Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 23

Įspėjimas: šiomis dienomis – pati pavojingiausia saulė

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHTM) įspėja, kad penktadienį ir artimiausiomis dienomis bus pati pavojingiausia saulė, todėl karščiausiomis valandomis nepatariama būti atviroje saulėje ir degintis be apsaugos.
Viena karščiausių šios vasaros popiečių Vilniuje
Viena karščiausių šios vasaros popiečių Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Penktadienį bei artimiausiomis dienomis numatomas labai aukštas ultravioletinės saulės spinduliuotės (UV) indeksas visoje šalyje.

„Šiandien UVI jau pasieks 7 bei toks išliks iki savaitės pabaigos, todėl būtina ypatinga apsauga. Vidurdienį rekomenduojama geriau likti patalpose bei nebūti atviroje saulėje. Dėvėti marškinėlius, skrybėlę ir saulės akinius su UVA ir UVB filtru“, – rašoma LHTM paskyroje „Facebook“.

UVI indekso prognozes galima stebėti LHTM internetinėje svetainėje: http://www.meteo.lt/lt/uvi

„Facebook“ paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašoma, kad šiomis dienomis aukščiausiai danguje vidurdienį pakylanti Saulė yra ir pavojingiausia metuose Saulė.

„Tarp 11–16 val. geriau būti šešėlyje. Reikėtų dėvėti marškinėlius, nepamiršti skrybėlės ar kepuraitės. Taip pat reikėtų teptis kremu (SPF15 ir daugiau) nuo Saulės, kadangi saugus buvimo laikas šviesios odos tipo lietuviams siekia iki 15–30 min. (būnant be visų kremukų). UV spinduliai per ilgesnį laiką taip pat kenkia ir akims, todėl reikalingi Saulės akiniai su UVA ir UVB filtru. Čia jau reiktų pabrėžti, kad dažnai pigūs (pvz., turgaviečių) akiniai būna tik tamsinti, bet be jokių apsauginių filtrų. Patikimus ir su visais apsauginiais filtrais galima įsigyti optikose“, – patariama vasarotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas