Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdo Adamkaus ir Dangutės Mikutienės ginče dėl knygos svarstoma galimybė kreiptis į lingvistikos ekspertus

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį iki sausio 30 dienos atidėjo Seimo narės „darbietės“ Dangutės Mikutienės ieškinio kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui dėl jo knygoje išsakytų teiginių nagrinėjimą.
Valdo Adamkaus knyga
Aistros teisme verda dėl šios Valdo Adamkaus knygoje išsakytų teiginių / Tomo Lukšio/BFL nuotr.

Teismas ieškovę įpareigojo iki sausio 22 dienos pateikti savo nuomonę dėl ekspertizės skyrimo, nurodyti eksperto kandidatūrą, kuris galėtų atlikti tokią ekspertizę, terminus, jos kainą ir klausimus į kuriuos jis turi atsakyti.

Šalims pagalvoti apie lingvistinę ekspertizę pasiūlė bylą nagrinėjanti teisėja.

D.Mikutienės advokatė sutiko su šiuo siūlymu, tuo metu V.Adamkaus atstovė galimą ekspertizę vertino nepalankiai, teigdama, kad jos klientas norėtų greičiau baigti bylą, o dėl ekspertizės ji užtruktų.

Gynėja sakė, kad kadenciją baigęs prezidentas V.Adamkus, rašydamas savo knygą, pasinaudojo saviraiškos laisve ir neperžengė tolerancijos ribų.

Parlamentarė teismo posėdyje pareiškė, kad Lietuvos niekada nedergė ir prezidento V.Adamkaus knygoje minimą dieną Maskvoje nebuvo.

Politikė Vilniaus miesto apylinkės teisme savo tiesą įrodinėjo pateikdama diplomatinio paso kopiją ir medicinos įstaigos pažymą, kad ji tuo metu slaugė savo mamą.

„Sudėtingas ir jautrus dalykas paduoti prezidentą į teismą. (...) Mano garbė ir orumas, mano darbas yra mano pats didžiausias turtas, aš neleidau sau niekada tokio dalyko, kaip dergti Lietuvą“, – teismui sakė parlamentarė.

Ji skundėsi, kad dėl V.Adamkaus paskleistos informacijos blogai jaučiasi. Parlamentarė teigė, kad jai būtų užtekę skambučio su atsiprašymu.

„Man kaip žmogui padaryta žala, žmonės tiki, ką parašė Adamkus. Jeigu tai yra knyga, tai tikras faktas. Aš jei neneigčiau, priimčiau kaip tiesą. Dėl to buvau priversta kreiptis į teismą. Man ir rinkėjai sako: kreipkitės į teismą ir įrodykite savo teisybę“. – teismo posėdyje kalbėjo D.Mikutienė.

Politikės manymu, vieši asmenys neturėtų klysti ir viešai interpretuoti įvykių.

„Minimą dieną nebuvau ir veiksmų nedariau. (...) Žmonės net į biurą buvo atėję, sakydami, kad man reikia surengti apkaltą, nes pažeidžiau Konstituciją, reikalavimą sąžiningai tarnauti Tėvynei“, – skundėsi D.Mikutienė.

„Pasitikėjimą galima prarasti per akimirką, o jam atstatyti reikia ilgų gyvenimo metų“, – baigė savo kalbą teisme politikė.

„Jis rašė dienoraščius, remdamasis kitais šaltiniais. Teigti, kad norėjo apšmeižti, negalima“, – trečiadienį teismui sakė buvusiam šalies vadovui atstovaujanti advokatė Kristina Čeredničenkaitė.

Teisininkė V.Adamkui atstovauja civilinėje byloje dėl garbės ir orumą žeminančių bei tikrovės neatitinkančių duomenų.

Advokatė K.Čeredničenkaitė teigė, kad V.Adamkus negavo jokio honoraro ar atlyginimo už šią knygą, todėl neproporcingas žalos atlyginimas asmeniui, kuris nesipelnė iš knygos. Teisininkės manymu, jeigu teismas ir pripažintų, kad V.Adamkus paskleidė garbę ir orumą žeminančius duomenis, turi būtų pripažinta, jog asmuo sąžiningai išsakė savo nuomonę.

Advokatės teigimu, prezidentas vadovavosi vieša informacija. Anot jos, 2007 metais į Maskvą pas Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą atvykę kai kurie tuometiniai Seimo nariai dalyvavo spaudos konferencijoje, kurioje Lietuvos pareigūnai išvadinti banditais.

„Išvadinimas aukščiausių pareigūnų ir yra dergimas“, – sakė gynėja.

Pasak byloje dalyvaujančio žurnalisto Valdo Bartasevičiaus, D.Mikutienė tuo metu banditais išvadino į Rusiją dėl V.Uspaskicho atvykusius Lietuvos teisėsaugos pareigūnus ir toks pareiškimas jį nustebino.

„Labai švelniai pasakyta, aš kaip žurnalistas parašyčiau aštriau, bet tada turbūt būtų ieškinys du milijonai“, – kalbėjo V.Bartasevičius.

Tretysis asmuo byloje knygos žurnalistas V.Bartasevičus teismui paaiškino, kad jo vaidmuo tebuvo paredaguoti stilių.

Pasak jo, datos knygoje fiksuoja apie dienoraščio užrašo datą, o ne vykimo datą.

Parlamentarė prašo teismo jai priteisti 200 tūkst. litų neturtinės žalos dėl buvusio šalies vadovo knygoje pateiktų esą jos asmens garbę ir orumą žeminančių bei tikrovės neatitinkančių duomenų. Seimo narė taip pat prašo priteisti bylinėjosi išlaidas ir sumokėtą žyminį mokestį. Politikė teigia, kad jei jos ieškinys bus patenkintas, pinigai bus skirti labdarai.

Teismo posėdyje V.Adamkus nedalyvavo, jo interesams atstovavo advokatė.

Teismo posėdyje paaiškėjo, kad parlamentarė neseniai siūlė V.Adamkui taikos sutartį – išspausdinti viešą paneigimą dienraščiuose, Trakų spaudoje, įklijuoti į knygą nuorodą, kad teiginys neatitinka tikrovės. V.Adamkaus advokatė teismą informavo, kad siūlomos taikos sutarties sąlygos jiems nepriimtinos.

D.Mikutienė yra vieną kartą paminėta V.Adamkaus knygoje. 376-ajame puslapyje kalbama apie 2007-ųjų rudens įvykius, kai Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugos Maskvoje. Tuo metu Seimo „darbiečių“ frakcijos nariai vyko į Rusijos sostinę susitikti su V.Uspaskichu ir viešai kaltino Lietuvos teisėsaugą ketinimais susidoroti su jų lyderiu.

Kadenciją baigusio prezidento teigimu, „darbiečiai“, tarp kurių paminėta ir D.Mikutienė, gindami nuo teisėsaugos besislapsčiusį V.Uspaskichą „išsijuosę dergė Lietuvą“.

Byloje trečiuoju asmeniu dalyvauja žurnalistas V.Bartasevičius bei knygą išleidusi leidykla „Tyto alba“. Ji knygą išleido 40 tūkst. egzempliorių tiražu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai