Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
05 30 /21:56

Nevaldoma stichija: dalį Lietuvos užpylė kruša, Klaipėdos centras patvino, vienam daugiabutyje vanduo bėgo ir laiptinėje

Ketvirtadienį vėl kai kur Lietuvoje krito kruša, balinusi žemę. Sinoptikai įspėja, kad ir artimiausiomis dienomis kai kuriuose Lietuvos rajonuose gali būti audringa – kils škvalas, prapliups stiprios liūtys, kai kur kris kruša. Vakare stichija smogė su nauja jėga. Šįkart Klaipėdai, kur centrinė miesto dalis paskendo.
Liūtis Klaipėdoje
Liūtis Klaipėdoje / Kadrai iš vaizdo įrašų

Kaip skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, ketvirtadienį kai kur Lietuvoje silpnai ar vidutiniškai palijo, lietaus gali pasitaikyti ir vakare.

Klaipėdos centras paskendo

Vakare staigi ir smarki liūtis užpylė Klaipėdą. Neatlaikiusios tokio kiekio vandens miesto centro gatvės patvino ir virto upėmis, po kurias žmonės braidė basomis.

Klaipėdos senamiesčio gatvelėse vandens buvo tiek, kad kai kur buvo galima prisemti ir botus.

Paskendo ne tik senamiesčio gatvelės, bet ir pagrindinės gatvės, kuriomis eismas sutriko, nes daug vairuotojų nedrįso važiuoti upe virtusia gatve, ypač žemesnėse vietose.

Smarki liūtis truko apie pusvalandį. Po valandos vanduo jau buvo pasitraukęs iš gatvių.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Po valandos potvynio Klaipėdos senamiestyje nebuvo nė ženklo
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Po valandos potvynio Klaipėdos senamiestyje nebuvo nė ženklo
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Vandeniui nutekėti trukdė užterštos grotelės
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Vandeniui nutekėti trukdė užterštos grotelės

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ skelbia, kad pro Klaipėdą praslinkusi vasariška audra atslinko ne iš vakarų, kaip įprastai būna, bet iš pietryčių-rytų. „Ryt ir poryt orai Lietuvoje bus labai panašūs“, – įspėja svetainė.

Trečiadienį toks likimas buvo ištikęs Tauragę, kur staigi liūtis su kruša patvindė miesto gatves.

Vanduo bėgo ir daugiabučio laiptinėje

Į redakciją kreipėsi 15min skaitytojas, kuris pasakojo, kad po didelės liūties Klaipėdoje jau ne pirmą kartą vanduo pro stogą pradeda tekėti ir daugiabučio laiptinėje.

„Taikos pr. 49 namas, Klaipėda. Po smarkesnio lietaus mūsų laiptinėse dedasi štai tokie dalykai“, – rašė skaitytojas.

Pasak jo, pirmą kartą apie tai „Mano būstui“ buvo pranešta dar gegužės 20 d.

„Įvykis buvo užfiksuotas, ir kaip mes galvojome pašalintas. Bet šiandien gegužės 30 d. Klaipėdoje vėl stipriai palijo, ir situacija dar baisesnė nei buvo prieš tai“, – skundėsi skaitytojas Gintaras.

VIDEO: Klaipėdos daugiabutyje po liūties vanduo teka ir laiptinėje

Turite liūties vaizdo įrašų ar nuotraukų? Siųskite el.paštu 15min@15min.lt.

Dalį Lietuvos užpylė kruša

Feisbuko grupėje „Orų entuziastai“ žmonės vėl dalijasi krušos nuotraukomis. Šįkart žemė pabalo Pasvalio rajone, krušos teko ir Kupiškio rajone, Kauno rajone. Ledėkai daržus ir gėlynus kapojo ir Ariogaloje, Šakių rajone. Ariogaloje krušos ledėkai buvo dviejų eurų monetos dydžio ir didesni.

Vilmos Gvazdauskienės (Orų entuziastai) nuotr./Kruša Pasvalio rajone, gegužės 30 d.
Vilmos Gvazdauskienės (Orų entuziastai) nuotr./Kruša Pasvalio rajone, gegužės 30 d.

Vakare kruša pasirodė ir Telšių rajone.

Stipri liūtis stabdė eismą ir kelyje A1 ties tiltu per Dubysą – dalis automobilių vairuotojų pasirinko pastovėti šalikelėje, nei važiuoti, kai lyja taip, jog nespėja valytuvai vandenį nubraukti.

Taip pat ir penktadienio naktį kai kur trumpas lietus, perkūnija. Vėjas silpnas. Temperatūra 13–18 laipsnių šilumos. Dieną daug kur trumpas lietus, perkūnija. Vietomis lis smarkiai, kris kruša. Vėjas rytinių krypčių, 6–11 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra 23–28 laipsniai šilumos.

Šeštadienio dieną irgi daug kur trumpas lietus, kai kur su perkūnija. Vėjas naktį silpnas, dieną rytinių krypčių, 5–10 m/s. Temperatūra naktį 11–16, dieną 22–27 laipsniai šilumos.

Sekmadienio naktį vietomis, dieną daugelyje rajonų trumpi lietūs, perkūnija. Kai kur lis smarkiai. Vėjas naktį silpnas, dieną besikeičiančios krypties, 5–10 m/s. Temperatūra naktį 12–17, dieną 21–26 laipsniai šilumos.

Vis dėlto lietūs, nors ir numatomi, tačiau ir toliau bus lokalūs ir labai netolygūs. Todėl sinoptikai kartu su miškininkais įspėja, kad miškuose sausa.

„Lietuvoje įsivyravus vasariškiems orams, kartu su aukšta temperatūra suintensyvėjo garavimas, kai kur suvešėjo vandens augalija, tačiau šalies upės ir ežerai lyginant su praeitais metais laikos kol kas neblogai (dėl drėgnesnio balandžio).

Nežiūrint to, dėl labai netolygiai krentančio lietaus, kai vienur labai daug kritulių iškrenta, o kitur – nė lašas toliau daugelyje vietovių auga miškų gaisringumas. Šiuo metu beveik visoje Lietuvoje yra pasiektas vidutinis ir didelis gaisrų pavojaus lygis (3–4 klasės iš 5).

Druskininkų ir Ukmergės apylinkėse jau pasiekta pati aukščiausia penktoji miškų gaisringumo klasė (labai didelis gaisrų pavojus)“, – įspėja LHMT feisbuke.

Meteorologinė vasara šiemet prasidėjo gegužės vidury, tačiau daržams, medžiams, gėlynams daug žalos pridarė gamtos stichijos, kai po karščių pasipila kruša, daužydama augalus.

Trečiadienio kruša ir lietus daugiausia žalos pridarė Tauragėje, kliuvo ir Plungei.

Tauragėje stipri liūtis skandino gatves. Ten per kelias valandas iškrito apie 80 proc. mėnesio lietaus normos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius