Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per audrą žaibavo taip, kad visas Lietuvos žemėlapis buvo raudonas

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba paskelbė, kiek per ketvirtadienį siautusią audrą buvo žaibo išlydžių ir kur buvo stipriausi vėjo gūsiai.
Panevėžio rajone audros išversti medžiai aplankstė automobilį, sugriovė ūkinį pastatą
Panevėžio rajone audros išversti medžiai aplankstė automobilį, sugriovė ūkinį pastatą / 15 min skaitytojo nuotr.

Ketvirtadienis pasižymėjo kontrastingais orais. Diena dalyje šalies buvo labai karšta. Druskininkuose oras įkaito net iki 34,9 °C. Tai yra aukščiausia oro temperatūra šiais metais. Be to buvo pakartotas liepos 11-osios aukščiausios oro temperatūros rekordas, kuris paskutinį kartą prieš 18 metų buvo išmatuotas Varėnoje (2006-07-12).

VIDEO: Žaibuojantis dangus Vilniuje

Daug kur Lietuvoje oras įkaito iki 29–34 laipsnių. Vis dėlto, taip karšta buvo ne visur. Daugiausia Vakarų Lietuvoje maksimali oro temperatūra siekė iki 23–28 laipsnių. Naktį žemiausia oro temperatūra 17–20 laipsnių. Tropinės naktys niekur nebuvo fiksuojamos.

Per praėjusią parą stipriausi vėjo gūsiai buvo užfiksuoti šiose meteorologijos stotyse:

Ukmergėje – iki 25 m/s

Raseiniuose – iki 21 m/s

Biržuose ir Marijampolėje – iki 19 m/s

Kaune ir Rokiškyje – iki 18 m/s

VIDEO: Pamatykite: žaibai skrodžia dangų

Labai tikėtina, jog vietomis galėjo pasitaikyti ir stipresnių vėjo gūsių. Štai kaimyninės Latvijos tarnyba anksčiau pranešė, jog Bauskės mieste (visai netoli Lietuvos) buvo užfiksuoti net iki 29 m/s siekę gūsiai.

Liepos 11-oji buvo kol kas neramiausia diena šiais metais. Iš viso Lietuvos teritorijoje užfiksuota beveik 15 tūkst. žaibų išlydžių (žr. žemėlapyje). Ten kur žaibų išlydžiai yra išsidėstę tankiausiai paprastai tose vietovėse būna praslinkę aktyviausios audros.

Iš visų žaibų išlydžių tik penktadalis (~3 tūkst.) trenkė iš debesų į žemę. Kiek mažiau nei 500 išlydžių (truputį virš 3 %) buvo patys pavojingiausi t. y. teigiamo krūvio, kurie trenkė į žemę (žemėlapyje – juodi taškeliai ). Būtent jie dažniausiai padega namus, ūkinius pastatus, sugadina elektros prietaisus, uždega miškus, nutrenkia žmones, gyvulius ir pan.⚡️

Penktadienį Lietuvoje kai kur, didesnė tikimybė rytinėje šalies pusėje, trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 25–30, pajūryje 22–24 laipsniai šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi