Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Lukašenka jau žada naujus rinkimus – bet tik priėmus naują Baltarusijos konstituciją

Aliaksandras Lukašenka, pasirodo, per susitikimą su vienos Minsko gamyklos darbininkais ne tik pasvarstė apie Baltarusijos konstitucijos pataisas, bet ir pareiškė, kad jas priėmus bus galima organizuoti naujus rinkimus, skelbia Tut.by.
Aliaksandras Lukašenka susitinka su gamyklos darbininkais
Aliaksandras Lukašenka susitinka su gamyklos darbininkais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Lukašenkos apsilankymo detalės šį pirmadienį aiškėja ne iš karto, o pamažu. Iš pradžių skelbta, kad garbusis svečias pareiškė, jog „šiuo metu dirbama prie šalies konstitucijos pataisų variantų, numatančių valdžios įgaliojimų perskirstymą“. Jis pridūrė, kad permainų nesiims tokiu metu, kai jį spaudžia protestai.

O dabar pranešama, kad A.Lukašenka gamykloje taip pat pasakė, jog priėmus planuojamas Konstitucijos pataisas bus surengti nauji prezidento rinkimai.

„Bus taip, vyručiai, mums reikia priimti naują Konstituciją, ką norime padaryti. Net alternatyvčikai prieš tai nepasisako. Jums pataisas reikės priimti referendume, nes ir ankstesnė Konstitucija buvo priimta referendumu.

O pagal naują Konstituciją, jei norėsite, galėsite rengti rinkimus – parlamento, prezidento, naujų valdžios organų“, – kalbėjo A.Lukašenka.

Jis darbininkų – bent jau viešuose įrašuose – buvo nušvilptas, jam buvo skanduojama „Išeik!“

VIDEO: A.Lukašenka buvo negailestingai nušvilptas – protestuotojai neleido pasakyti nė žodžio ir skandavo „išeik“

A.Lukašenka anksčiau pripažino, kad šaliai reikalinga nauja Konstitucija ir kad ruošiamos naujos pagrindinio įstatymo versijos.

„Man pasiūlė du variantus. Aš juos atmečiau, nes jie mažai kuo skiriasi nuo šios [konstitucijos]. Dirbama prie trečio varianto. Ateikit, sėskitės – ir dirbkime prie konstitucijos. Teikiame referendumui, priimam konstituciją – ir aš jums savo įgaliojimus pagal konstituciją perduosiu. Tačiau ne spaudimu ir ne per gatves“, – kalbėjo jis.

Daugelio analitikų teigimu, tokiais pasiūlymas A.Lukašenka bando susigrąžinti iniciatyvą iš protestuotojų, kurių šalyje jau renkasi šimtai tūkstančių.

Šie pasvarstymai panašūs į vilkinimo taktiką, be to, procesas užtruktų išties netrumpai. Galiausiai tikrai neatmestina, kad režimas klastotų ir potencialaus referendumo rezultatus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos valstybės vadovo pareigas nuo 1994 metų einantis A.Lukašenka, kaip rodo oficialiai paskelbti rezultatai, laimėjo didele persvara prieš kitus kandidatus, Baltarusiją krečia didžiuliai opozicijos šalininkų, laikančių šiuos rinkimus suklastotais, protestai.

A.Lukašenka taip pat pareiškė nemanantis, kad jo valdžia šalyje „krito“, o galiausiai paskelbė, jog protestus „išprovokavo užsienis“.

„Jie [opozicija] apnuodijo žmones per socialinius tinklus. Ir kai kuriems susidarė nuomonė: viskas – valdžios nėra, valdžia krito. Valdžia niekada nekrinta. Jūs mane pažįstate“, – jis sakė MZKT darbininkams.

„Na, o mes su jais išsiaiškinsim. Tiesiog reikia pakentėti“, – pareiškė jis.

A.Lukašenka pareiškė suprantąs, kad jis „ne šventasis“. „Žinote mano griežtumą. Žinote, jog jeigu nebūtų griežtumo, nebūtų ir šalies. Tikrai žinote, kad jūsų vaikų nenuskriausiu ir šalies niekam neatiduosiu. Tai – svarbiausia“, – tikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas