Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 28 /18:03

13 ministerijų, teisėsaugos institucijų gavo melagingus pranešimus apie sprogmenis

Antradienio popietę 13 ministerijų ir Vilniuje įsikūrusių teisėsaugos institucijų elektroniniu paštu gavo pranešimus apie sprogmenis, pranešė policija.
Policija
Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vilniaus apskrities VPK antradienį sulaukė krūvos pranešimų apie grasinimus susprogdinti sostinėje esančias valdžios institucijas.

14 val. 12 min. informuota, kad sprogs Birželio 23-osios g. esantis Vilniaus apskrities VPK pastatas. 14.25 val. grasinimo sulaukė prokuratūros pastatas Rinktinės gatvėje, 14.32 val. Vilniaus apeliacinis teismas, 14.37 val. Ekonomikos ir inovacijų ministerija, 14.50 val. Krašto apsaugos ministerija, 14.53 val. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, 14.53 val. Vilniaus apygardos teismas.

Čia grasinimai nesibaigė. Vėliau pranešta, kad 15.16 val. grasinimo sulaukė Vidaus reikalų ministerijos pastatas, 15.37 val. ir 15.47 val. buvo gauti du pranešimai dėl grasinimo susprogdinti Žemės ūkio ministeriją.

Pastarosiomis žiniomis, naujausi pranešimai gauti 15.52 val. dėl grasinimo susprogdinti Teisingumo ministeriją bei 16.15 – Finansų ministeriją.

Informuojama, kad žmonės evakuoti iš kelių pastatų – prokuratūros bei Žemės ūkio ministerijos.

Informuota, kad visi grasinimai gauti elektroniniu paštu.

Nuo praėjusio penktadienio valdžios institucijos ir privačios įstaigos patiria kibernetinę ataką. Manoma, kad grasintojas – vienas ir tas pats asmuo.

Pranešimus vertina kaip melagingus

Taip pat tikima, jog laiško turinys yra melagingas, tačiau „Aras“ tikrina pastatus, prie jų budi pagalbos tarnybos, pareigūnai bei medikai.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis BNS teigė, kad dėl žmonių evakavimo iš pastatų kartu su atvykusiais policijos pareigūnais sprendė pačios įstaigos, nes yra nuolat saugomos.

Anot jo, dėl to niekur nebuvo įvestas planas „Skydas“.

„Visos institucijos yra saugomos ir realiai kažko padėti ten nelabai įmanoma“, – sakė R.Matonis.

Jo teigimu, tai nereiškia, jog pareigūnai pranešimus apie sprogmenis galutinai vertina kaip melagingus – jie tikrina patalpas.

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė BNS sakė, kad iš jų pastato darbuotojai buvo evakuoti.

Dauguma jų, vadovų nurodymu, netrukus pratęsė darbą nuotoliniu būdu, likę šiuo metu jau yra grįžę į darbo vietas ir dirba kabinetuose, teigė ji.

Pasak prokuratūros atstovės, įvykis tiriamas nustatyta tvarka.

Antradienio vakarą policija informavo, kad tarp 14-17 val. išvis gauta 13 el. laiškų apie galimai užminuotas tam tikras valstybines institucijas. Policijai patikrinus visas institucijas (kai kurie objektai dar tikrinami), jokių sprogmenų ar kitų įtartinų daiktų nerasta. Evakuoti darbuotojai, patikrinus patalpas, galėjo grįžti į savo darbo vietas.

Vilniaus apskrities VPK pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai melagingo spec. tarybų iškvietimo, maksimali už tai gresianti atsakomybė – 3 metai laisvės atėmimo.

Policija prašo visų būti budriais, tačiau nekelti bereikalingos panikos.

Sprogmenų valstybės institucijose nerasta, dėl melagingo pranešimo pradėtas tyrimas

Policijai patikrinus visas institucijas, jokių sprogmenų ar kitų įtartinų daiktų nerasta. Evakuoti darbuotojai, patikrinus patalpas, galėjo grįžti į savo darbo vietas.

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai melagingo specialiųjų tarybų iškvietimo, maksimali už tai gresianti atsakomybė – treji metai laisvės atėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas