Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 08 25

Klimatologas: kokių orų tikėtis rugsėjį ir kitus rudens mėnesius

Pastaruosius kelerius metus rugsėjis lepindavo šiltais orais, pratęsdamas vasaros pojūtį. Šiemet vasaros, kaip jau pajuokaujama, beveik nebuvo. Norėtųsi, kad šį praradimą kompensuotų rugsėjis, tačiau panašu, kad tikėtis nėra ko.
Šeštadienio popietė prie Žaliųjų ežerų
Šeštadienio popietė prie Žaliųjų ežerų / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sulauksime permainingų orų

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjo dr. Donato Valiuko, rugsėjis prognozuojamas artimas vidutinei daugiametei normai – 12,2 laipsnio. Tai reiškia, kad labai vasariškas pirmasis rudens mėnuo nebus, nors šiltų dienų ir sulauksime.

„Pastaruosius trejus metus rugsėjis buvo daugiau negu vienu laipsniu šiltesnis nei įprastai, ir tai visi jautėme. 2015 m. rugsėjo pradžioje Druskininkuose netgi buvo užfiksuotas absoliutus rugsėjo mėnesio temperatūros rekordas – 35,1 laipsnio.

Tačiau reikia pažymėti, kad kuo toliau, tuo labiau visi metų laikai pasižymi dideliais temperatūrų svyravimais. Tai susiję su klimato kaita – orai iš tiesų labai greitai keičiasi: karščius staigiai gali pakeisti gerokai šaltesni orai. Taigi tolygių orų tai pat nebus ir rugsėjį, temperatūrų svyravimai neišvengiami. O tai reiškia, kad galima tikėtis ir dar visai vasariškų dienų, kurių pastaraisiais metais rugsėjį visada būdavo“, – teigė pašnekovas.

Pasak specialisto, rugsėjis dar laikomas šiltojo sezono mėnesiu, juolab kad rugsėjo pabaigoje-spalio pradžioje dažniausiai atkeliauja ir bobų vasara. Iki rugsėjo pabaigos vyksta ir augalų vegetacija. Šalnos naktimis jau pasitaiko, bet žiemiškų reiškinių dar nebūna.

„Kita vertus, šiemet rugsėjis prognozuojamas artimas vidutinei daugiametei normai, todėl turėtų būti vėsesnis už praėjusius rugsėjus“, – aiškino D.Valiukas.

Spalis artimas normai, lapkritis – šiltesnis

Spalis taip pat prognozuojamas artimas vidutinei daugiametei normai, t. y. 7,2 laipsnio, o lapkritis turėtų būti visu laipsniu šiltesnis, t. y. šiemet vidutinė mėnesio temperatūra sieks apie 3 laipsnius.

Beje, pernai ir užpernai spalis buvo daugiau negu laipsniu vėsesnis nei įprastai. Dėl to pernai net ir šildymo sezonas prasidėjo anksčiau.

„Pas mus spalis būna labai įvairus – kartais jis labiau panašus į lapkritį, o kartais pakankamai šiltas, saulėtas, ypač pirma spalio pusė. Juk į vidutinę temperatūrą įeina ir nakties temperatūra. Taigi jeigu naktį – apie nulį, dieną – 14 laipsnių, paros temperatūra ir išeina 7 laipsniai“, – sakė pašnekovas.

Tuo tarpu lapkritis – jau pereinamasis mėnuo žiemos link. Tai bene šlapiausias rudens mėnuo, tik jeigu vasarą mes turime liūtinius kritulius, lapkritį lyja ne taip intensyviai, bet ilgai ir nuobodžiai.

Kaip vertinama praėjusi vasara?

Paklaustas, kaip įvertintų šių metų vasarą, specialistas teigė, kad pirmiausiai ji buvo labai permaininga ir, žinoma, vėsesnė nei ankstesnės vasaros.

„Turėjome labai šaltą vasaros pradžią, mažai buvo saulės, ypač iki vidurio liepos. Tik rugpjūčio pradžioje vasara tarsi vėl sugrįžo, sulaukėme visai šiltų savaičių. Ilgai besitęsiančių karščių nebuvo, tačiau turėtume tik pasidžiaugti, kad mus aplenkė karščio banga, tiek žalos pridariusi Europai“, – svarstė D.Valiukas.

Pasak jo, kritulių šią vasarą skirtingose šalies vietose iškrito taip pat labai nevienodai. Pavyzdžiui, Vilniuje turėjome net dvi stiprias liūtis, o kai kuriose Lietuvos vietose kritulių šią vasarą kaip tik trūko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas