Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešvilės globos namų pedofilijos skandalo įtariamasis: tai kerštas man

„Aš per daug žinau, kas vyksta tuose namuose, todėl bandoma man keršyti ir mane žlugdyti“, – taip sako Artūras, kuris tapo dar vienu įtariamuoju Viešvilės vaikų globos namus krečiančio pedofilijos skandalo tyrime. Jaunas vyras teigia, kad įtarimai yra laužti iš piršto, o jį bandoma apšmeižti.
Viešvilės vaikų globos namai
Viešvilės vaikų globos namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip 15min.lt jau rašė, Viešvilės vaikų globos namuose – nauji įtarimai dėl galimo nepilnamečių tvirkinimo. „Pradėtas tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 153 straipsnį – dėl vaiko tvirkinimo. Daugiau kol kas jokios informacijos atskleisti negaliu, vyksta ikiteisminis tyrimas“, – sakė Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Andrius Kiuršinas.

„Likau be amo“

Lapkričio 3 d. pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimo. Įtariamasis – buvęs Viešvilės vaikų globos namų darbuotojas. Redakcijos žiniomis, įtariamasis – buvęs globos namų darbuotojas, kurį į darbą buvo priėmęs šiuo metu dėl penkių vaikų tvirkinimo teisiamas buvęs globos namų direktorius Algimantas Liaudaitis.

Įtariamuoju tapęs Artūras tikina, kad apie tariamą savo vaidmenį skandale jis sužinojo tik iš žiniasklaidos. „Likau be amo, nežinau, nei ką daryt, nei kur kreiptis“, – penktadienį 15min.lt sakė jaunas vyras.

Jis pasakojo, kad baigęs studijas ieškojo vietos, kur galėtų savanoriauti. Būtent darbui be jokio atlygio Artūrą ir priėmė tuometis Viešvilės vaikų globos namų direktorius A.Liaudaitis. Po trijų mėnesių jis tapo nuolatiniu darbuotoju, tačiau, kaip tikina, nuo pat pradžių jutęs kai kurių kolegų nepasitenkinimą. „Kalbos pradėjo sklisti nuo pat pirmos mano savanoriavimo dienos: gal čia direktoriaus šnipas, gal čia direktoriaus užpakalis. Tiesiog tai mane lydėjo visus metus, kiek čia pradirbau“, – apie kolegų nusiteikimą pasakojo Artūras.

Tikina, kad vaikais rūpinosi

Vėliau jis buvo perkeltas dirbti į šeimyną, kurios du vaikai paprašė jo tapti Sutvirtinimo sakramento tėvu. Esą kaip tik apie tuos vaikus dabar ir eina kalba, nes per vaikų gimtadienius, šventes jis stengėsi vaikus pasveikinti, vaišinti skanesne vakariene. „Tais vaikais juk niekas nesirūpina“, – sakė įtariamuoju tapęs Artūras.

Pasak vyro, kilus pedofilijos skandalui jis sulaukęs nuolatinių Viešvilės vaikų globos namų direktoriaus pavaduotojos Jūratės Bastienės kabinėjimosi – viskas esą buvę blogai. Rugsėjo 30 dieną Artūras šiuos globos namus paliko, persikėlė dirbti į Vilnių, tačiau esą gandų šleifas nusidriekė ir iki čia – vos po dviejų savaičių vienoje Vilniaus globos įstaigoje jis buvo atleistas bijant tolesnių skandalų.

123RF nuotr./Verkiantis meškiukas
123RF nuotr./Verkiantis meškiukas

Artūras tikina, kad įtarimai neturi jokio pagrindo, nes jis „atidavė visą širdį, rinko pinigus „Facebook“, kad vaikai galėtų važiuoti į stovyklą“.

Žino per daug?

„Tiesiog per daug visko žinau, ko nereikia žinoti, todėl norima mane sudirbti, kaip tik galima. Įstaigoje vaikai yra mušami, skriaudžiami. O mane dabar įvarė į tokią situaciją, kad likau be jokio pajamų šaltinio, du mėnesius neturiu, nei už ką valgyti pirkti, nei buto nuomą mokėti“, – skundėsi buvęs Viešvilės globos namų darbuotojas.

Tiesiog per daug visko žinau, ko nereikia žinoti, todėl norima mane sudirbti, kaip tik galima. Įstaigoje vaikai yra mušami, skriaudžiami, – kalbėjo Artūras.

Jis teigia iki šiol nuolat girdintis vaikų skundus, kad jie yra mušami, skriaudžiami, tačiau dabar jam draudžiama net prisiartinti prie įstaigos teritorijos.

Artūras neneigia bandęs tapti kelių vaikų globėju, įkurti savo šeimyną, tačiau Jurbarko vaiko teisių apsaugos skyrius tam nepritarė, nors jis tvirtina turėjęs visas sąlygas tam. Vėliau to paties vyras siekė dirbdamas Vilniuje, bet esą vėl pagalius į ratus kaišiojo Viešvilės įstaigos direktoriaus pavaduotoja.

Kol kas prokurorai su Artūru nesusisiekė, jo neapklausė. Jis tikina, kad įstaigoje bandyta vaikus priversti rašyti raštus pagal sukurtą tekstą, ką Artūras su jais daręs. Tačiau esą vaikai atsisakė tai daryti. Artūras tvirtina, kad bent jau jam vaikai nesiskundė, jog su jais ir buvusio įstaigos direktoriaus elgesys su jais būtų buvęs netinkamas.

Pedofilijos skandalas Viešvilėje kilo kovo mėnesį, kai paaiškėjo, kad teisėsaugos institucijas jau anksčiau pasiekė anoniminis skundas apie paauglių lytinį išnaudojimą šio miestelio vaikų globos įstaigoje. Skunde buvo minimi keli  13–16 metų vaikinų tvirkinimo atvejai 2014 metais, nurodyti nepilnamečių vardai ir pavardės. Į teisėsaugą neapsikentę direktoriaus elgesio ir surinkę įrodymus kreipėsi patys vaikų globos namų darbuotojai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas