Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europą siaubia audra Boris: Lietuvoje irgi buvo panašiai

Audra Boris, kelianti didžiulius potvynius, slenka per Vidurio Europą, pridarydama daugybę nuostolių. Ar yra taip ar panašiai buvę Lietuvoje.
Gelbėjimo darbai Šilutės rajone, Kintų seniūnijoje
Gelbėjimo darbai Šilutės rajone, Kintų seniūnijoje / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

Meteorologas Gytis Valaika savo „Facebook“ paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašo sulaukęs keleto klausimų dėl ypatingai drėgnos vėjo audros vardu Boris: ar Lietuvoje gali taip būti ir ar yra buvę kažkas panašaus kaip nutiko Vidurio Europoje, kur per 6 dienas dalyje vietovių iškrito maždaug iki 150-400 mm kritulių.

„Panašūs labai smarkaus bei labai išimtinio lietaus atvejai Lietuvoje pasitaikė 2005 ir 2007 metais. (...) Aš pats gerai prisimenu abu atvejus, kai ramūs ir maži upeliai Pietų Lietuvoje labai greitai pavirto į plačias ir sraunias upes, o žolė ypač sodriai sužaliavo“, – rašo jis.

Pasak G.Valaikos, Lietuvoje 2005 m. rugpjūčio mėn. 8-11 dienomis ypač daug lietaus iškrito priartėjus pietiniam ciklonui. Jam atėjus prasidėjo smarkūs lietūs, lydimi gan stipraus vėjo (iki 15–22 m/s). Tada smarkus lietus buvo užfiksuotas daugelyje šalies vietovių, o Nidoje buvo pasiektas katastrofinio lietaus intensyvumas (rugpjūčio 9 dieną per 12 val. iškrito 82 mm lietaus). Dėl šių kritulių labai smarkiai kilo vandens lygis upėse, poplūdis padarė daug nuostolių Pietų ir Vakarų Lietuvos gyventojams. Vos per 4 labai lietingas rugpjūčio dienas kai kuriuose Lietuvos rajonuose prilijo iki 150-250 mm (žr. į viršutinį žemėlapį kairėje), o toks kritulių kiekis atitinka net dvi–tris rugpjūčio mėnesio normas.

Kitas panašus ir gana unikalus atvejis pasitaikė 2007 m. liepos mėn. 5-8 dienomis kai aktyvus ciklonas, susidaręs susijungus virš Lietuvos trims nedideliems žemo atmosferos slėgio sūkuriams, lėmė ypatingai lietingus orus. Smarkūs lietūs, apimdami vis naujus Lietuvos rajonus, tęsėsi keturias dienas.

Per šias lietingas paras kai kuriuose Lietuvos rajonuose prilijo iki 100-200 mm (žr. į apatinį žemėlapį kairėje). Tai sudaro 1,5-2,5 liepos mėnesio kritulių normos. Labiausiai kentėjo Trakų apylinkės, kur buvo fiksuojamas stichinis meteorologinis reiškinys – ilgai trunkantis smarkus lietus (kai kritulių, iškritusių per 5 paras ir trumpiau, kiekis viršija vidutinį daugiametį mėnesio kritulių kiekį 2-3 kartus). Remiantis Trakų vandens matavimo stoties duomenimis, nuo liepos 5 d. 9 val. iki liepos 9 d. 9 val. prilijo net 202 mm (tai yra 20 didelių kibirų vandens į 1 kvadratinį metrą) ir pustrečio karto viršijo tuometę liepos mėnesio kritulių normą.

VIDEO: Vaizdai kaip iš siaubo filmo: Lenkijoje ir Čekijoje po liūčių kilo potvyniai

„Taigi, iš šių atvejų išplaukia atsakymas į klausimą, ar gali pas mus nutikti kažkas panašaus kaip nutiko Vidurio Europoje. Taip, gali. Nežiūrint to, tokio reiškinio pasikartojimo tikimybė yra labai nedidelė, tačiau pamažu auganti“, – apibendrina G.Valaika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas