Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Blinkenas susės derybų Paryžiuje po ginčo dėl povandeninių laivų

AV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kitą savaitę dalyvaus derybose Paryžiuje, siekdamas sumažinti įtampą, kilusią Prancūziją supykdžius Vašingtono ir Kanberos sutarčiai dėl povandeninių laivų tiekimo, penktadienį pranešė Valstybės departamentas.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo pirmadienio iki trečiadienio A.Blinkenas lankysis Paryžiuje, kur dalyvaus išsivysčiusių rinkos ekonomikų EBPO klubo susitikime, taip pat aptars su Prancūzijos pareigūnais pastangas „dar labiau sutvirtinti gyvybiškai svarbius JAV ir Prancūzijos santykius“, pranešė departamento atstovas Nedas Price'as.

A.Blinkenas ir jo kolegos prancūzai aptars tokius klausimus kaip „saugumas Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, klimato krizė, ekonomikos atsigavimas nuo COVID-19 pandemijos, transatlantiniai santykiai ir bendradarbiavimas su mūsų sąjungininkais bei partneriais reaguojant į pasaulinius iššūkius ir galimybes“, – pareiškime nurodė N. Price'as.

Vėliau A.Blinkenas iš Paryžiaus išskris į Meksiką savo pirmojo vizito į kaimyninę šalį kaip JAV vyriausiasis diplomatas; šią kelionę jau patvirtino meksikiečių vyriausybė.

Praėjusį mėnesį Prancūzija įsiutino žinią, kad Australija atšaukė didžiulės apimties sandorį dėl prancūziškų povandeninių laivų įsigijimo, nusprendusi augant įtampai su Kinija vietoje jų iš JAV pirkti atomines alternatyvas.

Paryžius apkaltino Jungtines Valstijas išdavyste, o Australiją – „dūriu į nugarą“. Reikšdama protestą Prancūzija buvo trumpam atšaukusi savo ambasadorių iš Vašingtono.

Įtampa ėmė slūgti, JAV prezidentui Joe Bidenui telefonu pasikalbėjus su savo kolega prancūzu Emmanueliu Macronu ir pripažino, kad Jungtinės Valstijos galėjo skaidriau bendrauti su savo ilgamete sąjungininke.

A.Blinkenas jau planavo apsilankyti Prancūzijoje Paryžiuje įsikūrusios Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) 60-ųjų metinių proga.

Jis pirmininkaus EBPO ministrų susitikimui, per kurį bus svarstomi būdai skatinti žaliąją ekonomiką, likus mėnesiui iki didelio susidomėjimo sulaukusių JT klimato derybų Glazge.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento