Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Blinkenas vyks atidėto vizito į Pekiną

Kitą savaitę Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas planuoja vykti į Kiniją, pranešė amerikiečių pareigūnai.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Bideno administracija siekia pagerinti ryšius, kurie vasario mėnesį pasiekė žemiausią lygį po to, kai virš JAV oro erdvės buvo numuštas Kinijos sekimo balionas.

JAV pareigūnai teigia, kad A. Blinkenas tikisi birželio 18 dieną atvykti į Pekiną ir susitikti su aukšto rango Kinijos pareigūnais, įskaitant užsienio reikalų ministrą Qin Gangą ir galbūt prezidentą Xi Jinpingą.

Pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes nei Valstybės departamentas, nei Kinijos užsienio reikalų ministerija dar nepatvirtino šios kelionės.

Vizitas, dėl kurio Xi Jinpingas ir JAV prezidentas Joe Bidenas susitarė pernai per susitikimą Balyje, iš pradžių buvo planuotas vasario mėnesį, bet po incidento su sekimo balionu buvo atidėtas. Pekinas tvirtina, kad tai buvo nuo kurso nuklydęs meteorologinis balionas.

Nuo to laiko JAV ir Kinija palaikė ryšius, tačiau jie buvo sumenkę, nes padidėjo įtampa dėl Kinijos elgesio Pietų Kinijos jūroje, agresyvių veiksmų Taivano atžvilgiu ir paramos Rusijos karui prieš Ukrainą.

Praėjusią savaitę Kinijos gynybos ministras atmetė JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino prašymą susitikti Singapūre vykusio saugumo simpoziumo metu.

Tačiau netrukus po to, kai A.Blinkenas atidėjo savo kelionę į Pekiną, Miuncheno saugumo konferencijoje Vokietijoje jis trumpai susitiko su Kinijos vyriausiuoju diplomatu Wang Yi.

Be to, CŽV vadovas Williamas Burnsas gegužės mėnesį keliavo į Kiniją, o praėjusį mėnesį į JAV atvyko Kinijos prekybos ministras. O J.Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas gegužės pradžioje Vienoje susitiko su Wang Yi.

Baltieji rūmai tuo metu teigė, kad šis susitikimas „buvo dalis nuolatinių pastangų palaikyti atvirą bendravimą ir atsakingai valdyti konkurenciją. Abi šalys susitarė palaikyti šį svarbų strateginį bendravimo kanalą, kad būtų pasiekti šie tikslai“.

Neseniai JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono reikalams Danielis Kritenbrinkas kartu su vyresniuoju Nacionalinės saugumo tarybos pareigūnu šios savaitės pradžioje keliavo į Kiniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas