Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vien šįmet – per 30 gaisrų balkonuose: išvardijo keistus daiktus, kurie juose liepsnojo

Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba „Facebook“ paskyroje klausia: „Mėgstate miegoti prie atviro balkono durų? O dūmų detektorių įsigyti dar tik žadate?“
Mikroautobuso gaisras Vilniuje
Asociatyvi iliustracija: ugniagesiai, balkonai / Skaitytojos nuotr.

Bet ar žinote, kad jeigu jums miegant balkone įsipliekstų gaisras, didelė tikimybė, kad galite niekada nenubusti, retoriškai klausia ir tuo pačiu budrumą pažadinti mėgina gelbėtojai.

Vien šiemet Lietuvoje ugniagesiams gelbėtojams balkonuose jau teko gesinti per 30 tokių gaisrų. Juose degė polikarbonatinis šiltnamis, čiužiniai, kibire esančios šiukšlės, smilko durpės vazone ir maišuose laikoma patalynė. Daugelio gyventojų būstų, kuriuose degė balkonai, dūmų detektorių nebuvo.

Kaip teigia ugniagesiai, neretai gaisrus balkonuose sukelia rūkaliai, numesdami neužgesintą cigaretę į kaimynų balkoną. Jai atsidūrus sudžiūvusių gėlių vazone ar plastikinių gėlių loveliuose, gaisro ilgai laukti netenka.

  • Gaisro tikimybė balkone didėja, jei juose pridedama pagalvėlių, laikomos antklodės, pledai, o šalia jų rūkoma ar yra naudojama atvira ugnis.
  • Nereikėtų balkone degti ir žvakių, vietoj jų galima naudoti LED lemputes.

Dera žinoti, kad atvirą ugnį balkonuose naudoti draudžiama! Galima naudoti tik elektrinį arba dujinę kepsninę. Svarbiausia – neužmiršti jos išjungti!

Balkonuose rekomenduojama nelaikyti stiklinių daiktų (peleninių, vazų ir kt. ) Dėl sufokusuotų saulės spindulių jie gali įkaisti ir sukelti gaisrą.
Ugniagesiai gelbėtojai pataria niekada nepalikti pravirų balkono durų ir langų, net ir trumpam išėjus iš namų. Tai padės išvengti galimo gaisro ar dūmų plitimo į butą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas