Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 28

Orų prognozė: Europos karščio banga Lietuvą palies vos parai

Šiuo metu dalį Europos apėmusi karščio banga Lietuvoje įkaitins tik trumpam. Anot Margaritos Kirkliauskaitės, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikės, po šiltesnio savaitgalio liepos pradžia numatoma gaivesnė.
Palangos paplūdimys
Palangoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Savaitgalį orai pradės vėl šilti. Ateinanti naktis dar ganėtinai gaivi, temperatūra didesnėje Lietuvos dalyje pasiskirstys 7–12 laipsnių šilumos. Prie jūros – 13–15 laipsnių. Naktis mažai debesuota, lyti neturėtų. Dienos metu atkeliaus šiltesnis atmosferos frontas, kuris didins debesuotumą, kai kur gali negausiai palynoti. Temperatūra sieks 21–25 laipsnius šilumos“, – 15min šeštadienio orus komentavo M.Kirkliauskaitė.

Sinoptikė sako, kad sekmadienį tikėtini trumpalaikiai lietūs ties šiauriniais, šiaurės rytiniais rajonais. Intensyviau plūstelės šiluma – nakties temperatūra bus 12–17 laipsnių šilumos, o Kuršių nerijoje gali pakilti iki 18–19 laipsnių šilumos. Paskutinę birželio dieną oras daugelyje rajonų įkais iki 29–32 laipsnių karščio, vakarų Žemaitijoje bus apie 27–28 laipsnius šilumos, pajūryje tikėtini kiek gaivesni orai – apie 24–26 laipsniai šilumos.

Valdemaro Šukštos / 15min nuotr./Karščiai
Valdemaro Šukštos / 15min nuotr./Karščiai

„Lietaus tikimybė bus minimali, turėtų dangus giedrėti. Palankūs orai būti prie jūros, o kadangi vyraujantis vėjas bus iš vakarų, tai ir vandens temperatūra turėti būti gana aukšta“, – aiškino M.Kirkliauskaitė.

Pirmąją liepos naktį Lietuvą pasieks Europoje vyraujanti karščio banga, tačiau sinoptikė ramina – ji neužsibus.

„Karščio banga mus užkabins tik sekmadienį ir pirmadienį, mes būsime pačios bangos viršūnėje. Jau kai pradės trauktis iš mūsų karštis, tai jis kitą savaitę turėtų pasitraukti iš Vokietijos ir Lenkijos, šiek tiek atvės Prancūzijoje. Bet Ispanija, Italija lieka su aukštesne nei 30 laipsnių temperatūra“, – prognozes pasakojo M.Kirkliauskaitė.

Todėl pirmadienio naktis bus labai tvanki: temperatūra nekris žemiau 18–23 laipsnių šilumos, dieną didesnėje šalies dalyje oras įkais iki 25–30 laipsnių. Pasak sinoptikės, 30 laipsnių temperatūros galima tikėtis Alytaus apskrityje, o prie jūros ir Žemaitijoje bus vėsiau – apie 22–24 laipsnius šilumos.

„Jeigu palyginti nakties ir dienos temperatūrą, tai vakariniuose rajonuose, galima sakyti, kad pakils tik vienu–dviem laipsniais“, – dėstė M.Kirkliauskaitė.

Karščio banga mus užkabins tik sekmadienį ir pirmadienį, mes būsime pačios bangos viršūnėje.

Pirmadienio pavakare labiau tikėtini trumpi palynojimai prie jūros ir Telšių apskrityje. Lietų gali lydėti perkūnija, perspėja sinoptikė. Didesnėje Lietuvos dalyje trumpalaikiai lietūs tikėtini antradienį, taip pat kai kur gali pagriaudėti. Gausesnių kritulių sulaukti gali šalies vakariniai ir šiauriniai rajonai. Atitinkamai ir oras atvės.

„Naktis bus nebetvanki, bet šilta – nuo 13 iki 18 laipsnių šilumos, o dieną tik 18–23 laipsnių šilumos. Dar gaiviau turėtų būti trečiadienį – oro temperatūra sieks nuo 17 iki 22 laipsnių šilumos“, – dėstė sinoptikė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liūtis Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liūtis Vilniuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas