Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 19 /14:58

Vilius Šiliauskas teisme dėl rekordinio kyšio atgailauja: pinigus jam vežė bent 8 kartus

Kauno apygardos teismas antradienio rytą atvertė ir narpliojo kyšininkavimu kaltinamo buvusio Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko bylą.
Vilius Šiliauskas Kauno apygardos teisme
Vilius Šiliauskas Kauno apygardos teisme / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kauno apygardos teismas šįryt ėmėsi kyšininkavimu kaltinamo Viliaus Šiliausko bylos.

Buvęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas antradienį Kauno apygardos teismo posėdyje pripažino ėmęs kyšius, gailisi tą daręs.

„Vilius Šiliauskas davė parodymus, pripažįsta kaltę, nuoširdžiai gailisi“, – BNS antradienį pranešė teismo atstovė Milda Kryžė.

Vėliau teismo atstovė sakė, kad posėdis baigėsi, paskelbta pertraukta. Kitas posėdis numatytas spalio 23 dieną, jo metu bus skaitomos baigiamosios kalbos.

V. Šiliausko gynėjas Ruslanas Boiko BNS teigė negalintis pasakyti, kokią bausmą teismo prašys skirti savo klientui.

„Kitas posėdis bus spalio 23 dieną, kurio metu ir bus pateikti konkretūs pasiūlymai, ko mes pageidaujame iš teisėjų, kokia pozicija, gal išgirsime, ką prokuroras siūlys, nuo to priklausys ir mano pozicija“, – sakė advokatas.

Prisipažino dar iki teismo

Rugpjūčio pabaigoje prokuroras Valentinas Alekna tvirtino, kad kaltinamasis per ikiteisminį tyrimą pripažino ėmęs kyšius.

Pirmasis posėdis byloje buvo paskirtas rugpjūčio pabaigoje, tačiau žlugo, nes jame negalėjo dalyvauti kaltinamojo advokatas. Ši byla teismą pasiekė liepos pabaigoje, primena BNS.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, eidamas minėtas pareigas V.Šiliauskas 2021–2022 metais savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė iš vienos uždarosios akcinės bendrovės vadovo kyšius, kurių bendra suma siekia 260 tūkst. eurų.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad V.Šiliauskas iš pradžių dažnai iš Kaune daug darbų atliekančios statybų įmonės „Autokausta“ vadovo Juozo Kriaučiūno prašydavo po 10, 20 tūkst. eurų, o šis pinigus atnešdavo. Galiausiai paprašė 200 tūks. eurų, tačiau J.Kriaučiūnas atnešė tik 140 tūks. eurų, kuriuos paliko šalia V.Šiliausko namų esančioje pašto dėžutėje.

Kyšį įvardijo rekordiniu

V.Šiliauskas tikino, kad jam pinigų reikėjo dėl to, jog buvo nutaręs su šeima persikelti gyventi į Ispaniją, į Tenerifę, įsigyti ten būstą. Kai teisėsauga sulaikė tuomet aukštą valdininką, jis su šeima jau turėjo nusipirkę bilietus į Tenerifę.

2022 metų kovą, sulaikius V.Šiliauską, prokuratūra skelbė, kad savivaldybės administracijos direktoriaus namuose rasta 140 tūkst. eurų, kaip manoma, gautų kaip kyšis. Tai, pasak prokuratūros, iki šiol didžiausia Lietuvoje rasta kyšio suma.

Įtariama, kad aštuoniuose nusikalstamos veikos epizoduose kyšiai buvo imami už palankumą ateityje ir teisėtą veikimą, vykdant įgaliojimus, priimant sprendimus, susijusius su Kauno miesto savivaldybės ir minimos bendrovės sutarčių vykdymu ir jų administravimu.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Juozas Kriaučiūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Juozas Kriaučiūnas

Anksčiau įtarimai šiame tyrime buvo pareikšti ir statybų įmonės „Autokausta“ vadovui J.Kriaučiūnui, tačiau jis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Pinigus vežė mažiausiai 8 kartus

Kaip antradienį pranešė naujienų portalas „Delfi“, prokuroro perskaitytame kaltinamajame akte teigiama, kad kyšius V.Šiliauskui bendrovės „Autokausta“ generalinis direktorius Juozas Kriaučiūnas veždavo į jo namus, pinigus perduodavo įmonės patalpose.

Kaip nurodė naujienų portalas „Lrytas“, kyšių sumos siekė nuo 10 iki 20 tūkst. eurų. Didžiausios sumos – 200 tūkst. eurų – V.Šiliauskas pareikalavo pernai metų kovą, tačiau gavo 140 tūkst. eurų.

Pasak portalo, pinigų reikalauta už palankius sprendimus bendrovei „Autokausta“, dėl darbų S.Dariaus ir S.Girėno sveikatinimo, kultūros ir užimtumo centre, kituose objektuose.

Anot „Delfi“, didžiausią kyšio sumą J.Kriaučiūnui liepta palikti prie V.Šiliausko namų pašto dėžutės. Kaltinamasis teigė verslininko kyšio paprašęs, kai dėl gresiančios Rusijos invazijos į Ukrainą nusprendė šeimą perkelti į Tenerifės salą, tačiau reikiamos sumos (300 tūkst. eurų) nekilnojamojo turto įsigijimui saloje neturėjo.

Anot portalo, pinigus V.Šiliauskui verslininkas vežė daugiau nei aštuonis kartus.

Liudijimai prieš V.Matijošaitį

Žiniasklaida anksčiau yra skelbusi V. Šiliausko liudijimus, kuriuose jis teisėsaugai atskleidė, kad Kauno meras Visvaldas Matijošaitis nurodė pavaldiniams neišduoti leidimo „Britanikos“ viešbučio rekonstrukcijai, nes tai kenktų jo šeimos verslo interesams.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vilius Šiliauskas ir Visvaldas Matijošaitis
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vilius Šiliauskas ir Visvaldas Matijošaitis

Anot jo, V.Matijošaitis taip pat nurodydavo pavaldiniams nederinti tam tikrų objektų vystymo, kad juos galėtų įsigyti jo šeima. Kaltinamasis taip pat teigė, kad Kauno mero šeima veikia kaip „nusikalstama organizuota grupė“, o jis buvęs šios grupės narys.

Naujienų portalas „15min“ šiemet pavasarį pranešė, kad šios informacijos pagrindu teisėsauga yra pradėjusi atskirą ikiteisminį tyrimą dėl sisteminės korupcijos Kauno savivaldybėje.

Anot prokuratūros, šis tyrimas tebevyksta, jame įtarimai kol kas niekam nepareikšti.

Kaip nurodė „Lrytas“, posėdyje V.Šiliauskas tvirtino byloje jokio neleistino spaudimo nepatyręs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas