Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
13:18 /14:54

A. Blinkenas vyksta į regioną siekti naujų paliaubų Gazos Ruože

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį išvyks į Izraelį ir arabų šalis siekti naujų paliaubų Gazos Ruože po to, kai Izraelis nužudė „Hamas“ lyderį, pranešė Valstybės departamentas.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vizito, kuris greičiausiai truks iki penktadienio, metu A. Blinkenas „aptars, kaip svarbu užbaigti karą Gazos Ruože, užtikrinti visų įkaitų paleidimą ir palengvinti palestiniečių kančias“, sakoma Valstybės departamento pranešime.

2023 metų spalio 7 dienos išpuolio metu žuvo 1 206 žmonės, dauguma jų – civiliai, rodo AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis. Į šį skaičių įtraukti ir nelaisvėje nužudyti įkaitai.

„Hamas“ kovotojai tada pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių apie šimtas, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant kelias dešimtis Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomų įkaitų.

Islamistų grupuotės „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija sekmadienį pranešė, kad per jau daugiau kaip metus besitęsiantį Izraelio ir „Hamas“ karą šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 42 603 žmonės.

Izraelio kariuomenė spalio 17 dieną paskelbė apie „Hamas“ lyderio Yahya Sinwaro (Jahjos Sinvaro) žūtį po to, kai grupelė patruliuojančių karių jį nukovė pietinėje Gazos Ruožo dalyje esančiame Rafache.

11-oji kelionė per metus

Tai bus 11-oji vyriausiojo JAV diplomato kelionė į Artimuosius Rytus nuo tada, kai prieš metus prasidėjo karas.

Rugpjūtį ankstesnį kartą Izraelyje apsilankęs A. Blinkenas perspėjo, kad tai gali būti paskutinė galimybė susitarti dėl JAV tarpininkaujamų paliaubų.

Šis bandymas nebuvo sėkmingas, ir nuo to laiko konfliktas paaštrėjo ir išsiplėtė: Izraelis smogė „Hezbollah“ taikiniams Libane ir įspėjo apie naują tiesioginį smūgį Iranui, kurio dvasiniai lyderiai remia ir „Hamas“, ir „Hezbollah“.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), gegužės 31 dieną išdėstęs planą dėl paliaubų, pagal kurį taip pat būtų išlaisvinti įkaitai iš Gazos Ruožo, teigė matantis vilties ženklų po to, kai praėjusią savaitę Izraelis nužudė „Hamas“ vadovą Y. Sinwarą.

J. Bidenas vizito Vokietijoje metu kalbėdamas su žurnalistais sakė, kad paskambino Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui), norėdamas pasakyti, kad į regioną atvyks A. Blinkenas. 

„Pasakiau jam, kad tikrai džiaugiamės jo veiksmais ir kad dabar atėjo laikas žengti toliau – judėti pirmyn, siekti paliaubų“, – ketvirtadienį pareiškė J. Bidenas.

Praėjusį mėnesį Izraelis išplėtė savo karines operacijas Libane, kur nuo to laiko žuvo mažiausiai 1 470 žmonių, rodo AFP pateikti Libano sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

A. Blinkeno kelionė įvyks praėjus kelioms dienoms po to, kai jis ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) įspėjo Izraelį, kad JAV gali sustabdyti dalies milijardų dolerių vertės karinės pagalbos tiekimą, jei į Gazos Ruožą, kur, kaip perspėja Jungtinės Tautos (JT), daugiau kaip 1,8 mln. žmonių patiria „didžiulį badą“, nebus įleista daugiau humanitarinės pagalbos.

JAV rinkimų įtaka

Proveržis derybose dėl paliaubų Gazos Ruože galėtų būti didelis postūmis viceprezidentei Kamalai Harris (Kamalai Haris), kuri lapkričio 5-ąją vyksiančiuose rinkimuose susigrums su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

J. Bidenui ir K. Harris, kuri, jei laimės rinkimus, taps jo įpėdine, karas Gazos Ruože kelia be galo daug politinių iššūkių, B. Netanyaju ne kartą atmetus JAV raginimus dėti daugiau pastangų, kad būtų apsaugoti civiliai gyventojai.

D. Trumpas taip pat kalbėjosi su B. Netanyahu apie Y. Sinwaro nužudymą. Respublikonų kandidatas į prezidentus sakė, kad Izraelio lyderis yra teisus nepaisydamas J. Bideno spaudimo sumažinti karinių operacijų mastą.

Respublikonas užsiminė, kad jis suteiktų daugiau laisvės B. Netanyahu, sakydamas žurnalistams, kad J. Bidenas „bando jį stabdyti, o jis tikriausiai turėtų elgtis priešingai“.

D. Trumpas savo pirmosios kadencijos metu tvirtai rėmė Izraelį. Jo santykiai su B. Netanyahu yra sudėtingi, tačiau dauguma respublikonų rinkėjų, priešingai nei demokratai, palaiko Izraelį ir B. Netanyahu.

Ieškoti būdų, kaip žengti pirmyn

A. Blinkenas pirmiausia skris į Izraelį, o paskui iki penktadienio keliaus po kitas Artimųjų Rytų šalis.

Valstybės departamentas nenurodė, kokios tiksliai bus jo vizito stotelės, tačiau ankstesnių kelionių metu jis lankėsi daugelyje arabų šalių, ypač Katare ir Egipte, kurie yra pagrindiniai derybų dėl paliaubų tarpininkai.

A. Blinkenas „aptars, kaip svarbu užbaigti karą Gazos Ruože, užtikrinti visų įkaitų paleidimą ir palengvinti palestiniečių kančias“, sakoma Valstybės departamento pranešime.

Jis taip pat aptars potencialius pokario susitarimus, svarbius taikos susitarimui, ir sieks diplomatinio sprendimo dėl Libano.

A. Blinkenas taip pat bandė įkalbėti B. Netanyahu siekti kompromiso, siūlydamas istorinę galimybę normalizuoti santykius su Saudo Arabija. JAV siekia įtikinti šią karalystę, kurioje yra dvi švenčiausios islamo religijai vietos, oficialiai pripažinti Izraelį. 

B. Netanyahu, vadovaujantis radikaliausiai dešiniojo sparno vyriausybei šalies istorijoje, pavadino Y. Sinvaro nužudymą karo Gazos Ruože pabaigos pradžia, tačiau iš savo stovyklos sulaukė raginimų tęsti karines operacijas beveik griuvėsiais tapusioje palestiniečių teritorijoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito