Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 25

Kalėdų orų rekordai: stingdantis šaltis Kybartuose, 52 cm pusnys Nidoje ir pavasariška šiluma

Šių metų Kalėdos – itin žiemiškos. Kūčias sutikome su krintančių sniegu, Kalėdų rytą – su nemažomis pusnimis. Tačiau šią dieną orų yra buvę labai įvairių – nuo pliusinės temperatūros ir lietaus iki šalčio, sniego ir pusnių.
Kalėdinis Vilnius
Kalėdinis Vilnius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Per paskutinius 60 metų 4 Kalėdos buvo visiškai nežiemiškos – visą parą Lietuvoje vyravo teigiama temperatūra. Iš jų net 3 buvo šiame, XXI amžiuje – 2013, 2017 ir 2019 metais. Tuo tarpu žiemiškų Kalėdų, kai visą parą vyrauja neigiama temperatūra, buvo 9 ir tik vienerios šiame amžiuje – 2002 m. Tai buvo paskutinės tikrai žiemiškos Kalėdos – vidutinė paros temperatūra svyravo nuo –12,2 °C Telšiuose iki –18,3 °C Šilutėje. Visą Lietuvą dengė sniegas.

Šį kartą Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pranešime spaudai apžvelgia, kokių orų rekordų yra buvę Šv. Kalėdų (gruodžio 25 d.) dieną nuo 1961 m. iki dabar.

Aukščiausiai oro temperatūra per Kalėdas buvo pakilusi 2015 m. Nidoje, kuomet oras sušilo iki 8,5 °C. Šalčiausia Kalėdų rytą pasitiko Kybartų gyventojai, kai 2002 m. oro temperatūra buvo nukritusi iki –22,5 °C.

Didžiausias kritulių kiekis registruotas 1977 m. Laukuvoje, kuomet iškrito 22,2 mm kritulių. Per 60 metų buvo vos 6 Kalėdos, kai krituliai nebuvo registruoti nei vienoje meteorologijos stotyje, o visose – net 19 kartų.

Dauguma nori baltų ir sniegingų Kalėdų, tačiau kartais sniego gali būti ir per daug, pavyzdžiui 2001 m. Nidoje išmatuotas net 52 cm siekęs sniego dangos storis.

Didžiausias vėjo greitis per Kalėdas registruotas 2003 m. Klaipėdoje, kuomet vėjas gūsio metu pasiekė 24 m/s.

Nors šiemet džiaugiamės baltomis ir šaltomis Kalėdomis, vykstant klimato kaitai tokių Kalėdų sulaukiame vis rečiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas