Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 03 27

Velykų orai pateiks staigmeną – gali būti daug sniego

Nors Velykos mums asocijuojasi pavasariu, bundančia gamta ir šiluma, šiemet pavasaris ateiti neskuba, o sinoptikai, paklausti apie Velykų orus, nieko gera nežada. Tikrai nebus nei saulės, nei šilumos. Velykos bus šlapios, dar daugiau – galime ir vėl sulaukti sniego.
Šiaulių pėsčiųjų bulvaro medžiai papuošti margučiais
Šiaulių pėsčiųjų bulvaro medžiai papuošti margučiais

Kaip teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Tadas Kantautas, jau aišku, kad per Velykas virš Lietuvos turėsime cikloną, tačiau kol kas nėra aišku, per kurią Lietuvos dalį jis keliaus. Todėl yra pateikiami du galimi orų prognozės variantai.

„Aišku tik viena, kad greičiausiai turėsime cikloną, bet didžiausias galvosūkis, per kurią Lietuvos dalį jis keliaus. Vieni prognozių modeliai rodo, kad jis slinks per vakarinius šalies rajonus, kiti – per rytinius. Nuo to, per kurią Lietuvos dalį jis keliaus, ir priklausys, kokie bus orai.

Jeigu ciklono centras keliaus per vakarinę Lietuvą, vyraus truputį šiltesni orai – apie 3–7 laipsnius šilumos, bus daug kritulių. Ir tai būtų geresnis variantas, nes antruoju atveju, jeigu ciklono centras keliaus per rytinius šalies rajonus, rytiniai rajonai turėtų išlikti su teigiama kelių laipsnių šilumos temperatūra ir lietumi, bet vakariniai rajonai atsidurs šaltojoje ciklono pusėje ir ten pagal dabartinius duomenis turėtų būti daug kritulių, šlapdriba, netgi sniegas“, – aiškino pašnekovas.

Ir to sniego gali būti labai daug. Taigi vakarinių rajonų gyventojai gali sulaukti baltų Velykų.

Tiek vienu, tiek kitu atveju geresni orai, atrodo, bus rytinėje Lietuvos dalyje. Čia bus abiem atvejais šiek tiek šilčiau ir krituliai turėtų kristi tik lietaus forma. Tačiau kritulių bus nemažai, kadangi ciklonas slenka lėtai.

„Faktas, kad Velykos nebus šiltos, saulėtos ir giedros. Abiem variantais numatomi debesuoti ir drėgni orai, tačiau kritulių intensyvumas ir fazinė būsena (lietus ar sniegas), priklausys nuo to, per kurią Lietuvos dalį slinks ciklonas“, – teigė T.Kantautas.

Pasak jo, deja, pavasaris pas mus neskuba. Pavyzdžiui, šiandien susidarė šalto oro srautas iš šiaurės, todėl, nors šviečia saulė, yra vėsu.

„Vis nesusidaro šilto oro srautas iš pietų, todėl taip visų laukiama šiluma iki mūsų niekaip neatkeliauja, ji vis lieka piečiau. Po Velykų, kai nuslinks ciklonas, turėtų būti trumpalaikis orų pagerėjimas, bet didesnės šilumos dar nesulauksime“, – sakė specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas