Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 18

Orų prognozė: debesuotą savaitgalį sulauksime truputį lietaus, o sniego – turbūt po Kalėdų

Savaitgalį laukia debesuoti ir šiek tiek lietingi orai. Kaip 15min komentavo Lietuvos hidrometeorologijos sinoptikė Alvina Gilytė, šeštadienio dieną ir sekmadienio naktį kai kur nusidrieks rūkas. Anot sinoptikės, didesni orų pokyčiai laukia antradienį. Pasak Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos doc. Gintauto Stankūnavičiaus, kitą savaitę atšalimo nenusimato, o sniego, tikėtina, sulauksime po Kalėdų.
Lengva sniego paklotė apdengė Neries regioninį parką
Lengva sniego paklotė apdengė Neries regioninį parką / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šeštadienis bus debesuotas. „Naktį šiauriniuose, dieną šiaurės rytiniuose rajonuose truputį palis“, – sako A.Gilytė.

Anot sinoptikės, šeštadienį vietomis gali susidaryti rūkas, vėjas pūs iš pietvakarių-pietų, vėjo greitis bus nuo 5 iki 10 m/s.

Pasak A.Gilytės, šeštadienio naktį bus 0 iki 5 laipsnių šilumos, dieną nuo 1 iki 6 laipsnių šilumos.

„Sekmadienį kritulių tikimybė bus nedidelė. Vyraus debesuoti, vietomis su pragiedruliais orai“, – komentuoja sinoptikė.

Sekmadienio naktį kai kur drieksis rūkas, gali susidaryti plikledis. Vėjas – pietinių krypčių, sieks 5–10 m/s.

Sekmadienio naktį temperatūra nuo 2 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos. Dieną kiek šilčiau – nuo 1 iki 4 laipsnių šilumos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmieji žiemos ženklai Neryje – upe plaukiantys ledai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmieji žiemos ženklai Neryje – upe plaukiantys ledai

„Pirmadienį orų pokyčiai nelabai dideli, tik dieną kai kur vakariniuose rajonuose gali truputį palynoti“, – sako LHMT sinoptikė A.Gilytė.

Anot jos, vėjas pirmadienį išliks tokio paties intensyvumo kaip ir savaitgalį, pūs iš pietų.

Pirmadienio naktį temperatūra bus nuo 2 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos, o dieną šalyje bus 0–5 laipsniai šilumos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmieji žiemos ženklai Neryje – upe plaukiantys ledai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmieji žiemos ženklai Neryje – upe plaukiantys ledai

„Antradienį jau daug kur sulauksime kritulių, stiprės vėjas, pučiantis iš pietų-pietryčių, dieną vakariniuose rajonuose pereinantis į pietvakarių“, – sako sinoptikė.

Anot A.Gilytės, antradenio naktį vėjo greitis sieks 7–12 m/s, o dieną stiprės ir sieks nuo 9 iki 14 m/s. Naktį šalyje bus nuo 0 iki 4 laipsnių šilumos, o dieną 0–5 laipsniai, pajūryje sušils iki 7 laipsnių šilumos.

G.Stankūnavičius: stipresnio atšalimo kitą savaitę kol kas nematyti

Doc. Gintaras Stankūnavičius VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros feisbuko paskyroje pasidalino artimiausių savaičių prognoze. Anot jo, vargu, ar šiemet pasitvirtins lietuvių liaudies išmintis.

„Šiandien ryte smagiai sninga rytinėje Lietuvos dalyje, tačiau iš paskos seka nestipraus lietaus zona, todėl susidariusi sniego danga ilgai neišsilaikys.

Nežinau, ar galima šiems laikams taikyti tokį liaudies spėjimą „Jei Martynas su bradu, tai Kalėdos su ledu“ ir atvirkščiai. Šiemet šv. Martynas (lapkričio 11 d.) buvo šlapias, bet stipresnio atšalimo kitą savaitę taip pat kol kas nenusimato.“

Anot jo, vidutinė ateinančios savaitės oro temperatūra Rytų Lietuvoje bus šiek tiek aukštesnė už 0 °C, o pajūryje – bent porą laipsnių aukštesnė už 0 °C. „Krituliai iki Kalėdų numatomi daugiausia skystos fazinės būsenos, o po Kalėdų – mišrios“, – sako meteorologas.

„Tikėtina, kad po Kalėdų stiprės aukšto slėgio sistema virš Šiaurės rytų Atlanto ir orai atvės visoje Šiaurės ir Vidurio Europoje. Gausiai pasnigs Vidurio Europoje ir Balkanuose, o smarkios liūtys numatomos Vakarų Prancūzijoje ir Šiaurės Ispanijoje“, – sako doc. G.Stankūnavičius.

Anot jo, po Kalėdų pasnigs ir Lietuvoje, tačiau vėliau šalčių dar neprognozuojama. „Remiantis Europinio vidutinės trukmės prognozių centro (ECMWF) duomenimis stipresnio atvėsimo sausio mėnesio pirmoje pusėje Lietuvoje nenumatoma“, – sako G.Stankūnavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas