Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
05 29 /17:19

„Viskas nukapota“: Tauragei smogė itin pavojinga kruša

Po kelių karštų ir sausų dienų Lietuvoje sugrįžo liūtys ir audringi orai. Trečiadienio popietę labiausiai nepasisekė Tauragei, kur iškrito pavojinga kruša. Ledukų gavo ir kitos Žemaitijos vietos, tačiau Tauragėje kruša biro taip, kad žemė netrukus pabalo kaip žiemą. Apie 17 val. kruša iškrito ir Plungės rajone.

Tauragiškiai puslapyje „Orų entuziastai“ dalijosi vaizdais iš Tauragės, kuriuos užfiksavo po 15 valandos. Iš pradžių pylė smarki liūtis, ėmė tvinti gatvės ir kiemai, o netrukus pasipylė kruša, kuri labai greitai žemę padengė baltais rutuliukais. Staigi ir stipri liūtis ne tik kuriam laikui apsėmė miesto gatves, bet ir paskandino miesto stadioną.

VIDEO: Apsemtas Tauragės stadionas

Mokslo svetainė „Orai ir klimatas Lietuvoje“ pastebėjo, kad Tauragėje kritę krušos ledėkai siekė maždaug iki 2-3 cm.

„Tokio dydžio krušos ledėkai yra stichinis meteorologinis reiškinys, galintis ne tik augalų lapus apkapoti, bet ir pridaryti gerokai daugiau žalos“, – rašoma svetainėje.

Atrodo, kad tos žalos ir pridaryta nemažai, ypač sodininkams ir daržininkams. „Viskas nukapota: agurkai, pomidorai, bijūnai...“, – guodėsi tauragiškė Loreta.

15min nuotr./Kruša Tauragėje
15min nuotr./Kruša Tauragėje

Tauragiškė Jūratė juokavo, kad ledukų prikrito tiek, kad nors kibirais semk.

Tauragiškius gąsdino ne tik liūtis su stambia kruša, bet ir perkūnija.

15min.lt skaitytojo nuotr./Plungėje apie 17 val. iškrito kruša
15min.lt skaitytojo nuotr./Plungėje apie 17 val. iškrito kruša

Smarki kruša smogė ir Šilalės rajono Pajūrio miesteliui ir kitoms vietoms. Krušos gavo ir Plungės rajonas. Čia apsiniaukė apie 16 val. 30 min. ėmė griaudėti, buvo matyti ir žaibas. Netrukus iškrito kruša.

Rytoj irgi kam nors gali kliūti

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašo, kad po šiandienos stichijos norisi tik pacituoti VU meteorologą doc. dr. Gintautą Stankūnavičių: „...kyla klausimas, kas geriau: ar kad jūsų žemėje bent laikinai būtų sausringa, ar tegul užpila lietumi ir dar daržoves ar javus išdaužo kruša.“

„Jog šiandien prognozuojamos smarkios liūtys, perkūnija, vėjo sustiprėjimai ir kruša, buvo perspėta dar vakar. Žinoma, tiksliai pasakyti, kad tai nutiks būtent Tauragėje ir apie 15.30 val. neįmanoma.

Šiuolaikinės meteorologijos sukurtiems orų modeliams labai trumpai gyvuojančių bei lokalių audrų (kurios susidaro vos per keletą valandų ir vėliau lygiai taip pat išnyksta) tikslus prognozavimas vis dar yra per kietas riešutėlis. Belieka žiopsoti į radarų žemėlapius. Ryt ir poryt orai bus panašūs: kam klius, kam neklius“, – rašoma svetainėje.

Priduriama, kad Tauragėje per valandą iškrito apie pusės gegužės mėnesio normos kritulių kiekis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius