Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 20

Pasnigti gali ne tik kovą, bet ir gegužės mėnesį

Pirmadienio vakarą iškritęs sniegas sukėlė rimtų nepatogumų vairuotojams – keliai buvo sklidūs, tad užfiksuota nemažai eismo įvykių. Sniegas antradienį ištirpo, tačiau sinoptikai pataria vairuotojams neatsipalaiduoti, nes tokių šalto oro bangų su žiemiškais krituliais pasitaikyti gali ne tik kovą ar balandį, bet ir gegužę.
Žiemiški vaizdai sostinėje
Žiemiški vaizdai sostinėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Meteorologai juokauja – tikrasis pavasaris prasidės tik nuo kovo 23-osios, nes tą dieną minima Pasaulinė meteorologų diena. Tad žiema tebeturi kelias karaliavimo dienas, nors antradienį, kovo 20 dieną švenčiamas pavasario lygiadienis, kai prasideda astronominis pavasaris.

Juokai juokais, tačiau kol kas stebėtis, kad lauke sninga, o termometrai rodo kelis laipsnius žemiau nulio, nevertėtų. Vidutinė daugiametė šio mėnesio temperatūra yra neigiama ir siekia apie 0,7 laipsnio šalčio. 1929 m. Lazdijuose buvo net 8,3 laipsnio šalčio, 1940 m. Biržuose – -10, 1987 m. Vilniuje – -5,4 laipsnio.

Todėl pirmadienio sniegas – gana įprastas reiškinys kovo orų žemėlapyje. Sinoptikė Alva Nagelytė teigė, kad pirmadienį nustebino nebent tai, jog ciklonas, praslenkantis šiauriau Lietuvos į rytus, formavosi labai greitai ir šalčio banga užplūdo staiga. Būtent tai ne vienam vairuotojui ir sugadino kelionę.

„Atšalimas buvo staigus, kartu pradėjo snigti, kilo stiprus vėjas. Be to, šaltam orui keičiant šiltą kai kur sugriaudėjo perkūnija. Tai nėra dažnas reiškinys tokiu metų laiku, bet beveik kasmet pasitaiko išgirsti perkūniją kovo mėnesį ar kitą ankstyvą metą. Šis reiškinys paprastai neišplinta plačiai po visą respubliką, bet viename kitame regione yra užfiksuojamas“, – teigė A.Nagelytė.

Sinoptikė neskuba žadėti, kad tai buvo jau paskutinis šių metų sniegas ir galime ramiai laukti pavasario ir šilumos.

„Dar gali pasikartoti tokie orų pasikeitimai, juk pavasaris tik prasideda, tad teorinė galimybė dar didžiulė. Ir balandį, net ir gegužės mėnesį, ypač pradžioje, gali pasnigti. Pavasaris Lietuvoje nėra stabilus, kol šiauriniai Europos regionai neįšilę, šalto oro bangos pasiekia ir mus. Ypač tai jaučiame, kai jos atslenka po kelias dienas vyravusių šiltesnių dienų“, – sakė sinoptikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas