacija nepasikeitė daugiau nei pusmetį – iki šių metų gegužės. Dėl to teismas ir priėmė sprendimą. Tai nėra iki gyvenimo pabaigos – tai tik leidimas laikinai vaikus paimti iš šeimos“, – patikino A.Purvainis.

Jei bus paisoma nurodymų, nedaroma neapgalvotų sprendimų, anot teismo pirmininko, vaikai bus grąžinti į šeimą. Tik turi nekilti jokių abejonių, kad vaikai bus saugūs, kad jiems bus užtikrintos visos teisės mokytis, sveikatos priežiūra.

Šiandien teismo priimtos nutartys dėl suėmimo skyrimo gali būti skundžiamos per 20 dienų.

Nematė kito sprendimo

Žurnalistams teisme leista užsifiksuoti ekrano vaizdą, pats posėdis – uždaras.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Inga Vilčinskienė teisme
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Inga Vilčinskienė teisme

Posėdis buvo trumpas.

„Įtariamieji davė parodymus, nurodė aplinkybes, susijęs su nusikalstamų veikų padarymu. Aplinkybės pakankamai aiškios, jie neneigia savo kaltės. Teigė, kad pasielgė taip, nes tai jų vaikai, nematė kito sprendimo būdo, nes negalėjo matytis“, – po posėdžio teigė prokurorė Gitana Kaupė.

Pasak prokurorės, Vilčinskai neneigė, kad ketino kirsti sieną ir išvykti į Baltarusiją. Kur jie slėpėsi visą tą laiką, nepasakė.

Įtariamieji prašė jiems skirti kitas kardomąsias priemones, o ne suėmimą. Teigė, kad jų tikslas – vaikai, nori kartu gyventi, laikysis įstatymų.

„Teigė, kad dės visas pastangas, jog vaikai sugrįžtų pas juos gyventi. Vaikai buvo išvežti, kai jie turėjo šiokių tokių sveikatos sutrikimų, jie buvo tik ką parvežti iš apžiūros poliklinikoje“, – atskleidė prokurorė.

Sprendimai dėl psichinės įtariamųjų būklės tyrimo, anot G.Kaupės, dar nepriimti.

Prašė suimti 2 mėnesiams

„Kadangi (liepos 28 dieną – aut. past.) suėmimas buvo skirtas už akių, įtariamieji nedalyvavo procese sprendžiant kardomosios priemonės klausimą, jie turi būti pristatyti į teismą. Teisme jie turi pateikti poziciją dėl kardomosios priemonės. Šiandien bus posėdis, kurio metu ikiteisminio tyrimo teisėjas spręs, kuriam terminui skirti kardomąją priemonę – suėmimą“, – paaiškino Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Darius Valkavičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Darius Valkavičius

Anot jo, ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti prokurorė savo mažamečius vaikus pagrobusiems ir į Baltarusiją juos išvežti bandžiusiems tėvams prašys nustatyti 2 mėnesių suėmimo terminą.

Trečiajam įtariamajam suėmimo neprašys

Kai antradienį pasieniečiai sulaikė pasienyje vokiškais numeriais žymėtą automobilį, jame buvo ne tik Vilčinskai su pagrobtais mažamečiais vaikais, bet ir dar vienas suaugęs asmuo. Jis neprisistatė, nepateikė jokių asmens dokumentų.

VIDEO: Tiesiogiai iš Kauno – naujausia informacija dėl trijų surastų mažamečių
VSAT nuotr./Sulaikytas automobilis
VSAT nuotr./Sulaikytas automobilis

„Nebus prašoma šiam asmeniui skirti griežčiausią kardomąją priemonę. Bus paskirtos kitos kardomosios priemonės. Tai yra Lietuvos Respublikos pilietis, gimęs 1971 metais“, – tiek apie trečiąją įtariamąjį teatskleidė prokuroras.

Pasak prokurorės G.Kaupės, trečio įtariamojo tapatybė jau nustatyta, bus aiškinamasi, kuo jis susijęs su Vilčinskų šeima.

Paklaustas, ar vakar sulaikius įtariamuosius jau spėtos atlikti jų apklausos, D.Valkavičius patikino, kad jos vyksta šiuo metu.

I. ir M. Vilčinskų atžvilgiu atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo. Pradėtas ir kitas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo neteisėtai kirsti Lietuvos Respublikos valstybės sieną į Baltarusijos pusę.

„Paprastai kalbant, yra vienas ikiteisminis tyrimas dėl dviejų nusikalstamų veikų“, – patikslino D.Valkavičius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Vilčinskas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mindaugas Vilčinskas

Sulaikius šeimą prie pat Baltarusijos sienos, rasti ir išgalvoti dokumentai. Pasiteiravus, ar nebus pradėtas dar vienas tyrimas dėl dokumentų klastojimo, vyriausiasis Kauno prokuroras atsakė, kad ateityje toks klausimas gali iškilti.

VSAT nuotr./Sulaikyti padirbti dokumentai
VSAT nuotr./Sulaikyti padirbti dokumentai

„Nepriklausomai nuo asmenų įsitikinimų, visi prieš įstatymą yra lygūs“, – į klausimą, ar Lietuvos nepripažįstantys Vilčinskai sutinka iš viso būti apklausiami, atsakė D.Valkavičius.

Teistas 4 kartus

Kaip prokuroras teigė 15min, M.Vilčinskas anksčiau, dar iki 2003-ųjų, buvo teistas 4 kartus. 3 kartus už turtinius nusikaltimus ir kartą už neteisėtą sienos kirtimą. Tad vakarykštis sumanymas sprukti į Baltarusiją būtų ne pirmas toks įtariamojo nusikaltimų istorijoje.

Visi teistumai jau yra išnykę.

Rugpjūčio 1 dieną D.Valkavičius užsiminė, kad bus tiriama ir tai, kiek I. ir M.Vilčinskai yra adekvatūs, kiek jie orientuoti savyje, laike ir erdvėje. Kilus klausimams, bus kreiptasi į specialistus, kurie vertina, ar įtariamieji gali atsakyti už savo veiksmus.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, tėvas, motina ar artimasis giminaitis, pagrobęs savo ar savo artimųjų vaiką iš vaikų įstaigos arba asmens, pas kurį vaikas teisėtai gyveno, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Vaikai – „Pastogėje“

Trečiadienį vaikai sugrąžinti globėjui – vaikų gerovės centro „Pastogė“ žinion. Jie buvo apžiūrėti medikų, bendravo su psichologais. Vaiko teisių apsaugos specialistų teigimu, daug pastarąsias savaites patyrę mažamečiai jaučiasi gerai.

15min primena, kad trys 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikai, kuriuos prieš kelias savaites galimai savavališkai iš Kaune esančio vaikų gerovės centro „Pastogė“ pasiėmė tėvai, antradienį surasti Lietuvos pasienyje su Baltarusija.

Teisėsaugos vertinimu, tikėtina, kad tėvai, kurie buvo sulaikyti, kartu su vaikais ketino kirsti sieną.

Vaikų tėvus ir juos vežusį asmenį sulaikė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai.

Kaip trečiadienį informavo VSAT, Vilniaus pasienio rinktinės Puškų užkardoje pradėta administracinė teisena.

Automobilį vairavusiam ir bandžiusiam pasprukti kauniečiui M.Vilčinskui už pasitraukimą iš įvykio vietos gresia bauda nuo 850 iki 1 200 eurų, už pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymą numatyta bauda nuo 90 iki 140 eurų, o už pasienio teisinį režimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą automobiliu vykusiems suaugusiems asmenims gresia įspėjimai arba baudos nuo 40 iki 90 eurų.

Vaikai iš šeimos buvo paimti birželį. Kaip skelbta, jie nelankė mokyklos, nesilankė pas gydytojus, šeima nepriėmė siūlomos pagalbos.

Tiesa, antradienį vaiko teisių apsaugos specialistai patikino, kad pagrindinė paėmimo iš šeimos priežastis buvo ne mokyklos nelankymas – tiesiog gauta daug pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, buvo fiksuotas net smurtas šioje šeimoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas