Sportas gyvai

A. Gutteresas: žmonijos vaidmuo klimato krizėje primena meteoritą, išnaikinusį dinozaurus

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) trečiadienį pareiškė, kad žmonijos vaidmuo dėl pražūtingo planetos atšilimo prilygsta meteoritui, sunaikinusiam dinozaurus Žemėje, ir paragino imtis skubių veiksmų, įskaitant iškastinio kuro reklamos draudimą.
Antonio Guterres kalba apie klimato veiksmus Niujorke. / David Dee Delgado / REUTERS
Antonio Guterres kalba apie klimato veiksmus Niujorke. / David Dee Delgado / REUTERS

„Iš milžiniškų jėgų, kurios per milijardus metų formavo gyvybę Žemėje, žmonija yra tik mažas taškelis radare“, – kalbėdamas Amerikos gamtos istorijos muziejuje Niujorke sakė A. Guterresas.

„Tačiau, kaip ir meteoras, sunaikinęs dinozaurus, mes darome pernelyg didelį poveikį, – perspėjo jis. – Kalbant apie klimatą, mes nesame dinozaurai. Mes esame meteoras. Mums ne tik gresia pavojus. Mes esame pavojus.“

Europos Sąjungos „Copernicus“ klimato kaitos tarnyba (C3S) trečiadienį oficialiai pranešė, kad 2024 metų gegužė buvo karščiausia per visą istoriją.

„Tai jau dvylika iš eilės karščiausių visų laikų mėnesių“, – sakė A. Guterresas.

Tačiau jis pažymėjo, kad žmonės „taip pat yra ir sprendimas“, ir dar kartą paragino imtis bendrų pasaulinių veiksmų, kad klimato atšilimas neviršytų 1,5 laipsnio Celsijaus.

Jis sakė, kad šis beveik dešimtmetį galiojančiame Paryžiaus susitarime numatytas ambicingiausias tikslas „kabo ant plauko“.

JT Pasaulinė meteorologijos organizacija (PMO) trečiadienį pranešė, kad yra 80 proc. tikimybė, jog vidutinės metinės temperatūros pakilimas pasaulyje bent vienais iš ateinančių penkerių metų viršys 1,5 laipsnio Celsijaus ribą.

„Kova dėl 1,5 laipsnio Celsijaus bus laimėta arba pralaimėta XXI amžiaus 3-e dešimtmetyje, o ją laimėti ar pralaimėti padės šių laikų lyderiai. Viskas priklausys nuo sprendimų, kuriuos šie lyderiai priims arba nepriims, ypač per artimiausius 18 mėnesių“, – teigė jis.

Paryžiaus susitarimą dėl klimato kaitos pasirašiusios šalys iki 2025 metų pradžios turi pateikti naujus išmetamųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimo tikslus.

A. Guterresas paragino žmoniją „išvažiuoti iš greitkelio, vedančio į klimato pragarą“, ypatingą dėmesį skirdamas iškastinio kuro pramonei, pavadindamas ją „klimato chaoso krikštatėviais“.

Jis taip pat pasmerkė reklamuotojus, kurie, anot jo, padeda iškastinio kuro bendrovėms vilkinti kovos su klimato kaita veiksmus.

„Nuo šiandien nustokite priimti naujus iškastinį kurą naudojančius klientus ir, jeigu tokių turite, planuokite jų atsisakyti“, – pareiškė jis.

Jis taip pat paragino visas šalis uždrausti iškastinį kurą naudojančių įmonių reklamą, kaip pavyzdį paminėdamas sveikatai kenksmingų produktų, pavyzdžiui, tabako gaminių, reklamą, kuri daugelyje valstybių jau yra nelegali. 

JT vadovas pakartojo raginimą apmokestinti iškastinio kuro įmonių pelną, kad būtų finansuojama kova su visuotiniu atšilimu, taip pat paminėjo neįvardytus „solidarumo mokesčius“ aviacijos ir laivybos sektoriams.

A. Guterresas taip pat dar kartą pareikalavo, kad turtingos šalys iki 2030 metų visiškai atsisakytų anglies ir iki 2035 metų 60 proc. sumažintų naftos ir dujų suvartojimą.

Jis ragino turtingas šalis, kurios istoriškai yra labiau atsakingos už anglies dioksido išmetimą, labiau padėti skurdesnėms šalims, kurioms klimato kaitos keliamas pavojus gerokai didesnis, kovoti su visuotiniu atšilimu.

„Negalime susitaikyti su ateitimi, kai turtingieji bus saugomi oro kondicionierių burbuluose, o likusi žmonijos dalis bus blaškoma mirtinai pavojingų orų netinkamose gyventi žemėse“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius