Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 08

Gegužės pokštai: po vasariškų karščių įsiveržęs arktinis oras neša šaltį ir sniegą

Savaitgalį lepinę vasariški orai traukiasi su trenksmu. Pagal dabartines sinoptikų prognozes jau antradienio naktį sulauksime šalnų, o kitą naktį – net ir sniego. Tuo tarpu dieną temperatūra nesieks nė 10 laipsnių.
Vilniečiai su nekantrumu laukia sakurų žiedų sprogimo
Vilniečiai su nekantrumu laukia sakurų žiedų sprogimo / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jau artimiausią naktį laukiama 0-5 laipsnių šalčio, tik kai kur, labiau pajūryje, dar užsiliks 0-4 laipsniai šilumos. Dieną temperatūra taip pat kils vos iki 6-9 laipsnių šilumos.

„Šalnų naktimis sulauksime ir toliau. Trečiadienio naktį jau bus visur bus 0-5 laipsnių šalčio, Vilniuje apie 1 laipsnį šalčio. Taip pat bus kritulių, naktį gali pasirodyti ir šlapdriba bei sniegas, kuris gali išsilaikyti iki 6-7 val. ryto, kuomet oras dar pakankamai šaltas. Dieną, žinoma, vyraus lietus.

Dieną taip pat bus neaukšta temperatūra – 4-9 laipsniai šilumos. Mat į Lietuvą skverbiasi arktinis oras iš Šiaurės. Tačiau su šalčiu bus ir kritulių, kadangi netoliese susiformavęs ciklonas, lemsiantis drėgnus orus. Panašūs orai vyraus ir visomis kitomis savaitės dienomis, tik bus mažiau kritulių, daugiau saulės. Tačiau dieną temperatūra daugiau 10 laipsnių nekils“, – pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Natalija Nikolajenko.

Pagal teisės aktus, jeigu 3 dienas laikosi žemesnė nei 10 laipsnių temperatūra, įjungiamas šildymas. Pagal prognozes, šios ribos vidutinė šios savaitės dienų temperatūra tikrai neperkops, kita vertus, jau savaitės pabaigoje orai pradės šiek tiek šilti.

„Iš esmės tokia temperatūra gegužės mėnesį – jokia anomalija. Tačiau tikrai anomalija, kad pavasaris šiemet šaltas, ypač balandžio mėnuo. Gegužės mėnesį šalnos beveik kasmet grįžta, tik pastaruoju metu labai dideli kontrastai. Todėl ir ateinantys vėsesni orai po vasariško karščio, kai temperatūra buvo aukštesnė nei 20 laipsnių, gali atrodyti šaltesni nei yra. Šalnos paprastai baigiasi pirmą gegužės dešimtadienį – taigi dar nevėluoja. Yra pasitaikę atvejų, kai šalnų sulaukėme net birželio mėnesį“, – teigė specialistė.

Pasak ilgalaikių prognozių, pakankamai vėsūs orai vyraus visą gegužę, gerokai šilčiau bus tik mėnesio pabaigoje.

„Su maudynėmis ir kaitinimusi saulėje dar teks palaukti. Kol kas reikia pasirūpinti rengtis šilčiau“, – patarė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas