Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 05 /18:09

„Ecoservice“ šiukšlių gaisras Vilniuje suvaldytas: pareigūnai atskleidė detales

Šeštadienį Vilniuje pastebėti tiršti juodi dūmai – kad užsidegė bendrovės „Ecoservice“ teritorijoje esančios šiukšlės. Prieš 18 val. surengtoje spaudos konferencijoje paskelbta, kad gaisras suvaldytas, tačiau ugniagesiai toliau lieka budėti įvykio vietoje.

Gyventojams grėsmės nėra

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad „Ecoservise“ gaisravietėje šiandien 10.25 val., prasidėjęs gaisras kilo nuo 50 m ilgio ir tokio paties pločio šiukšlių krūvos. Vėliau ugnis persimetė į šalimais esantį atliekų rūšiavimo pastatą.

V.Kerševičius akcentavo, kad siekiant apsaugoti ugniagesius, jie nėra siunčiami į vidų, vykdomas išorinis gaisro gesinimas, šiam procesui pasitelkta ir bendrovės technika.

„Didelės grėsmės gyventojams nėra, nes dūmų intensyvumas sumažėjęs“, – vertino ugniagesių atstovas.

Gaisro priežastis kol kas nėra aiški, tačiau spėjama, kad tai įvyko pernelyg priartėjus prie ribinio atliekų sandėliavimo kiekio.

„Sumažinus atliekų krūvas, jei kas nutinka, jas galima lengviau užgesinti“, – kalbėjo V.Kerševičius.

Pastarąjį kartą šį objektą ugniagesiai tikrino praėjusiais metais.

Paėmė mėginius

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Vilniaus valdybos viršininkas Edgaras Skrebė, komentuodamas situaciją teigė, kad gavus informacijos apie kilusį didelį gaisrą į įvykio vietą išvykę laboratorijos specialistai paėmė vandens ir oro mėginius.

Taip pat paimti mėginiai iš leistuvų į Neries upę, siekiant įsitikinti, kad gesinant gaisrą į ją nepateko teršalai.

VIDEO: Užfiksuotas gaisro „Ecoservice“ teritorijoje židinys

Platesnė informacija dėl galimų pažeidimų bus paskelbta baigus įmonės patikrinimą.

Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) Rytų Lietuvos aplinkos tyrimų laboratorijos vedėjas Juozas Dautartas komentavo, kad Vilniaus mieste esančios keturios stacionarios oro kontrolės stotelės nefiksavo normos viršijimų.

Anot jo, taip pat buvo paimti oro mėginiai netoli gaisravietės, tiriamas vietos nuotekų ir Neries vanduo.

„Apie 16val. 30 min. buvo fiksuoti viršijimai kietųjų dalelių, sieros oksido, lakiųjų organinių junginių. Šiuo metu irgi vyksta matavimai, jie bus vykdomi visą parą“, – kalbėjo AAA specialistas.

Anot jo, maždaug 18 val. pakartotinai atlikus matavimus, oro taršos rodikliai jau buvo grįžę į normą.

VIDEO: Filmuota dronu: po gaisro „Ecoservice“ Vilnius paskendo dūmuose

Daugumos laboratorinių ėminių rezultatai turėtų paaiškėti kitos savaitės pradžioje.

Degė šiukšlės

Kaip 15min sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Situacijų koordinavimo skyriaus atstovas, bendrovės kieme užsidegė šiukšlių krūva, nuo kurios gaisras išplito į du teritorijoje esančius sandėlius.

Informacijos apie nukentėjusius asmenis nėra.

Kaip nurodė Bendrasis pagalbos centras (BPC), skambučio apie gaisrą buvo sulaukta 10.22 val.

VIDEO: Vilniuje – tiršti dūmai: užsidegė „Ecoservice“ šiukšlės

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus vyresnysis specialistas Igoris Voveris BNS informavo, kad užsidegus šiukšlėms gaisras išplito ir užsiliepsnojo dar du sandėliai, gaisrą gesina dešimt autocisternų.

Pasak PAGD atstovo, dūmai grėsmės miestui nekelia, nes vėjas juos neša į kitą pusę, be to, gaisras malšinamas, tačiau darbas užtruks. Uždarius eismą Gariūnų gatve jis nukreipiamas aplinkinėmis gatvėmis.

„Eismas uždarytas, dūmai slenka link Gariūnų, miestui jokios grėsmingos situacijos nėra, yra aplinkosaugos atstovas vietoj, jeigu bus nurodymas, kad yra pavojus miestui, gyventojai bus informuoti papildomai žinute“, – sakė PAGD atstovas.

Pasak I.Voverio, gaisrą suvaldyti užtruks, darbą sunkina ir karštas oras.

„Gaisras dar nėra lokalizuotas, kadangi nemažas plotas, daug sukrauta atliekų, gali užtrukti ilgai. Svarbiausia, žmonės nenukentėjo, tik ugniagesiai dirba sunkiomis sąlygomis, nes karšta, darbas gali užsitęsti, jiems vietoje bus organizuojamas maistas“, – pasakojo vyresnysis specialistas.

VIDEO: Vaizdas iš televizijos bokšto: „Ecoservice“ šiukšlių gaisras

Į vietą iškviesta ir Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija, kad būtų paimti oro užterštumo mėginiai. Taip pat skubiai imtasi veiksmų uždarant paviršinių nuotekų sistemos sklendes.

Aplinkosaugininkai atlieka tyrimą: užgesinus gaisrą bus vertinamas užsidegusių atliekų kiekis, skaičiuojama aplinkai padaryta žala.

VIDEO: Po „Ecoservice“ gaisro uždarius eismą, Vilniuje susiformavo eismo spūstys

Sostinės, o ypač aplinkinių rajonų gyventojams dėl kilusio oro taršos pavojaus rekomenduojama vengti buvimo gryname ore, uždaryti namų langus.

„Ecoservice“ Gamybos padalinio vadovas Mindaugas Šeštokas išplatintame bendrovės pranešime sako, kad užsidegė nepavojingos atliekos.

„Šiandien, rugpjūčio 5 d., ryte apie 10 val. 22 min. Vilniuje, Gariūnų g. 71, „Ecoservice“ priklausančiame rūšiavimo centre kilo gaisras. Užsidegė nepavojingos atliekos. Darbuotojai iš karto apie tai pranešė atsakingoms tarnyboms.

Šiuo metu svarbiausia, kad nėra nukentėjusiųjų. Vietoje dirba gausios gelbėtojų pajėgos – ugnį gesina 10 cisternų. Esame dėkingi už greitą priešgaisrinės apsaugos pareigūnų reakciją ir darbą“, – cituojamas M.Šeštokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas