Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žoliapjovę apžergusį girtuoklį teisėjai matė skirtingai: vienam – tik apdujęs tvarkdarys, kitam – pavojingas kelių erelis

Įsivaizduokime asfaltuotą Šėtupio gatvę Girkalnyje (Raseinių r.), kuria darda švediška vejapjovė. Ji primena mini traktorių, kuriuo galima kažkaip gabenti nupjautą ąžuolą. Pagal viešųjų darbų programą taip prakaitą liejusiam darbininkui Arnoldui B. atrodė, kad promilė alkoholio šią užduotį atlikti netrukdo. Tačiau lyg tyčia tuo metu pro šalį važiavusiam kelių policijos ekipažui pasirodė kitaip. Pusvalandukas – ir protokolas surašytas. Prasidėjo teismai.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija: teisėjų nuomonės, kaip vertinti darbininko kelionę traktoriuku-vejapjove, išsiskyrė / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Ne vieną dešimtmetį pažangios vakarietiškos teisės pagrindu kuriama praktika Lietuvos teisėjus gali užklupti nepasiruošusius. Ne dėl to, kad mūsų šalies Temidės tarnai būtų nesusipažinę, kaip bylos aukščiausiu lygmeniu išnagrinėtos anksčiau, kokie sukurti precedentai. Priežastis, regis, gali būti paprastesnė ir tuo pačiu subtilesnė: tiesiog kiekviena situacija savaip unikali ir kartais išmušanti iš vėžių net profesionalus.

Galbūt sakytumėte, kad žinant Lietuvos, o ypač provincijos, realijas, toks vaizdas Girkalnyje stebinti neturėtų. Tačiau kuomet, atrodytų, banalus siužetas nugulė į administracinių nusižengimų bylos medžiagą, prasidėjo galvosūkis, pasibaigęs teisininkams ir jų „klientams“ bjauroku rezultatu: vienas teismas įvykį įvertino vienaip, kitas – priešingai (aukštyn kojom vartomi teismų verdiktai, nors bylos medžiaga jos nagrinėjimo metu beveik nesikeičia, jau ne sykį buvo nustebinę Lietuvos visuomenę).

Kodėl ir ši byla vyko permainingai?

Aukštyn kojom vartomi teismų verdiktai jau ne sykį buvo nustebinę Lietuvos visuomenę. Taip susiklostė ir ši byla.

Užbėgant jos narpliojimo peripetijoms už akių, pravartu pacituoti panašiais atvejais naudojama teismų praktikos formuluote: „Sprendžiant, ar įvykis kvalifikuotinas kaip transporto priemonių eismo įvykis, esminę reikšmę turi ne vieta, kurioje įvykis įvyksta, bet funkcija, pagal kurią transporto priemonė tuo metu yra naudojama.“

Nesunku pateikti iškalbingų pavyzdžių tiek iš Lietuvos, ir iš užsienio praktikos.

Tarkime, Europos Sąjungos Teisingumo Teismui (ESTT) yra tekę išaiškinti situaciją, kuomet nuo šlaito vynuogyne nusirito herbicidus purškęs traktorius, keletą ūkio darbininkų sužeidęs, o vieną – netgi mirtinai traumavęs. Ne, tai ne avarija, ne eismo įvykis, kurio padariniai aptariami Kelių eismo taisyklėse, transporto incidentų draudimo sąlygose ir panašiai – pasisakė ESTT.

Panašiai kitoje byloje yra nustatęs ir Lietuvos Aukščiausias Teismas (LAT). Taip, ekskavatorius yra transporto priemonė, galinti dalyvauti eismo su visomis su tuo susijusiomis rizikomis bei atsakomybėmis. Tačiau atvejis, kuomet prie geležinkelio dirbęs ekskavatorininkas susidūrė su šilumvežio mašinistu, nevadintinas nei eismo įvykiu, nei transporto susidūrimu.

Pavyzdžiui, atvejis, kuomet prie geležinkelio dirbęs ekskavatorius susidūrė su šilumvežiu, nevadintinas eismo įvykiu.

Grįžkime prie aktualios Šiaulių apskrities teismuose ką tik išspręstos Arnoldo B. istorijos.

Šiaulių apygardos teisme atlikta bylos analizė atskleidžia, kokia buvo slidi riba tarp paprasto neblaivaus aplinką tvarkančio darbininko ir kelių erelio, kuriam reikia uždrausti dalyvauti eisme su bet kokia motorine transporto priemone mažiausiai 12 mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas