Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 20 /19:12

A.Blinkenas išdėstys S.Lavrovui JAV ir Europos poziciją dėl Ukrainos krizės deeskalacijos

JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas ketvirtadienį pareiškė, kad per artėjančias derybas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu išdėstys bendrą Amerikos ir Europos poziciją dėl deeskalacijos Ukrainos pasienyje.
Antony Blinkenas ir Sergejus Lavrovas per derybas
Antony Blinkenas ir Sergejus Lavrovas per derybas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Galėsiu išdėstyti bendrą JAV ir mūsų sąjungininkų bei partnerių Europoje požiūrį, bendrus pageidavimus, kaip rasti diplomatinį būdą deeskaluoti šį konfliktą“, – sakė jis per spaudos konferenciją su Vokietijos užsienio reikalų ministre Annalena Baerbock.

Valstybės sekretorius pabrėžė, kad nepaisant diplomatinių pastangų, Vakarų šalys ir toliau primins Rusijai apie neišvengiamas „greitas ir didžiules pasekmes“, jei Maskva pasirinktų „tolesnės agresijos kelią“.

A.Blinkenas taip pat pareiškė, kad JAV ir jų sąjungininkės yra susivienijusios kalbant apie Rusiją, o Maskva, anot jo, neturi tokios „stiprybės“.

Kaip anksčiau šią savaitę pranešė JAV Valstybės departamentas, A.Blinkenas ruošiasi susitikti su S.Lavrovu penktadienį Ženevoje, siekdamas „tęsti diplomatines diskusijas ir paraginti deeskaluoti padėtį“ Ukrainos pasienyje, kur Rusija yra sutelkusi dešimtis tūkstančius karių.

„Diplomatija nėra mirusi“, – pabrėžė Valstybės departamento atstovas.

A.Blinkenas ketvirtadienį taip pat perspėjo, kad Rusija rizikuoja atgaivinti pavojingą Šaltojo karo Europos susiskaldymo erą, grasindama Ukrainai.

„Leidimas Rusijai nebaudžiamai pažeisti tuos principus mus visus nutemptų į daug pavojingesnius ir nestabilesnius laikus, kai šis žemynas – ir šis miestas – buvo padalintas į dvi dalis, atskirtas kareivių patruliuojamų niekieno žemių, su virš visų galvų pakibusia visapusiško karo grėsme“, – sakė A.Blinkenas savo kalboje Berlyne.

„Jis taip pat pasiųstų žinutę kitiems visame pasaulyje, kad šie principai yra nebereikalingi“, – teigė JAV valstybės sekretorius.

„Tai daugiau nei dviejų šalių konfliktas ir daugiau nei Rusijos ir NATO susidūrimas. Tai krizė su pasauliniais padariniais. Ir tai reikalauja pasaulinio dėmesio ir veiksmų“, – kalbėjo jis.

A.Blinkenas taip pat perspėjo dėl niokojančių invazijos padarinių, praėjus aštuoneriems metams nuo daugiau nei 13 tūkst. gyvybių nusinešusio Kijevo pajėgų konflikto su prorusiškais separatistais pradžios Rytų Ukrainoje.

„Žmonių aukos dėl atsinaujinusios Rusijos agresijos būtų daug didesnės nei iki šiol“, – perspėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas