Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 21

Meteorologai žada: vasara bus lietuviška

Artimiausios dienos bus šiltos ir giedros, o vasara šiemet bus įprasta – lietuviška. Taip dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė 54 metus Hidrometeorologijos tarnyboje dirbantis vyresnysis stebėtojas Bronislovas Kaselis.
Liūtis Vilniuje
Meteorologai nežada, kad šią vasarą išvengsime stiprių liūčių ar kitų stichinių reiškinių, esą klimatas keičiasi, todėl ir tokių nelaimių daugėja. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

75-erių orų specialistas, paklaustas, ar kai kurių ornitologų pastebėjimai, kad šį pavasarį mažai gervių perėjo ir gegutės menkai kukavo, gali reikšti, jog sulauksime sausringos vasaros, neskuba to nei patvirtinti, nei paneigti.

„Pastebėjau, kad gegutės šiemet mažai kukavo. Gal nenorėjo mūsų nervinti, kai pinigų nedaug turime? Ir lakštingalų koncertų mažai girdėti, tik viena kita sučiulba, ir varliagyvių šį pavasarį mačiau nedaug, o būdavo – plūsta per kelius, kurkia balose... Keista ir tai, kad šią gegužę mažai buvo perkūnijos. Senovėje tikėta: jei tą mėnesį perkūnija dažna, metai bus derlingi“, – pasakojo B.Kaselis.

Bet, anot B.Kaselio, paukščiai ne visada nuspėja orus, ypač toli į priekį, bet šiemet jų prognozės gali ir išsipildyti, nes klimato anomalijų pastaraisiais metais daugėja, permainingos tiek vasaros, tiek žiemos.

Šių metų vasarą Hidrometeorologijos tarnybos specialistas žada įprastą – lietuvišką. „Lietuvos orai – geriausi pasaulyje. Dievo užanty gyvenam – nei cunamių mūsų krašte, nei žemės drebėjimų, nei tūkstančiai žūva“, – teigė B.Kaselis.

Paklaustas, kokie stichiniai meteorologiniai reiškiniai jam labiausia įsiminę per ilgus darbo metus, B.Kaselis prisiminė 1977 metų balandžio 12 dieną prasidėjusią ir 51 valandą trūkusią lijundrą, 1981 metų gegužės pabaigos škvalą Širvintose, kilnojusi net traktorius ir automobilius, 1982 metų sausio pradžios pūgą Ukmergėje, kuri siautėjo daugiau negu 30 valandų.

Užtikrinti, kad šią vasarą Lietuva išvengs stichijų, B.Kaselis nesiryžo. Anot jo, pastaraisiais metais klimatas sparčiai keičiasi, todėl ir stichinių meteorologinių reiškinių daugėja.

Orų žemėlapį visiems Lietuvos miestams rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas