Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 22

Pajūryje – audra po audros, tik šįkart liūdnos prognozės nesipildė

Baltijos bangos jau plauna į pajūrį vedančius betono laiptelius. Vieną po kito. „Stop“ juosta įspėja smalsius praeivius laikytis atokiau. „Audra po audros. Seniai tokios žiemos nebuvo“, – teigė Aleksandras Siakki, „Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojas. Tuo metu mokslininkai teigia, kad Lietuvos pajūriui pasisekė, nes uraganas Franklinas praslinko Švedijos krantu. Prie Lietuvos Baltijos vandens lygis netgi nuslūgo 10 cm.
Bangų sulaužyta apžvalgos aikštelė Giruliai
Bangų sulaužyta apžvalgos aikštelė Giruliai / Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr.

Klaipėdos paplūdimius prižiūrinti tarnyba sutinka, kad dar ankstoka vertinti, kokie bus nuostoliai po šios audringos žiemos. Ir Klaipėdos universiteto mokslininkai sutinka, kad dar anksti, juolab kad audringų orų dar bus.

„Tai, ką mes galime padaryti, tai jau darome: tvarkome tas vietas, kur kyla pavojus žmonių saugumui. Vanduo dar kyla. Mes jo nematuojame, tačiau tai matyti. Neprisimenu tokios žiemos, kad vienas uraganas keistų kitą ir taip kone kas savaitę. Sausį kai prasidėjo“, – kalbėjo A.Siakki.

Jis pastebėjo, kad jūra nemažai smėlio pasiėmė, nedaug jo grąžino.
Nuslūgus vandeniui teks tvarkyti takelius, apžvalgos aikšteles, atitvarus. Melnragėje bangos paplovė vasaros kavinę.

Neringos meras Darius Jasaitis ryte, apvažiavęs gyvenvietes, džiaugėsi, kad nuostolių Kuršių nerija beveik nepatyrė. Palankus pietvakarių vėjas lėmė, kad vanduo mariose netgi slūgo.

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Loreta Kelpšaitė-Rimkienė teigė, kad Franklinas – toks naujausios audros pavadinimas – apėjo Lietuvą. Audra praslinko Švedija, kur Baltijos jūros lygis pakilo per metrą nuo vidutinio lygio, ir nusuko Latvijos link.

Tuo metu Lietuvoje pūtė parankus pietvakarių vėjas ir vandens lygis krito per 10 cm, lyginant su šeštadienio duomenimis. „Vėjas buvo palankus. Bangos ateina iš šiaurės vakarų. Tai reiškia, kad nuplautas smėlis ir liks mūsų krantuose. Vėliau jis bus grąžintas, o nenukeliaus toliau į šiaurę. Neramumų gali būti dar ir ketvirtadienį. Bangos pasisuks iš vakarų pusės. Kada vanduo ims slūgti? Deja, neturiu ryšio su Dievu. Žiūrint į matematines prognozes – galbūt šeštadienį, sekmadienį šiek tiek“, – kalbėjo L.Kelpšaitė-Rimkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas