Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje – pavojinga sausra: auga miškų gaisrų pavojus

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad didžiojoje Lietuvos dalyje – pavojingai sausa, kyla didelė miško gaisringumo grėsmė.
Sausra Vilniuje
Sausra Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Meteo.lt skelbia, kad jau kurį laiką vyrauja sausi ir labai šilti orai, o rugsėjo pradžia Lietuvoje irgi pasitaikė labai sausa bei vasariškai šilta. Beveik visose meteorologijos stotyse neiškrito nė lašas lietaus. Gausiau palijo tik Panevėžio ir Biržų apylinkėse rugsėjo 2 d. vakarą praslinkus lokaliai liūčiai su perkūnija.

Dėl to daug kur formuojasi sausra ir auga miškų gaisrų pavojus.

Viršutiniame žemėlapyje – miškų gaisringumas VĮ Valstybinių miškų urėdijos regioninių padalinių veiklos teritorijose. Kuo aukštesnė klasė, tuo miškų gaisringumas didesnis. Pirmadienį, rugsėjo 9 d. šalyje vyrauja ketvirtos, o vietomis fiksuojamas trečios ir penktos klasės miškų gaisringumas. Pavojų didina daug kur sustiprėję vėjo gūsiai.

LHMT žemėlapiai
LHMT žemėlapiai

Apatiniame žemėlapyje (kuris parengtas remiantis LHMT ir LŽŪKT stotelių duomenimis) – teritorijos, kuriose fiksuojama pavojinga / stichinė sausra (augalų vegetacijos laikotarpiu). Šios sąlygos nustatomos pagal temperatūros–kritulių indeksą (TPI). Šiuo metu pavojinga sausra fiksuojama visoje Rokiškio r. ir Kalvarijos sav. bei kai kuriose Marijampolės, Lazdijų, Vilniaus, Švenčionių, Kėdainių, Vilkaviškio ir Alytaus r. sav. seniūnijose.

Naktį iš pirmadienio į antradienį vakariniuose rajonuose vietomis trumpai palis. Antradienio dieną lietus prognozuojamas daug kur, vyraus trumpi lietūs. Kai kur lis smarkiai, galima perkūnija. Kitomis dienomis daugelyje rajonų trumpai palis. Nežiūrint to, dalyje šalies ir toliau išliks sausringos sąlygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas