Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos danguje vėl pasirodė šiaurės pašvaistė

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos dangų vėl puošė šiaurės pašvaistė.
Objektyve – šiaurės pašvaistė
Objektyve – šiaurės pašvaistė

„Rodikliai šiandien vakare sparčiai auga. Jeigu tik turite giedrą dangų šiaurinėje pusėje būtinai išeikit į lauką ir bandykit bent jau telefonais taikytis į šiaurę“, – paragino meteorologas Gytis Valaika.

Apie 21 val. meteorologas pasidalino džiugiomis naujienomis – greitu metu pašvaistė neišnyks.

„Hemispheric Power rodiklis juda net link 200 GW, Bz siekia -20, Bt virš 30. Žinau, kad daugeliui visa tai absoliučiai nieko nesako, tačiau tai reiškia viena, kad šiaurės pašvaistė artimiausiu metu nežada išnykti, tereikia tik kantrybės būti lauke (geriau užmiestyje) ir galit pamatyti labai nepaprastų vaizdų“, – rašė jis.

Jis pasidalino žemėlapiu, kuriame matomas debesuotumas.

„20:55 val. Violetinė spalva – giedras dangus. Vakarai jau padengti atmosferos fronto debesimis. Rytiniuose rajonuose buvę debesys pamažu nuslenka“, – rašė G.Valaika.

„Jau turim Kp7, labai sustiprėjo Saulės vėjo greitis, Hemispheric Power >100 GW, Bz krenta. Prognozuojama G4 (Kp8) geomagnetinė audra. Įmanoma, jog naktį trumpam bus pasiektas net G5 (pačios stipriausios) audros lygis. Primenu, jog gegužės 10-11 d. naktį buvo G5 (Kp9), o pašvaistės vaizdas toks kokio niekada nesu matęs. Kas tuomet miegojo praleido nepaprastai įspūdingą reiškinį“, – savo feisbuko puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašė jis.

Pasak meteorologo, apie 20 val. sąlygos palankios stebėjimams rytinėje šalies pusėje, tačiau atmosferos fronto debesys iš vakarinių rajonų pamažu juda į rytus.

G.Valaika priminė, kad pašvaistę sukelia Saulės vėjas, kuris kaip ir mums įprastas vėjas nepučia vienodai.

„Todėl išėję laukan turėkit kantrybės. Stulpai tai pasirodo tai išnyksta, kaip ir ryškumas pašvaistės pulsuoja“, – rašė jis.

Jis taip pat pridūrė: „Saulės ciklai yra natūralus mūsų žvaigždės reiškinys. Vyksta kas 11-12 metų. Aktyvioji Saulės fazė trunka keletą metų, po to mūsų žvaigždė nurimsta keletui metų. Ir taip nuolat kartojasi. Kai kurie žmonės net ir apie Saulę rašo tą truputį įgrisusiai melagingą teiginį „seniau taip nebūdavo“. Visko būdavo, tik gal nebuvo kam ir kur labai greitai visus informuoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas