Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kada Lietuvoje baigiasi vasara ir kiek dar truks šilti orai?

Meteorologams prognozuojant, kad šios savaitės antroje pusėje orai atšals ir vasara baigsis, Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba primena, kada pastaraisiais metais baigdavosi vasaros, ir skelbia, kiek dar šiemet užtruks vasariški orai.
Rudens saulėlydis
Rudens saulėlydis / 15min nuotr.

"Dažnas paklaustas kada baigiasi vasara atsakytų, kad rugpjūčio 31-ąją, tačiau meteorologiniu atžvilgiu tai nebūtų visiškai teisingas atsakymas. Iš tikrųjų skirtingais metais skirtinguose regionuose vasara iškeliauja nevienodu metu", - rašo meteo.lt.

1991–2020 m. laikotarpiu meteorologinė vasara Lietuvoje vidutiniškai baigdavosi apie rugsėjo 4 d., tačiau ši data skirtingose šalies vietovėse nemažai skiriasi: pvz. Laukuvoje (Šilalės r.) tai yra rugpjūčio 29-oji, o Nidoje – rugsėjo 16-oji (žr. žemėlapyje). Taigi, nors tarp vietovių (tiesia linija) yra vos 85 km, tačiau Nidoje vasara vidutiniškai baigiasi beveik 3 savaitėmis vėliau.

Nežiūrint to, meteorologinės vasaros pabaigos datos skirtingais metais būna labai nevienodos:

2018 metais vasara baigėsi rugsėjo 21-ąją;

2019 m. daugelyje rajonų – rugsėjo 13-ąją;

2020 m. – rugsėjo 22-ąją;

2021 m. daugelyje vietovių – rugpjūčio 22-ąją;

2022 m. – rugpjūčio 31-ąją;

2023 m. – spalio 4–5 d.

2023 metais mūsų šalyje pasitaikė šilčiausias rugsėjis per visą instrumentinių matavimų laikotarpį (t. y. per beveik 250 metų), meteorologinė vasara baigėsi spalio 4–5 d., o tai yra visu mėnesiu vėliau negu vidutiniškai.

Na, o šiemet rugsėjis ir vėl neįprastai šiltas, todėl vasara vis dar tęsiasi. Šiandien (rugsėjo 23-ąją) meteorologinė vasara jau užsitęsusi beveik 3 savaitėmis ilgiau nei vidutiniškai ir dėl prognozuojamų šiltų orų ateinančiomis dienomis tęsis toliau (bent iki šios savaitės galo). Taigi, šiemet ji irgi baigsis gerokai vėliau nei įprastai.

Sinoptikai prognozuoja, kad savaitei įpusėjus orai pradės keistis, o dangų vis dažniau aptrauks lietaus debesys. Trečiadienio naktį vietomis trumpai palis. Vėjas vyraus daugiausia pietinių krypčių, 8-13 m/s, o oro temperatūra svyruos tarp 11-16 laipsnių šilumos. Trečiadienį dienos metu trumpi lietūs apsilankys daugelyje rajonų, kai kur gali griaudėti perkūnija. Vėjas išsilaikys panašus, o termometrų stulpeliai kils iki 18-23 laipsnių šilumos.

Iki pat penktadienio, naujausiais duomenimis, orai laikysis lietingi, o vėjas vietomis stiprės ir darysis gūsingesnis. Ketvirtadienį vietomis protarpiais palis, o pietryčių vėjas stiprės iki 9-14 m/s, kai kur įsibėgės iki 15-18 m/s gūsių. Oro temperatūra nakties metu sieks 9-14 laipsnių, o dienos metu šils iki 18-23. Prognozuojama, kad savaitgalį dienomis jau bus vos keliolika laipsnių šilumos.

Penktadienio naktį, kaip ir dieną, lietus nesitrauks – protarpiais palis, kai kur griaudės perkūnija. Taip pat vietomis dienos metu vakariniuose rajonuose palyti gali smarkiai. Vėjas išliks stiprus, dienos metu kai kur gūsiai sieks 15-20 m/s. Temperatūros atžvilgiu, šilumos bus tiek pat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas