Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Khamenei: už moksleivių nuodijimą atsakingi asmenys turėtų būti griežtai nubausti

Irano aukščiausiasis lyderis ajotala Ali Khamenei pirmadienį pareiškė, kad už pastarųjų mėnesių mergaičių moksleivių nuodijimus atsakingi asmenys turėtų būti griežtai nubausti, rašoma jo interneto svetainėje.
Irano aukščiausiasis lyderis ajotala Ali Khamenei
Irano aukščiausiasis lyderis ajotala Ali Khamenei / „AP“/„Scanpix“

Remiantis oficialiais duomenimis, nuo lapkričio pabaigos iš viso pranešta apie kelis šimtus apsinuodijimo dujomis atvejų daugiau nei 52 Irano mokyklose.

Moksleivės pasakojo, jog pajutusios nežinomus ir nemalonius kvapus, jos susidūrė su tokiais simptomais kaip dusulys, pykinimas ir galvos svaigimas, o jų tėvai sunerimo ir paragino valdžios institucijas imtis veiksmų.

„Jei nuodijimai bus įrodyti, tai bus neatleistinas nusikaltimas...(ir) kaltinamieji turi būti griežtai nubausti, be jokios amnestijos“, – teigė A.Khamenei savo pirmajame viešai paskelbtame komentare apie šiuos paslaptingus apnuodijimus.

Irano teismų sistemos vadovas Gholamhosseinas Mohseni Ejei pirmadienį teigė, kad už moksleivių nuodijimą sulaikyti asmenys bus teisiami ir kaltinami „pagedimu Žemėje“, už kurį gresia mirties bausmė.

Kol kas Irano pareigūnai nepranešė apie jokius suėmimus.

Vėlyvą sekmadienį Irano prezidentas Ebrahimas Raisi pasmerkė šiuos apnuodijimo atvejus, dėl kurių kelios mergaitės buvo paguldytos į ligoninę, kaip „naują Irano priešų sąmokslą“.

E.Raisi teigimu, šiais veiksmais yra siekiama „įžiebti baimę mokinių, vaikų ir jų tėvų širdyse“.

Laikraštis „Etemad“ pranešė, kad pirmadienį šalies valdžios institucijos suėmė Irano žurnalistą Ali Pourtabatabaei, kuris rašė apie apnuodijimo išpuolius interneto svetainei „Qomnews“.

Skelbiama, kad pirmasis apnuodijimo atvejis įvyko lapkričio pabaigoje į pietus nuo Teherano esančiame Komo šventovės mieste.

„Etemand“ taip pat nurodė, jog pirmadienį rytiniame Kučano mieste dešimtys moksleivių, pajutusios „nemalonų kvapą“, buvo išvežtos į ligoninę, o pietvakarinėje Chuzestano provincijoje sekmadienį pranešta apie daugiau kaip 700 analogiškų atvejų.

Praėjusią savaitę Irano sveikatos apsaugos ministro pavaduotojas Younesas Panahi pareiškė, kad nuodijimais siekiama užkirsti kelią mergaičių mokymuisi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas