Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 22 /17:47

Lietus keičia sniegą: Kauno centre – tikra čiuožykla, plikledis gąsdina ir Vilniuje

Pirmadienio orai tikrai nevilioja būti lauke. Nors šaltis atlėgo, tačiau stiprus vėjas pusto gausų sniegą ir stingdo taip, lyg termometrai rodytų bent keturis kartus žemesnę temperatūrą. Tačiau kelininkai įspėja, kad nemalonumai tuo nesibaigs. Pirmadienio pavakarę pradėjo darytis slidu. Tuo skundžiasi kauniečiai, plikledis formuojasi ir Vilniuje.

Anot Vilniaus miesto gatves prižiūrinčios bendrovės „Grinda“, orų prognozės rodo, kad ateinančiomis dienomis Vilniaus mieste ir apylinkėse yra padidėjusi plikledžio tikimybė. Apie tai įmonė įspėjo dar ryte.

„Dėl šylančios oro temperatūros ir įšalusios žemės susidaro „rasos“ efektas – kondensuota drėgmė labai staigiai užšąla, todėl būkite atsakingi ne tik kelyje, bet ir eidami šaligatviais.

Dar iki pusiaudienio pradėsime prevencinius barstymus, kurie leis apsaugoti važiuojamąją dalį nuo staigaus ledo susidarymo“, – įspėjo „Grinda“.

Įspėdami ir vairuotojus, ir pėsčiuosius kelininkai ragina kelionių laiką planuoti su atsarga, nes dėl plikledžio sąlygos gatvėse ir keliuose, taip pat ant šaligatvių gali būti itin sudėtingos.

„Atkreipkite dėmesį į miškingose ar netoli vandens telkinių esančias gatvių dangas: dėl galimo plikledžio kai kurios gatvės gali tapti slidžios.

Būkite atidūs, rinkitės saugų greitį“, – patarė „Grinda“.

Lietus ir šaltis

Pirmadienį po 16 val. Vilniaus apylinkėse pradėjo lyti ir kartu šąla, tad plikledis išties turi visas galimybes formuotis.

„Grindos“ duomenimis, kol kas ledėjo automobiliai, pačios gatvės dar neapledėjusios, kelių priežiūros automobiliai ir šiuo metu sostinės gatvėse.

Tiesa, slidu gali būti ten, kur mažiau transporto, pasisaugoti reikėtų ir vaikštant pėsčiomis.

Kauniečiai skundžiasi, kad miesto centre itin slidu, esą Laisvės alėja galima būtų pačiūžomis čiuožti.

Kauno centre buvusi Raimonda pasakojo, kad čia slidu lyg kokioje čiuožykloje, žmonės mėgina eiti per pusnis, gatvių važiuojamąja dalimi, nors ant jos irgi slidu.

Eismo sąlygas sunkina šlapdriba, lijundra, plikledis

Lietuvos automobilių kelių direkcija irgi įspėja dėl oro sąlygų.

Eismoinfo.lt duomenimis, šalyje pagrindinių valstybinės reikšmės kelių dangos, drėgnos, šlapios, daug kur, ypač Vilkaviškio, Vilniaus ir Kėdainių rajonuose, slidžios dėl susiformavusio plikledžio, rytinėje šalies dalyje vietomis provėžotos, padengtos pažliugusiu sniegu.

Mažesnio eismo intensyvumo rajoninių kelių dangos visoje šalyje slidžios, provėžotos, daug kur padengtos prispausto, pažliugusio sniego sluoksniu.

Keliuose dirba kelių priežiūros mechanizmai, tačiau vairuotojų prašome būti atidžius ir neskubėti, nes keliai yra slidūs, todėl reiktų rinktis saugų, o ne maksimaliai leistiną, greitį ir nedaryti staigių manevrų.

Rytų, vakarų ir šiaurės Lietuvoje lietus, lijundra, kitur be žymesnių kritulių. Oro temperatūra nuo 2 laipsnių šilumos iki 1 laipsnių šalčio.

Naktį eismo sąlygas sunkins plikledis! Būkite atidūs!

Vilniaus savivaldybės įspėjimas

Sostinės savivaldybė pasidalijo informacija ir įspėjimu, kad artimiausiomis dienomis prognozuojama teigiama temperatūra, tačiau žemė po vyravusių šaltų orų yra įšalusi – todėl tirpstantis sniegas virsta ledu, o dėl jo šaligatviai gali būti slidūs.

„Šiąnakt ir rytojaus rytą situaciją sunkins ir numatomi krituliai – šlapdriba pereinanti į lietų.

Vilniuje šaligatvių, pėsčiųjų ir dviračių takų bei laiptų valymu besirūpinančios penkios bendrovės, su kuriomis miesto savivaldybė yra sudariusi teritorijų priežiūros sutartis, jau atlieka prevencinius barstymus druska.

Daugiausia dėmesio šiuo metu skiriama laiptams, įkalnėms, pėsčiųjų perėjoms ir viešojo transporto stotelėms. Toliau bus atliekami pakartotiniai barstymai, stebima orų prognozė. Slidžiose atkarpose bus naudojamas druskos ir smėlio arba druskos ir akmens skaldelės mišinys.

Iš viso pėsčiųjų ir dviračių takų, laiptų ir kitų zonų valymui Vilniuje pasitelkta beveik 700 darbuotojų, naudojama daugiau nei 100 mechanizuotos technikos vienetų“, – teigia Vilniaus savivaldybė.

Vilniaus miesto savivaldybė rekomenduoja gyventojams ir miesto svečiams keliones planuotis su didesne nei įprastai laiko atsarga, neskubėti, likti atidiems ir atsargiems.

Orai keičiasi

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba irgi pirmadienio rytą įspėjo, kad orai keičiasi. Pirmadienį daug kur prognozuojami krituliai: sniegas, pereinantis į šlapdribą, lietų.

„Vietomis lijundra, plikledis. Antradienį daug kur protarpiais krituliai, dieną vyraus nedidelis lietus. Dėl atodrėkio sniegas ir ledas tirps visoje šalyje. Skaičiuojama, kad per artimiausias tris dienas daugiausia kritulių iškris Vakarų Lietuvoje (iki 20–30 mm), o likusioje šalies dalyje – iki 10–20 mm“, – teigiama meteo.lt feisbuke.

Ten pat pateikta informacija ir apie, kiek ir kur turime sniego:

„Pirmadienį ryte storiausia sniego danga buvo susidariusi: Laukuvoje (Šilalės r.) – 29 cm, Puvočiuose (Varėnos r.) – 25 cm, Švenčionyse ir Lankupiuose (Klaipėdos r.) – 22 cm. Po 21 cm išmatuota Vilniuje, Vėžaičiuose (Klaipėdos r.) ir Tauragnuose (Utenos r.). Po 20 cm buvo Rokiškyje, Tauragėje, Buivydžiuose (Vilniaus r.) ir Liukonyse (Širvintų r.).

Mažiausiai sniego buvo Nidoje, vos 5 cm. Leckavoje (Mažeikių r.) ir Kybartuose – po 6 cm. Marijampolėje ir Kyburiuose (Pasvalio r.) – po 7 cm. Mažeikiuose – 8 cm, o Šiaulėnuose (Radviliškio r.) – 9 cm.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas