Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Orų anomalijos: vietomis viską daužė kruša, lietaus prilijo vos ne mėnesio normą, kitur – visai sausa

Artėjančią vasarą kai kur Lietuvoje pasitiko tokia gamtos stichija, kad žmonės griebėsi už galvų. Štai Tauragėje daržus ir gėlynus nusiaubė kruša, o gatves paskandino didžiulė liūtis. Sinoptikai žada, kad ir ketvirtadienį orai bus panašūs, lietaus su perkūnija gali būti daug kur.
Kruša Tauragėje
Kruša Tauragėje / Airidos Urbutienės | Orų entuziastai nuotr.

Trečiadienį orai buvo labai skirtingi. Vietomis vos vos pakrapnojo, bet daug kur, kaip skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, trumpai su perkūnija palijo.

Tik štai tas lietus po sausros ne visus nudžiugino: „Vietomis fiksuoti vėjo sustiprėjimai, krito kruša (ledėkai siekė iki 1–3 cm). Aukščiausia oro temperatūra daug kur siekė 25–30 laipsnių, o dalyje vakarinių rajonų buvo 21–24, o pajūryje ir pamaryje – vos 18–20 laipsnių. Naktį vietomis su perkūnija palijo. Oras atvėso iki 9–14, o Nidoje ir Ventėje iki 16 laipsnių.

Tauragėje ir Plungėje fiksuotos smarkios liūtys. Tauragėje vos per 3 valandas iškrito net 42,8 mm lietaus, o Plungėje išmatuota 33,6 mm. Abiem atvejais toks kritulių kiekis minėtose vietovėse sudaro net 4/5 (~80 proc.) gegužės mėnesio normos.

Primename, kad 33,6–42,8 mm lietaus reiškia, jog į kiekvieną 1 kv.m iškrito net 33,6–42,8 litrai vandens (maždaug po 3–4 kibirus“, – rašoma LHMT feisbuke.

Feisbuko puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ žmonės dalijasi vaizdais, kaip atrodė Tauragė po smarkios liūties.

„Smarkios liūties padariniai Tauragėje. Per ~dvi valandas iškrito ~trijų savaičių kritulių kiekis. Daug lietaus per trumpą laikotarpį teko ir Plungei. Šiandienos liūtys, kaip ir anksčiau, buvo labai lokalios. Vienoje vietovėje iškrenta labai didelis kritulių kiekis, kruša, o vos už keliolikos kilometrų gali būti visiškai sausa.

Tokius kontrastus lemia įprastai nedideli, bet intensyvūs audrų židiniai, kartais keleto audrų grupės. Dieną ir vakare tai nuolat vystosi, gęsta, galop visai sunyksta ar vėl iš naujo formuojasi. Kur tokie trumpai gyvenantys audros židiniai atsiras ir išlaisvins sukauptą energiją – sudėtinga ar net iš viso neįmanoma pasakyti“, – rašoma šalia įspūdingo potvynio Tauragėje vaizdo įrašo.

Ketvirtadienį irgi prognozuojami panašūs orai – dieną daug kur trumpas lietus su perkūnija, vietomis smarkus. Kai kur galima kruša. Vėjas rytinių krypčių, 7–12 m/s, per perkūniją vietomis gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra 25–30 laipsnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius