Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sinoptikai paskelbė, kokie orai laukia rugsėjo mėnesį

Sinoptikai paskelbė ilgalaikę rugsėjo mėnesio orų prognozę, manoma, jog devintasis šių metų mėnuo turėtų būti daug šiltesnis ir truputį sausesnis už daugiametę normą.
Ąžuolynas
Ąžuolynas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Praėjusiems šių metų mėnesiams tokios prognozės bent iš dalies išsipildydavo. Štai, pavyzdžiui, rugpjūtis buvo šiltesnis kaip ir prognozuota, tačiau daug kur palijo mažai, todėl mėnuo nebuvo drėgnesnis ar artimas daugiametei normai (kaip prognozuota rugpjūčio pradžioje). Na o šį kartą pažvelkime kokios yra rugsėjo mėn. ilgalaikės prognozės.

Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad rugsėjis (standartinė klimato norma: SKN: +12,8 °C ir 60 mm) bus iki 2,5 laipsnio šiltesnis, o mėnesio kritulių kiekis – apie 15 % mažesnis nei norma.

Meteo.lt nuotr./Rugsėjo prognozė
Meteo.lt nuotr./Rugsėjo prognozė

Panašius rezultatus pateikia kitas (CFSv2) ilgalaikių prognozių modelis. Rugsėjo mėn., skaičiuojama, turėtų būti maždaug 2,5–3,0 laipsniais šiltesnis, o kritulių kiekis – iki 10–15 % mažesnis nei norma.

Apibendrinus, devintasis šių metų mėnuo turėtų būti daug šiltesnis ir truputį sausesnis už daugiametę normą.

Žvelgiant į pastaruosius keletą metų, 2023 m. rugsėjis buvo labai sausas ir karščiausias Lietuvos stebėjimų istorijoje. 2022 m. rugsėjis pasitaikė šaltas ir sausas, 2021 metais – vėsus ir daug kur sausas, o 2020 metais – vienas šilčiausių rugsėjų matavimų istorijoje ir labai sausas. Taigi, rugsėjų būna labai įvairių.

SVARBU ŽINOTI. Tai yra tik eksperimentinės prognozės, jų patikimumas nėra labai aukštas. Svarbūs sprendimai, remiantis jomis, neturėtų būti priimami. Pateikta ilgalaikė prognozė nereiškia, kad visai nepasitaikys labai šaltų ir/ar drėgnų dienų.

Žemėlapiuose: ECMWF modelio oro temperatūros (viršuje) ir kritulių kiekio (apačioje) anomalijų prognozės artimiausioms savaitėms“, – rašoma Meteo.lt feisbuko paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas