Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

90 minučių siaubo: JAV kariai Irake gūžėsi bunkeriuose ir skraidė pro langus

Iranas tikina, kad nesiekė nukauti JAV karių, kai paleido raketų salvę į karines bazes Irake, kuriose buvo amerikiečių. Tačiau bazėse apsilankę žurnalistai iš karių kaip tik išgirdo, kad buvo taikomasi į būtent amerikiečių pozicijas, o dalis jų ir nukentėjo. Vienas JAV pareigūnas net pareiškė laikantis „stebuklu“ faktą, kad niekas nežuvo.
Al Asado karinė bazė Irake po Irano raketų atakos
Al Asado karinė bazė Irake po Irano raketų atakos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ypač didelis pavojus, anot „The Washington Post“, JAV kariams buvo kilęs Al Asado karinėje bazėje Vakarų Irake.

Su žurnalistais bendravę amerikiečiai privačiai pripažino manantys, kad balistinių raketų smūgiais buvo siekiama bent dalį jų pražudyti – nors Iranas, panašu, buvo iš anksto perspėjęs apie ataką irakiečius, o pastarieji – JAV karius.

Al Asado bazėje apsilankę žiniasklaidos atstovai išvydo dideles raketų smūgių išmuštas duobes ir sunaikintas karių gyvenamąsias patalpas. Iš sraigtasparnių pakilimo ir nusileidimo aikštelės irgi liko tik nuolaužos.

VIDEO: Irano raketos smogė dviem amerikiečių bazėms Irake

Be to, mažiausiai du JAV kariai buvo išsviesti pro kelių metrų aukščio bokšto langą, o dar dešimtys amerikiečių turėjo keliauti pas medikus, kurie aiškinosi, ar jiems diagnozuoti smegenų sukrėtimą.

„Šie smūgiai buvo surengti planuojant kuo įmanoma daugiau aukų“, – pabrėžė pulkininkas leitenantas Timas Garlandas, bene aukščiausio rango JAV pajėgų narys, švilpiant Irano raketoms buvęs Al Asado bazėje.

Iranas šią operaciją surengė keršydamas už tai, kad JAV sausio 3 dieną netoli Bagdado oro uosto nukovė šalies Revoliucinės gvardijos elitinių „Quds“ pajėgų vadą Qasemą Soleimani.

Jautė šoko bangas

Anot T.Garlando, ataka buvo ypač pavojinga, nes buvo vykdoma bangomis. Esą vis naujus raketų smūgius skirdavo maždaug 15 minučių, o per trumpus intervalus JAV kariai vis lakstė po bazę, vertindami žalą ir ieškodami sužeistų kolegų.

Puolimas raketomis truko kiek daugiau nei pusantros valandos – visą tą laiką griaudėjo sprogimai.

Ir nors raketos į Al Asado bazę atskriejo priešaušriu, tamsą keitė šviesos blyksniai. JAV kariai pasakojo jautę, kaip šyla oras, kuriuo ritosi šoko bangos.

JAV pulkininkė leitenantė Staci Coleman CNN teigė, esą iki šiol negali atsistebėti, kad buvo išvengta traumų: „Tai stebuklas.“

Nors raketos į Al Asado bazę atskriejo priešaušriu, tamsą keitė šviesos blyksniai. JAV kariai pasakojo jautę, kaip šyla oras, kuriuo ritosi šoko bangos.

„Aš pati ir dalis mano komandos jau buvo nuėję į vieną tų bunkerių, ir kai pasigirdo pirmosios bangos smūgiai, buvo galima jausti šoko bangas“, – tvirtino S.Coleman.

Pirmosios raketos bazės teritorijoje nusileido lygiai 1.34 val. ryto. Po penkiolikos minučių buvo sulaukta dar vienos salvės, vėliau sekė ir kitos smūgių serijos. Auštant JAV pareigūnai pagaliau pakilo iš bunkerių ir išvydo, kokią žalą padarė ataka.

Dvi valandos pasiruošti

Kelios valandos po antpuolio Irano vyriausybė jį pavadino „kietu kerštu“ ir paskelbė, kad žuvo kelios dešimtys žmonių. Vis dėlto tą pačią dieną ir Irako, ir JAV pareigūnai ramiai pranešė, kad aukų išvengta.

Ir tai labai svarbu: „The Washington Post“ šaltiniai JAV prezidento administracijoje teigia, esą Donaldas Trumpas situacijos neeskaluoti nusprendė būtent dėl to, kad iraniečių ataka nieko nepražudė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Al Asado karinė bazė Irake po Irano raketų atakos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Al Asado karinė bazė Irake po Irano raketų atakos

D.Trumpas tviteryje kone entuziastingai parašė: „Viskas gerai!“ Vėliau, kreipdamasis į šalį, jis pažėrė priekaištų Iranui, bet daugiau karinių veiksmų amerikiečiai nesiėmė.

JAV kariškiams buvo perduota rekomendacija tikėtis precedento neturinčio Irano antpuolio balistinėmis raketomis.

Vis dėlto amerikiečių kariškių, buvusioje Al Asado bazėje, liudijimai ir destrukciją liudijantys vaizdai rodo, kad bene svarbiausias galėjo būti atsitiktinumo faktorius.

Įtampa regione po Q.Soleimani nužudymo ir taip buvo pakilusi, tad Al Asado bazėje Irake praėjusią savaitę buvo iš anksto paskelbta aukšto lygio parengtis – JAV vadovaujamos koalicijos ir Irako pajėgos prieš tai kelis mėnesius kentėjo smulkias raketų atakas.

„Scanpix“/AP nuotr./Qasemas Soleimani
„Scanpix“/AP nuotr./Qasemas Soleimani

Al Asado bazėje dislokuota per 2 tūkst. karių, trys ketvirtadaliai jų priklauso JAV vadovaujamai kovos su „Islamo valstybe“ koalicijai.

Staiga praėjusį antradienį, apie 23 valandą, į bazę atskriejo konkretesnis perspėjimas. JAV kariškiams buvo perduota rekomendacija tikėtis precedento neturinčio Irano antpuolio balistinėmis raketomis.

Pareigūnai Al Asado bazėje tvirtino tokią informaciją įvertinę kaip patį blogiausią scenarijų ir skubiai išskirstė karius į dar Saddamo Husseino valdymo metu iškastus bunkerius, stebėjimo bokštus bei kitas slėptuves.

„Scanpix“/AP nuotr./Al Asado bazė Irake 2019 m. gruodį
„Scanpix“/AP nuotr./Al Asado bazė Irake 2019 m. gruodį

Tiesa, prabėgus dviem valandoms ir smūgių nesulaukus, amerikiečiai jau buvo pradėję manyti, kad aliarmas vis dėlto klaidingas – kad jokios atakos nebus.

Bet tada, kelios minutės iki smūgių buvo paskelbtas naujas įspėjimas. Radaras užfiksavo, kad karinės bazės link skrieja balistinės raketos, per garsiakalbius suskambo raginimai slėptis ir prasidėjo laukimas.

Kai kurie gūžėsi atviroje erdvėje

„Prieš pat ateinant pirmajai bangai buvo tylu, bet tada radijo stotelėje išgirdome traškėjimą ir žodžius „Atskrieja, atskrieja“. Tomis sekundėmis tiesiog laukėme“, – atsiminė pirmasis leitenantas Charlesas Duncanas.

Su žiniasklaida jis bendravo stovėdamas apdegusiose kito JAV kario gyvenamosios patalpos liekanose. Tai rodo, kad pavojus buvo labai realus – jei nebūtų buvę išankstinio perspėjimo, beveik neabejotinai reiktų skaičiuoti aukas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Al Asado karinė bazė Irake po Irano raketų atakos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Al Asado karinė bazė Irake po Irano raketų atakos

Negana to, kadangi buvo baiminamasi proiranietiškų kovotojų puolimo sausuma, dalis JAV ir Irako karių į bunkerius nelindo. Jie vis tikrino bazės teritoriją ir jos aplinką.

Kapitonas Joelis Valdivia tvirtino matęs atskriejančias pirmąsias keturias raketas iš stebėjimo bokšto. Būtent jis iš šios vėliau ne juokais sudrebėjusios struktūros įspėjo kitus karius bunkeriuose radijo ryšiu.

Apačioje kelios dešimtys amerikiečių karių spaudėsi šarvuočiuose ar tiesiog lauke, slėpdamiesi už sienų, laukė raketų smūgių. Vienas tokių buvo seržantas Armando Martinezas – jis teigė antrosios raketų bangos užkluptas visiškai atviroje erdvėje.

Neramu buvo net bunkeriuose. Karių teigimu, per ataką jų durys ėmė judėti ir giliai įsispraudė į žemę. Tuo metu dalis pastatų žemės paviršiuje buvo neatpažįstamai suniokoti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Al Asado karinė bazė Irake po Irano raketų atakos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Al Asado karinė bazė Irake po Irano raketų atakos

Kitą dieną D.Trumpas patvirtino, kad nežuvo nei amerikiečiai, nei Irako kariai. Paaiškėjo, kad į bazes, kuriose budi JAV kariškiai, Iranas iš viso paleido 16 balistinių raketų. Vien į Al Asado bazę – vienuolika.

Šį pirmadienį bazėje pasiliekantys JAV kariai vis dar vaikščiojo užsidėję apsaugas. Valgykloje prisėsti jiems kol kas neleidžiama – privaloma tiesiog pasiimti maistą ir eiti jį valgyti ten, kur saugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas