Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2022 04 09

Pandemijos melagienas „adaptavo“ Ukrainos karui: kaltina H.Bideną ir G.Sorosą

Rusijos propagandininkai toliau bando pateisinti invaziją į Ukrainą dideliu dezinformacijos kiekiu. Anksčiau tvirtinę, neva Ukrainos teritorijoje JAV kūrė biologinio ginklo laboratorijas, dabar ėmė skleisti dar keistesnes melagienas apie tai, kad tariamos laboratorijos susijusios su JAV prezidento sūnumi Hunteriu Bidenu ir filantropu Georgu Sorosu. Tai nėra tiesa.
Latvija nori varžyti rusišką propagandą televizijoje
Latvija nori varžyti rusišką propagandą televizijoje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Prokremliškas naujienų portalas „Komsamolskaja pravda“ (KP) paskelbė straipsnį, iškalbingu pavadinimu „Šeši žudantys faktai apie biolaboratorijas Ukrainoje: ketino „Bairaktarais“ purkšti infekciją virš Rusijos“.

Dezinformacijos ir atviro melo kupiname rašinyje suplakta daugybė sąmokslo teorijų, dalis kurių informacinėje erdvėje sklandė dar nuo COVID-19 pandemijos pradžios, o dabar buvo „adaptuotos“ karui prieš Ukrainą.

Teiginys: Rusijos gynybos ministerija paskelbė dar vieną JAV biolaboratorijų Ukrainoje dokumentų tyrimo rezultatų dalį. Anot šių dokumentų, Ukrainoje iš 7 šių biolaboratorijų „užsakovų“ net 4 JAV karinės ir strateginės paskirties įstaigos – Pentagonas, JAV armijos medicinos tyrimų ir plėtros vadovybė, JAV armijos Walterio Reedo tyrimų institutas, JAV Gynybos departamento grėsmių mažinimo agentūra, JAV valstybės departamentas, demokratų partija, JAV Tarptautinio vystymosi agentūra (USAID).

Netiesa. Ukrainoje nebuvo kuriamas nei biologinis, nei masinio naikinimo ginklai. Ukrainoje esančios laboratorijos valdomos šalies viduje ir nepriklauso nei vienai iš Rusijos propagandininkų išvardintų JAV įstaigų.

Ukrainoje ratifikuota 1972 metų Konvenciją dėl bakteriologinių ir toksinių ginklų kūrimo, gamybos ir saugojimo uždraudimo bei jų sunaikinimo.

Dokumente nurodyta, kad „Konvencijos Šalys pasiryžusios imtis veiksmų, kad užtikrintų efektyvią pažangą visuotinio ir visiško nusiginklavimo link, įskaitant visų masinio naikinimo ginklų tipų uždraudimą ir sunaikinimą, ir įsitikinusios, kad cheminio ir bakteriologinio (biologinio) ginklo kūrimo, gamybos ir kaupimo uždraudimas bei sunaikinimas, taikant efektyvias priemones, padės pasiekti visuotinį ir visišką nusiginklavimą, esant griežtai ir efektyviai tarptautinei kontrolei“, taip pat, kad „pasiryžusios visos žmonijos labui visiškai pašalinti galimybę panaudoti bakteriologines (biologines) medžiagas ir toksinus kaip ginklus“.

2005 metais buvo pasirašytas susitarimas tarp JAV Gynybos departamento ir Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos dėl bendradarbiavimo biologinių ginklų prevencijos srityje.

Sutartis apėmė prevenciją technologijų, patogenų ir žinių, kurios gali būti panaudotos, kuriant biologinį ginklą.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./COVID-19 patikros punkte
Kauno miesto savivaldybės nuotr./COVID-19 patikros punkte

Programą įgyvendino Pentagono gynybos grėsmių mažinimo agentūra (DTRA). Tai yra kooperatyvinės grėsmių mažinimo programos dalis, kuri buvo pradėta po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais.

Ja buvo siekiama užtikrinti, kad masinio naikinimo ginklų programų likučiai būtų saugiai likviduoti posovietinėse šalyse.

Taigi, biologinių ginklų Ukraina negamino, o siekė užtikrinti, kad Sovietų Sąjungoje vystytų panašaus profilio ginklų likučiai būtų saugiai likviduoti.

JAV padėjo remti ir apsaugoti Ukrainos biologinių tyrimų laboratorijas, nes jos tiria patogenus ir stengiasi užkirsti kelią infekcinių ligų protrūkiams.

Ukrainoje yra dešimtys visuomenės sveikatos laboratorijų, kurios tiria ir mažina pavojingų ligų grėsmes.

Kai kurios iš šių laboratorijų gauna finansinę paramą iš JAV, Europos Sąjungos (ES) ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO).

Ukraina nėra išskirtinė – tokia praktika vykdoma daugelyje šalių.

Pentagono gynybos grėsmių mažinimo agentūra (DTRA) ne kūrė biologinius ginklus Ukrainoje, o atvirkščiai – įgyvendino grėsmių mažinimo programą po Sovietų Sąjungos žlugimo. Programa buvo siekiama saugiai sunaikinti Ukrainos teritorijoje sovietų kurtų masinio naikinimo ginklų likučius.

Prezidento sūnus

H.Bidenas buvo viešai kritikuojamas dėl verslo veiklos Ukrainoje, kol Joe Bidenas buvo viceprezidentas.

Tačiau H.Bideno veikla tiesiogiai nesusijusi su Ukrainoje kurtomis sveiktos priežiūros laboratorijomis.

Nuo 2013 iki 2020 metų JAV startuolis „Metabiota“ Ukrainoje rengė mokymus, padedančius pagerinti vietos sveikatos apsaugos specialistų gebėjimus aptikti grėsmes sveikatai ir į jas reaguoti.

Teiginiai, kad H.Bidenas finansavo Ukrainos biolaboratorijas, yra pagrįsti „Metabiotos“ ryšiu su „Rosemont Seneca Partners“ investicine įmone, kurią jis įkūrė 2009 metais.

Kaip skelbia leidinys „Washington Post“, „Rosemont Seneca Partners“ turėjo akcijų kitoje nepriklausomoje įmonėje „Rosemont Seneca Technology Partners“ arba RSTP.

„The Washington Post“ pranešė, kad RSTP investavo ir į „Metabiota“ startuolį.

Tačiau, anot „Washington Post“, jaunesniojo Bideno vaidmuo priimant investicinius sprendimus buvo ribotas. Jis nedalyvavo komitete, kuris nusprendė investuoti į „Metabiota“ ir iš to negavo naudos, nes buvo pašalintas iš įmonės.

G.Sorosas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas

Teiginys: G.Sorosas investavo į tariamas biolaboratorijas Ukrainoje.

„Open Society Foundations“ (liet. Atviros visuomenės fondas) yra filantropo George`o Soroso įkurta didžiausia pasaulyje privati labdaros ir nevyriausybinių organizacijų finansuotoja.

Fondą valdo ir finansuoja milijardierius G.Sorosas.

Fondo veikloje, susijusioje su sveikatos apsauga, nėra nurodyta jokių biologinių laboratorijų Ukrainoje.

2021 metais, įsibėgėjus COVID-19 pandemijai, socialiniuose tinkluose ėmė aktyviai sklisti sąmokslo teorija, teigianti, kad koronavirusas slapta „pabėgo“ iš laboratorijos Kinijoje.

„Qanon“ sąmokslo teorijos skleidėjai siejo pandemiją su G.Sorosu, Billu Gatesu ir Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėju Klausu Schwabu.

Tuo metu, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, ši sąmokslo teorija pasiekė „InfoWars“ – svetainę, kurią valdo žinomas sąmokslo teoretikas Alexas Jonesas.

Kovo 8 dieną „InfoWars“ paskelbė publikaciją su antrašte: „Kaip Hunteris Bidenas, Klausas Schwabas ir CŽV susiję su JAV biolaboratorijomis Ukrainoje?

Buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą palaikantis konspirologų sambūris „QAnon“ – grupė, įsitikinusi, kad D.Trumpas yra pasaulio gelbėtojas.

Viena iš pagrindinių idėjų, palaikančių „QAnon“ sąmokslo teorijos egzistenciją, – teiginys, kad tik D.Trumpas gali apsaugoti pasaulį nuo satanistų-pedofilų (anot teorijos platintojų, – JAV Demokratų partijos) ir jiems priklausančios žiniasklaidos skleidžiamo melo.

„QAnon“ sąmokslo teorijų kūrėjai ir skleidėjai tiki, kad egzistuoja aukštas pareigas JAV vyriausybėje užimantis asmuo – vadinamasis „Q“.

Jų manymu, šis paslaptingas pasaulio tvarką išmanantis veikėjas yra D.Trumpas.

Tikima, kad „Q“ paslaptingomis žinutėmis nutekina slaptą informaciją (kaip mėgsta sakyti šios teorijos mėgėjai, „barsto trupinius“), kurią reikia patiems išsišifruoti ir interpretuoti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„QAnon“ – sąmokslo teoretikų grupė, įsitikinusi, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio gelbėtojas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„QAnon“ – sąmokslo teoretikų grupė, įsitikinusi, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio gelbėtojas

Trolių ataka

Daugybė interneto trolių paskyrų nuo pat invazijos pradžios kartojo rusišką propagandą, esą Rusijos invazijos į Ukrainą tikruoju tikslu buvo slaptos JAV biolaboratorijos, kuriose tariamai buvo gaminamos mirtinos ligos, pavyzdžiui, COVID-19.

Dezinformacija buvo žymima grotažyme „USBiolabs“.

Rusijoje dezinformacija apie tai, kad JAV neva kuria slaptą biologinį ginklą, buvo kartojama dar nuo 2017 metų.

Tuomet Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad kai kurie užsieniečiai „tikslingai ir profesionaliai“ renka rusų biologinę medžiagą.

Prieš tai Kremliaus ruporu vadinamas televizijos kanalas „Russia today“ JAV viešųjų pirkimų svetainėje aptiko keistą konkursą: JAV oro pajėgos ieškojo rusų RNR mėginių tiekėjų.

Vienas RT kalbintų ekspertų teigė, kad amerikiečiai bando sukurti biologinį ginklą – virusą, kuris galėtų būti nutaikytas į „rusišką geną“ ir sunaikintų tik rusus.

Maskvos valstybinio universiteto Bioinžinerijos ir bioinformatikos fakulteto profesorius, biologijos mokslų daktaras Michailas Gelfandas atsakė V.Putinui ir paaiškino rusams, kam amerikiečiams jų RNR mėginiai.

Putinas
Putinas

„Kažkas rimtai apgavo V.Putiną. Amerikiečiai renka ne visų šalies etninių grupių duomenis, o tik iš rusų. Sprendžiant iš turimos informacijos, kalbame apie genetinių sąnarių ligų veiksnių tyrimą. Nežinau, kam jiems reikalingi būtent rusai, galbūt todėl, kad jie nori atskirti polinkį sukeliančias mutacijas nuo grynai istorinio pėdsako“, – spėjo mokslininkas.

Ne vienas šalies mokslininkas tąkart pabrėžė, kad dėl didelio skirtingų etnosų skaičiaus ir techniškai sudėtingos procedūros, būtų neįmanoma sukurti biologinio ginklo, galinčio „nužudyti tik rusus“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius