Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 12 21

Visoje Lietuvoje gausiai sninga, bet kartu su Kalėdomis ateis pavasaris

Ketvirtadienį visoje Lietuvoje sninga. Sinoptikai sako, kad šiuo sniegu reikia džiaugtis dabar, nes po kelių dienų jis pradės tirpti. Tad Kalėdos greičiausiai bus purvinos ir šlapios, o termometrai rodys ir 7 laipsnius šilumos.
Sniegas Vilniuje
Sniego pūga Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė sniegu džiaugtis ragina tuoj pat: „Kalėdos gražios nebus, džiaukimės šiandien, nes ateina šiluma ir viskas turėtų virsti koše.“

Po truputį šils

Ketvirtadienį prasidėjęs sniegas kris dar ir penktadienį. O jau šeštadienio, gruodžio 23-iosios, naktį kritulių jei ir bus, tai nedaug.

„Vyraus sniegas, truputį pašals, gali susidaryti plikledis. Nakties temperatūra visoje Lietuvoje turėtų būti neigiama – nuo 1 iki 6 laipsnių šalčio. Tik neplačiame pajūrio ruože teigiama, 1–3 laipsniai šilumos. O dieną jau atkeliauja iš vakarų, pietvakarių kritulių debesys ir šiluma. Pradedant vakariniais rajonais sulauksime sniego, šlapdribos, iš vakarų palaipsniui jie keliaus į rytus, kaip ir šiandien. Sniegą keis šlapdriba ir lietus, stiprės pietvakarių vėjas, gūsingas – iki 15–18 m/s. Temperatūra skirsis – vakarinėje šalies pusėje bus 2–5, pajūryje – iki 7 laipsnių šilumos, o rytinėje pusėje temperatūra bus artima nuliui. Toliau nuo rytinio pakraščio – iki 1 laipsnio šilumos, o pats rytinis pakraštys į teigiamą temperatūrą neperkops, ji liks neigiama“, – apie šventinio laikotarpio pradžios orus sakė V.Ralienė.

Gruodžio 24-osios naktį bus mišrių kritulių, o dieną jau didesnė tikimybė, kad tik palynos kai kur. Naktį gali susidaryti plikledis, labiau jo saugotis reikėtų šiaurės rytiniuose regionuose, Aukštaitijoje. Vėjas pūs iš šiaurės vakarų ir vakarų, bus stiprus ir gūsingas, pajūryje jo gūsiai gali viršyti ir 20 m/s, kitur – 15–17 m/s.

Kūčių dieną vėjas rims, nors išliks vakarų. „Nakties temperatūra gali būti artima nuliui ir neigiama Aukštaitijoje, kitur – 0–4, pajūryje net iki 6 laipsnių šilumos. O dieną visoje Lietuvoje temperatūra bus teigiama. Kūčių vakaras turėtų būti šlapias, o kadangi prieš tai iškris nemažai kritulių, rytinėje dalyje – sniego, tai toks patižęs“, – baltų Kūčių neprognozuoja V.Ralienė.

Baltų ir spindinčių Kalėdų nebus

Pirmoji Kalėdų diena irgi baltai spindinti nenumatoma. Naktį gali pasitaikyti mišrių kritulių, tačiau temperatūra bus artima nuliui, pajūryje – 4–6 laipsniai šilumos. O dieną – 1–6 laipsniai šilumos. „Paguoda tik tokia, kad dieną kritulių liks nedaug. Bet saulės kažin ar pamatysime, turėtų būti tokia apniukus diena ir kai kur negausūs krituliai, bet daugiausia lietaus pakrapnojimas“, – sakė sinoptikė.

Paguoda tik tokia, kad dieną kritulių liks nedaug. Bet saulės kažin ar pamatysime, turėtų būti tokia apniukus diena, – sakė V.Ralienė.

Naktį į antrąją Kalėdų dieną numatomi negausūs krituliai, dieną irgi jų daug nežadama. Kai kur gali susiformuoti rūkas, plikledis.

„Yra tokia tikimybė, kad antrosios Kalėdų paros naktį gali trumpam pragiedrėti ir šiek tiek atvėsti, temperatūra kristi iki neigiamos, todėl gali būti slidžių kelių, susidaryti plikledis. Dieną – 1–6 laipsniai šilumos. Kadangi dar toli ta antra Kalėdų diena, galbūt geros sąlygos įsiveržti šaltesniam orui susidarys ne naktį, o dieną, tada neigiamos temperatūros gal ir nebus. Bet kol kas atrodo, kad antrosios Kalėdų dienos naktį pašalvens. O visa kita – šlapia ir šilta“, – apie Kalėdas pasakojo V.Ralienė.

Baltų ir spindinčių Kalėdų, atrodo, išties nebus. „Greičiau bus murzinos. Sniego šiomis dienomis gali prikristi nemažai, o per šventes tirps, bus šlapia. Šiandien sniegu reikia džiaugtis“, – patikino sinoptikė.

Orai per šventes bus panašūs visoje Lietuvoje, tik vakarinėje pusėje šiek tiek šilčiau, o Aukštaitijoje, šiaurės rytiniuose rajonuose bus kiek vėsiau. Bet ir tų orų pavadinti žiemiškais V.Ralienė negalėjo.

Apie tai, kaip kelininkai ruošiasi ketvirtadienio pūgai, skaitykite čia Kelininkai ruošiasi ir lietui, ir pūgai: Kaune jau sninga, sniego pūga užklupo ir Vilnių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas