Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Virtualusis patrulis: „Nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas“ įmanomas ir internete

Kylant diskusijoms dėl siūlomų Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pakeitimų, Policijos virtualus patrulis savojo „Facebook“ paskyroje pateikė siūlymą: pamodeliuokime situacijas ir padiskutuokime.
Mitinguotojai būruojasi šalia Seimo
Asociatyvi iliustracija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

1. Sėdite lauko kavinėje prie stalelio su draugais, prieina Jums nepažįstamas žmogus ir ima Jus „šventinti“ įvairiais necenzūriniais žodžiais.

Jūs nelabai suprantate kas ir kodėl vyksta, Jūsų bičiuliai – apstulbę.
Kaip tokia situacija būtų vertinama teisiškai? ANK 481 str. numato atsakomybę už tokius veiksmus, pažymi virtualusis policijos pareigūnas.

Suprasti akimirksniu

  • 481 straipsnis Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse yra „Nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas“. Jį sudaro 4 dalys.
  • 1. Necenzūriniai žodžiai ar gestai viešosiose vietose, įžeidžiamas kibimas prie žmonių, kiti tyčiniai veiksmai, kuriais siekiama pažeisti viešąją tvarką ir žmonių rimtį, užtraukia baudą nuo 30 iki 140 eurų.
  • 2. Šio straipsnio 1 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 240 iki 240 eurų.
  • 3. Už šio straipsnio 2 dalyje numatytą administracinį nusižengimą gali būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).
  • 4. Už šio straipsnio 1, 2 dalyse numatytus administracinius nusižengimus, padarytus viešojoje vietoje vykstančiame renginyje, gali būti skiriamas draudimas lankytis viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose nuo šešių mėnesių iki dvejų metų.

2. O kuo skiriasi situacija, kai po Jūsų, viešai, parašytu pasisakymu internete, Jums nepažįstamas asmuo, tokiais pačiais necenzūriniais žodžiais ima Jus „šventinti“ raštu? Jūsų ir Jus keikiančio žmogaus komentarus mato ir pašaliniai, ir Jūsų pažįstami žmonės. Kuo tai skiriasi nuo realaus gyvenimo?

3. Arba per pandemiją buvęs ne vienas atvejis, kuomet į virtualų žmonių susirinkimą prisijungia pašalinis ir pradeda visus siuntinėti į visas puses. Nei susirinkimą vedantys, nei jame dalyvaujantys žmonės nelabai supranta, tokio elgesio priežasčių, tačiau nemalonių ir pasipiktinimą keliančių emocijų patiria begalę.

Jau minėtas ANK straipsnis, mūsų teisėje egzistuoja dešimtmečius. Jo turinys, atsakomybę užtraukiantys veiksmai, taikymo praktika susiformavusi ir pagrįsta daugkartiniais teismų sprendimais. Maža to, net ir aukščiau aprašytos hipotetinės situacijos internete, nėra visiškai hipotetinės. Teismai JAU yra suformavę praktiką dėl atsakomybės už nedidelius viešosios tvarkos pažeidimus virtualioje erdvėje ir jau šiandien, besikeikiantys, įžeidžiamai prie kitų kimbantys ir pažeidžiantys viešąją tvarką internete asmenys gali būti patraukti atsakomybėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas