Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 29

Orai: malonią saulės šilumą lydės žvarbaus vėjo gūsiai

Artėjantis savaitgalis lepins dviženklėmis temperatūromis, tačiau Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė įspėja, kad sulauksime žvarbesnių vėjo gūsių. Be to, šiemet kovas buvo ir šiltesnis, ir drėgnesnis negu pernai.
Pavasaris skverbiasi į Lietuvą
Pavasaris skverbiasi į Lietuvą / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šeštadienis žadamas nepastoviai debesuotas, tačiau beveik be lietaus. Daugiau pragiedrulių tikėtina šalies rytiniuose ir pietiniuose regionuose. Prie jūros ir vakarų Žemaitijoje kiek tirštesni debesys pasirodys, ten taip pat gali formuotis trumpalaikiai rūkai.

„Temperatūra bus ganėtinai aukšta, naktį iš penktadienio į šeštadienį bus 2-6 laipsniai šilumos. Dieną įšils iki 10-15 laipsnių šilumos, tik prie jūros ir vakarų Žemaitijoje, kur bus daugiau debesų, temperatūra pakils iki 6-9 laipsnių šilumos. Tačiau pūs stiprokas pietvakarių, vakarų vėjas, ypač jis bus juntamas antroje dienos pusėje, taigi gūsiai suteiks kiek žvarbumo“, – 15min orų prognozę komentavo M.Kirkliauskaitė.

Anot jos, sekmadienio naktį pokyčių daug nebus. Vėl bus nepastoviai debesuota, be žymesnio lietaus, o dieną per Lietuvą plauks tankesni debesys, keliaus atmosferos frontas. Vietomis trumpai palynos, didesnė tikimybė sulaukti lietaus yra šiauriniuose šalies regionuose. Taip pat sustiprės vėjas.

„Dienos metu netgi daugelyje rajonų pasieks pavojingus gūsius, iki 15-17 m/s. Vėjo kryptis dienos metu keisis į šiaurės vakarų ir į Lietuvą pradės plūsti šaltesnis oras“, – aiškino sinoptikė. Temperatūra bus apie 3-7 laipsnių šilumos, o dieną – 7-12 laipsnių šilumos. Pajūryje, pučiant vėjui nuo vėsesnės Baltijos jūros, termometro stulpeliai rodys apie 6 laipsnius šilumos.

Balandžio pirmoji taip pat žadama be žymesnių kritulių, tačiau, pasak M.Kirkliauskaitės, nedidelių pakrapnojimų daugiausia bus ties pietiniais, rytiniais šalies regionais.

„Gali ir viena kita snaigutė pasirodyti. Nakties metu temperatūra pasiskirstys apie 0 daugelyje rajonų, o dienos metu kils iki 4-9 laipsnių šilumos. Turėtų būti ir pragiedrulių, nebus jau taip, kad visiškai dangus bus užniauktas“, – dėsto sinoptikė. Vėjas išliks daugiausia iš šiaurės vakarų, jau kiek ramesnis.

Kad kelios dienos būna šiltesnės, kelios – šaltesnės, tai čia yra gana būdinga kovo mėnesiui, – sakė M.Kirkliauskaitė.

Antradienis irgi prognozuojamas be kritulių, tačiau orai naktį kryps neigiamų temperatūrų link. Tačiau turėtų būti daugiau pragiedrulių negu pirmadienį.

Sinoptikės teigimu, vietomis gali suboluoti trumpalaikiai rūkai. Dieną vėjas pasisuks iš pietryčių ir sustiprės iki 7-12 m/s. Temperatūra sieks apie 6-10 laipsnių šilumos. Trečiadienį termometrai stulpeliai pakils dar keliais laipsniais, tačiau M.Kirkliauskaitė vėl perspėja, kad sustiprės žvarbesnis vėjas.

„Kad kelios dienos būna šiltesnės, kelios – šaltesnės, tai čia yra gana būdinga kovo mėnesiui, Dar ir balandį mes galime ne vieną kartą sulaukti tų tokių staigių šalto oro įsiveržimų, kurie gali atnešti mišrius kritulius“, – aiškino M.Kirkliauskaitė.

Mėnuo – šiltesnis nei turėjo būti

Lietuvos Hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė 15min apibendrino, kad šįmet kovą sulaukėme daugiau šilumos ir kritulių, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu.

„Pernai kovas buvo gerokai šaltesnis už normą. Jeigu norma yra 0,4 laipsniai šilumos, tai pernykščio kovo vidutinė temperatūra buvo 2,2 laipsniai šalčio. Šiemet dar mėnuo nesibaigė, bet tikrai bus aukštesnis už normą: 20 dienų duomenimis, temperatūra buvo aukštesnė maždaug 1,5 laipsnio“, – sakė I.Marcinonienė.

Pavyzdžiui, mėnesio pradžioje vienu laipsniu šilčiau buvo šalies rytuose, o Suvalkijoje – net trimis. Mėnesio viduryje labiau sušilo Lietuvos šiaurės vakaruose. Paskutinės mėnesio dešimt dienų, pasak klimatologės, irgi panašios, nepaisant kelių šaltesnių naktų. I.Marcinonienė pridūrė, kad pernai kovas buvo ekstremaliai sausas.

„Kritulių norma yra 42 mm, o prieš metus iškrito mažiau nei pusė – tik 18 mm. O šiemet kaip tik atvirkščiai – mėnuo buvo drėgnas“, – aiškino I.Marcinonienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas