Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 29

Sinoptikai: savaitgalį laukia generalinė žiemos repeticija

Savaitgalį einant į lauką teks apsirengti šilčiau, o statant kojas ant žemės stengtis nepaslysti. Nors iškritęs sniegas ilgai neišsilaikys, pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikų Pauliaus Starkaus ir Teresės Kaunienės, mūsų laukia tikra žiemos repeticija.
Vilniuje - pirmasis sniegas
Vilniuje - pirmasis sniegas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Nakties iš penktadienio į šeštadienį pradžioje ciklono atneštas lietus ims maišytis su snaigėmis. Didžiojoje Lietuvos dalyje galima tikėtis šlapdribos, kuri vis gausės vakariniuose šalies rajonuose.

Taip pat naktį pūs gana stiprus vėjas. Iš pradžių jis pūs iš pietvakarių, tačiau nakties metu sustiprės ir pakeis kryptį į šiaurės vakarų. Visoje šalyje galima tikėtis vėjo gūsių iki 15–20 m/s, o pajūryje gūsiai sieks net 21–23 m/s greitį.

Naktį visoje Lietuvoje sušals, o temperatūra svyruos nuo 2 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos, tačiau ryte ji bus teigiama. Tiesa, pajūryje naktį oras bus šiltesnis, temperatūra sieks 2–4 laipsnius šilumos.

Dėl kritulių ir neigiamos temperatūros formuosis plikledis, tad vairuotojai ir naktinėtojai turėtų pasisaugoti slidžių dangų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pirmasis sniegas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pirmasis sniegas

„Šeštadienio dieną, jau praslinkus šiam frontui, atsiras ir pragiedrulių. Gal vietomis dar sulauksime kritulių, daugiausiai sniego pavidalu. Didesnė sniegelio tikimybė rytinėje šalies pusėje, bet ir šalies vakaruose, prie jūros, taip pat gali būti mišrių kritulių“, – teigė sinoptikas P.Starkus.

Dieną temperatūra sušils nedaug. Didžiojoje šalies teritorijos dalyje ji svyruos tarp 0 ir 3 laipsnių šilumos, pajūryje gali pasiekti ir 4 laipsnius šilumos. Taip pat dieną aprims vėjas, nors išliks vidutinio stiprumo – pajūryje galima tikėtis gūsių iki 15–17 m/s greičio.

Vakarop, krentant temperatūrai, vėl galima tikėtis plikledžio.

Bus slidu, saugokitės! Taip, čia rimta, nes po rudens, kai tie nauji reiškiniai atsiranda, tai būna visko pilna, ir avarijų, ir traumų, – perspėjo sinoptikė T.Kaunienė.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį orai sausės, dangus dar labiau giedrysis, o sniego kris nedaug. Naktį sniegas tikėtinas vakariniuose ir pietiniuose rajonuose. Kadangi naktį prasigiedrys, temperatūra gali nukristi Net iki 2–7 laipsnių šalčio. Šilčiau bus tik prie jūros, kur laikysis 0 laipsnių temperatūra, tad daugelyje vietų susidarys plikledis.

„Bus slidu, saugokitės! Taip, čia rimta, nes po rudens, kai tie nauji reiškiniai atsiranda, tai būna visko pilna, ir avarijų, ir traumų“, – perspėjo sinoptikė T.Kaunienė.

Pirmoji žiemos diena bus giedra, o negausaus sniego galima tikėtis tik Lietuvos vakaruose. Tiek naktį, tiek dieną pūs 6–11 m/s greičio vakarų vėjas. Dieną rytiniuose rajonuose liks neigiama temperatūra, tad čia ir dieną laikysis plikledis – Zarasų, Ignalinos, Švenčionių ir Utenos apylinkėse. Šilčiausia bus pajūryje, o visoje šalyje temperatūra svyruos nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 laipsnių šilumos.

Kitos savaitės pradžioje šaltis dar laikysis

Pirmadienį daugelyje Lietuvos vietovių negausiai, bet intensyviai snigs. Daugiausia sniego iškris Lietuvos vakarinėje ir šiaurinėje dalyse. Naktį iš sekmadienio vėl susidarys plikledis, kai kur išsilaikysiantis ir dieną. Naktį pūs vidutinio stiprumo pietvakarių vėjas, o temperatūra svyruos tarp 0 ir 5 laipsnių šalčio. Šilčiau, vėlgi, bus tik pajūryje, kur ir naktį temperatūra bus teigiama, nuo 1 iki 3 laipsnių šilumos, o dieną nuo 1 iki 4 laipsnių šilumos.

Daugelyje rajonų pirmadienio dieną snigs, o pajūrio gyventojai gali tikėtis šlapdribos. Beveik visur temperatūra svyruos nuo 1 laipsnio šalčio iki 1 laipsnio šilumos, tačiau šilčiau bus prie jūros.

„Plius keturi bus tik prie jūros, visur kitur tokios šilumos nebus“, – teigė T.Kaunienė.

Antradienio naktį taip pat galima tikėtis trumpalaikių kritulių – beveik visur sniego, tik pajūryje šlapdribos. Naktį pūs vidutinio stiprumo šiaurės vakarų vėjas, o temperatūra kris nuo 1 laipsnio šalčio iki 6 laipsnių šalčio, pajūryje laikysis 0 laipsnių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sniegas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sniegas Vilniuje

Dieną daugiausia kritulių laukia vakariniuose rajonuose, kur kris sniegas, o pajūryje vakarop galima laukti šlapdribos ir net lietaus. Dieną pūs vakarų ir pietvakarių 7–12 m/s greičio vėjas, o Lietuvos vakariniame pakraštyje gūsiai gali siekti net 15–18 m/s.

„Naktis bus dar tokia žiemiška, dieną temperatūra Lietuvoje irgi svyruos aplink 0 laipsnių, nuo minus dviejų iki plius dviejų, pajūryje bus net 4–6 laipsniai šilumos. Kai vėjas pasisuks iš pietvakarių, pradės į mūsų teritoriją plūsti šiluma“, – pasakojo sinoptikė.

Gal daugelyje vietovių net pasilaikys sniego danga šiek tiek, bet kai pradės tirpti, nykti, tai tikrai sunyks, – sakė sinoptikė.

Anot jos, virsmo diena, kai sniegą pakeis lietus, bus trečiadienis. Naktį pūs gūsingi vakarų – pietvakarių vėjai, gūsiai sieks 15–20 m/s greitį, o pajūryje galbūt gūsiai bus dar stipresni. Nors vis dar vyraus neigiama temperatūra, nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos, o pajūryje, net 4 šilumos, dieną visoje Lietuvoje temperatūra bus teigiama, nuo 3 iki 8 laipsnių šilumos.

Trečiadienį pradės sparčiai tirpti sniegas ir ketvirtadienį visas sniego sluoksnis Lietuvoje ištirps.

„Savaitės vidury atšils. Nors jau buvo spalio mėnesį pasnigę, bet šitas bus pirmasis toks rimtesnis ir labiau pasklidęs sniegas. Gal daugelyje vietovių net pasilaikys sniego danga šiek tiek, bet kai pradės tirpti, nykti, tai tikrai sunyks“, – sakė sinoptikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas