Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas dėjosi su Eifelio bokštu: buvo keičiami orai, mezgamas ryšys ar tik trenkė žaibas?

Į Eifelio bokštą trenkiančio žaibo vaizdas paskatino internautų spėliones, kas tai buvo: keičiami orai, su kažkuo užmegztas ryšys ar nuotrauka apskritai tikra. Kadras išties yra autentiškas, o jame užfiksuotas ne toks jau retas reiškinys – žaibai vis nusitaiko į aukštesnius statinius, skulptūras ir pan. Eifelio bokštas tai yra patyręs ne kartą, o prieš kelias dienas į Vilniaus televizijos bokštą trenkė net dvigubas žaibas.
Eifelio bokštas švenčia 130-ąjį gimtadienį
Eifelio bokštas švenčia 130-ąjį gimtadienį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Modifikavo orus?

Įspūdinga fotografija, kurioje matyti vienas labiausiai atpažįstamų Paryžiaus statinių su iš jo antenos besidriekiančia šviesos juosta, neseniai pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja.

„Po Laisvės statulos Niujorke – Eifelio bokštas Paryžiuje“, – aptakiai paaiškino ji.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Į Eifelio bokštą trenkiančio žaibo nuotrauka sukėlė diskusiją, kas tai iš tiesų buvo
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Į Eifelio bokštą trenkiančio žaibo nuotrauka sukėlė diskusiją, kas tai iš tiesų buvo

Nors panašu, kad į statinį trenkė žaibas, juoba kad danguje žaibų matyti ir daugiau, komentatoriai leidosi svarstyti, kas tai galėjo būti. „Ryšys užmegztas“, „Orus „modifikuoja“, – aiškino kai kurie.

Viena komentatorė suabejojo, ar nuotrauka yra tikra, kita spėjo, kad užfiksuotas žaibas.

Kadre kaip vandens ženklas matyti vardas Lauriane Galtier. Internete galima rasti moters tokiu vardu paskyrą „Instagram“, o joje – daugybę žaibų fotografijų. Taip pat – ir tą, kuria pasidalijo lietuvė.

Šis vaizdas socialiniame tinkle buvo publikuotas gegužės 2 d. su paaiškinimu, kad išvakarėse į Eifelio bokštą trenkė žaibas. Nuotraukos autorė nurodyta Lauriane Galtier, kuri yra profesionali fotografė ir jau ketvirtį amžiaus medžioja audras ir žaibus.

Prie panašaus kadro L.Galtier paaiškino, kad gegužės 1-ąją apie 22.40 val. žaibas į Eifelio bokštą trenkė du kartus.

Iš to galima padaryti išvadą, kad „Facebook“ vartotojos pasidalintas vaizdas yra ne tik autentiškas, bet ir natūralus – nerodo jokių neįprastų procesų.

Gabrieliaus Loppé / en.wikipedia.org nuotr./1902 m. žaibas taip pat buvo trenkęs į Eifelio bokštą
Gabrieliaus Loppé / en.wikipedia.org nuotr./1902 m. žaibas taip pat buvo trenkęs į Eifelio bokštą

Smūgių – po 5 kasmet

Oficialiame Eifelio bokšto tinklalapyje teigiama, kad Paryžiaus perkūnija jį mėgsta, tačiau tai nėra pavojinga lankytojams ir statinio struktūrai.

„Eifelio bokštas ir žaibai turi ilgą istoriją, – rašoma čia. – Nuo pat pastatymo 1889 m. statinys „traukia“ žaibus per audras – kasmet įvyksta vidutiniškai 5 smūgiai. Tai jo nepaveikia ir nekelia jokios rizikos visuomenei.“

Kaip aukščiausias Paryžiaus taškas bokštas yra lengvas taikinys žaibui, kuris renkasi lengviausią ir greičiausią kelią į žemę. Juoba kad bokštas sukonstruotas iš kaltinės geležies, kuri laikoma labai laidžiu metalu.

Inžinierius Gustave'as Eifelis tai numatė, todėl viršuje įtaisė 4 žaibolaidžius – tarsi varines šluotas, nukreiptas į dangų.

Kaip ir pastatuose, šie žaibolaidžiai yra prijungti prie izoliuotų kabelių, kurie įleisti į žemę, kad elektra būtų išskaidyta.

Kai žaibas trenkia ne į viršūnės žaibolaidžius, jis gali pasiekti viršutines antenos arba konstrukcijos grotelių sijas.

Kai taip atsitinka, bokšto grotelių konstrukcija atlieka apsauginį vaidmenį ir veikia kaip Faradėjaus narvas – tam tikras metalinis gaubtas, nukreipiantis žaibo energiją į žemę tik per pastato išorę. Lankytojams šios išorinės sijos nepasiekiamos, todėl audros metu jiems pavojaus nėra.

TV bokšte – daugiausiai išlydžių

Savaitgalį panašiai nutiko su Vilniaus televizijos bokštu, tik į jį trenkė dvigubas žaibas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus televizijos bokštas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus televizijos bokštas

Tai gegužės 19 d. apie 19 val. pavyko užfiksuoti Linui Vasilevičiui. Vyras įspūdingą kadrą paviešino „Facebook“ grupėje „Orų entuziastai“, netrukus ja pasidalyta puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

„Sovietmečiu ant vienos Karoliniškių kalvos pastačius TV bokštą gana greitai buvo pastebėta, jog jis veikia kaip miesto žaibolaidis – žaibai daug rečiau trenkia į aplink bokštą esančias miesto apylinkes.

2023 m. atliktas naujas tyrimas tai patvirtino – yra net ~11 kartų didesnė tikimybė, kad žaibas trenks į TV bokštą nei kažkur kaimynystėje aplink jį“, – čia paaiškinta greta nuotraukos.

Šiame puslapyje rašantis meteorologas Gytis Valaika portalui lrt.lt paaiškino: „Įprastai į televizijos bokštą, kiek esu matęs, trenkia vienas elektros linijos smūgis, tokius dvigubus tenka pastebėti retokai. Dvigubas žaibas su klimato kaita neturi nieko bendro, tai tiesiog rodo, kad televizijos bokštas veikia kaip Vilniaus miesto žaibolaidis.“

Lietuvos ir užsienio duomenis analizuojantis tinklalapis duomenureikalai.lt teigiama, kad daugiausiai žaibo išlydžių Lietuvoje įvyksta kaip tik Vilniaus TV bokšte. „Kai tavo aukštis 326 m., negali tikėtis mažiau“, – pusiau juokais apibendrinta puslapyje.

Pernai šio tinklalapio autoriai ištyrė 1 mln. žaibų, kuriuos Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba užfiksavo Lietuvos teritorijoje per 10 metų. Jie siekė stipriausias žaibotraukos vietas Lietuvoje.

Per šį laikotarpį TV bokštas pritraukė 35 žaibus. Kitos dvi statistiškai reikšmingos žaibotraukos vietos sutapo su dviem aukštom vėjo jėgainėm.

Tačiau kiti aukščiausi Lietuvos statiniai (pvz., elektrinių kaminai, siekiantys 200-250 m aukštį) nerodo statistiškai reikšmingų žaibotraukos požymių.

„Kabina“ daugelį aukštų statinių

Panašiai žaibai traukia ir kitus aukštus statinius, pavyzdžiui, 93 m aukščio Laisvės statulą Niujorke.

Įspūdingą akimirką pavyko užfiksuoti britų fotografui ir operatoriui Danui Martlandui.

15min verdiktas: tiesa. Tai yra autentiška Eifelio bokšto, į kurį trenkė žaibas, nuotrauka. Panašių įvykių kasmet būna vidutiniškai po penkis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas