Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietus Vilniuje: vienur skandino, kitur – net neatgaivino

Sekmadienis Lietuvoje stebino orais. Kol vienur kaitino saulė, kitur iškrito tokia kruša, kad sukapojo medžių lapus, gėles, o kelius padengė baltu sluoksniu. Lietaus skirtinguose regionuose irgi iškrito nevienodai. Net Vilniaus dalyse kritulių kiekis labai skyrėsi, sako meteorologai.

Kupiškio rajone sekmadienis ne juokais išgąsdino iškritusia kruša.

Plačiau – Vienus Lietuvos rajonus džiugino saulė, kitus skalavo liūtys ir kruša.

Tačiau tiek krušos, tiek lietaus sekmadienį būta ne visur.

VIDEO: Vilniuje siaučia liūtis, vietomis keliai tapo baseinu

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) feisbuke skelbia, kad liūtys sekmadienį buvo labai lokalios.

Tai gerai rodo truputį žaibų išlydžių žemėlapis. Daugiausia išlydžių užfiksuota pietinėje Vilniaus miesto dalyje.

„Taip pat liūčių lokalumą patvirtina ir kritulių kiekio duomenys.

Vilniaus oro uoste iškrito net 32 mm, o tai yra 57 proc. gegužės mėn. kritulių normos. Paprastai sakant, per labai trumpą laiką iškrito daugiau nei 2 savaičių kritulių kiekis. Nenuostabu, jog dalis gatvių pavirto laikinais ežerėliais.

Tuo tarpu, Vilniaus centre ant LHMT stogo esantis kritulmatis surinko 17,2 mm, t. y., beveik dvigubai mažiau lietaus. Na, o pagrindinė Vilniaus meteorologijos stotis esanti Trakų Vokėje (pietvakarinis Vilniaus miesto pakraštys) lietaus beveik nesulaukė, iškrito vos 0,3 mm.

Šis pavyzdys labai gerai parodo, jog dienomis, kai vyrauja trumpi ir lokalūs (vidujiniai) lietūs, susidarę ne dėl ciklonų ir jų atmosferos frontų, prognozuoti orus tampa sudėtinga. Net viename mieste sąlygos gali būti labai skirtingos, todėl vieniems orų prognozė gali pasirodyti teisinga, kitiems – klaidinga. Artimiausiomis dienomis ir toliau formuosis panašios liūtys. Vieniems klius, kitiems ne“, – rašo feisbuke LHMT.

Išties sekmadienio pavakarę dalyje Vilniaus gatvės priminė ežerus ir upes. Skendo Savanorių prospektas, Naujamiesčio gatvės ir t.t.

Kaip pastebi buvusi Aplinkos apsaugos departamento vadovė Olga Vėbrienė, prie potvynių gatvėse prisidėjo ir mulčas, kuriuo apiberti medžiai mieste.

„Mulčias negelbsti miesto medžių, be to, netinkamai parinktas daro neigiamą poveikį augalams bei dirvožemiui, o po kiekvienos liūties dar ir užkemša nuotekų sistemas.

Klimatas kinta – vasaros audrų ir karščio bangų neišvengsime, mieste gyventi darysis vis mažiau patogu ir sveika. Padėti gali miesto gamta“, – rašė feisbuke O.Vėbrienė.

Tuo tarpu buvęs meras Remigijus Šimašius feisbuke pasidžiaugė, kad nors potvynių Vilniuje ir vėl būta, tačiau esą ne tokių, kaip dar visiškai neseniai: „Su sūnumi mokėmės vairuoti ir per visą tą liūtį šiandien malėmės po Vilnių. Buvo krioklių nuo laiptų. Buvo kalninių upių šlaituose. Buvo dideliųųųų balų.

Bet va žiūriu dabar sugrįžęs pro langą ir prisimenu tas baidares prie Panoramos per panašų lietų. Ir galvoju kaip man negaila tų milijonų, užkastų po žeme į lietaus nuleidimą, suformuotų ežeriukų lietaus surinkimui, sugeriančių paviršių lietaus susigėrimui.

Tad liūtis kaip liūtis, bet man ji – priminimas kaip ramus darbas duoda rezultatą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas