Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Lukašenka juokina pasaulį: skelbia „įrodymus“, kaip Varšuva ir Berlynas tarėsi dėl A.Navalno

Baltarusijos autokratas Aliaksandras Lukašenka Minske apsilankiusiam Rusijos premjerui Michailui Mišustinui į akis išrėžė – jokio Aleksejaus Navalno apnuodijimo nebuvo. Dabar prezidentūra dar ir paskelbė neva perimtą Vokietijos ir Lenkijos atstovų telefoninį pokalbį, kuris, suprask, įrodo Vakarų klastą. Ekspertų teigimu, akivaizdu, kad tai klastotė.
Tariamas Lenkijos ir Vokietijos sąmokslininkų pokalbis
Tariamas Lenkijos ir Vokietijos sąmokslininkų pokalbis / „Twitter“ nuotr.

Vokietijos, kur buvo pervežtas apnuodytas A.Navalnas, vyriausybė šią savaitę paskelbė, kad į jo gyvybę buvo kėsintasi „Novičiok“ tipo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Šalies kanclerė Angela Merkel iškart pareiškė, kad Rusija privalo atsakyti į kylančius klausimus, NATO ir ES prabilo apie galimas sankcijas.

Kremlius tradiciškai viską neigia ir prasmės teikti kokius nors paaiškinimus nemato. Šįkart, tiesa, Maskva turi šviežią pagalbininką – nuo Rusijos protestų akivaizdoje visiškai priklausomu tapusio ir į kampą įsprausto A.Lukašenkos režimą.

Jis dar ketvirtadienį Minske apsilankiusiam Rusijos vyriausybės vadovui M.Mišustinui pareiškė, esą Baltarusijos saugumas perėmė pokalbius telefonu, liudijančius, kad A.Navalno apnuodijimas buvo inscenizuotas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos premjeras Michailas Mišustinas ir Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos premjeras Michailas Mišustinas ir Aliaksandras Lukašenka

„Nebuvo jokio Navalno apnuodijimo. Jie tai padarė – cituoju – siekiant atgrasyti Putiną nuo savo nosies kišimo į Baltarusijos reikalus“, – teigė A.Lukašenka, pažadėjęs pasidalinti nuorašais su Rusijos tarnybomis.

Kaip tarė, taip ir padarė – ir dar daugiau. „Telegram“ kanale „Pul Pervogo“ penktadienio vakarą buvo paskelbtas neva Vakarų, konkrečiai Vokietijos ir Lenkijos, sąmokslą įrodančio pokalbio įrašas.

Girdėti, kaip kažkas – „Nickas“ ir „Mike'as“ – kažkodėl tariasi anglų kalba amerikietišku akcentu, bet dialogas perskaitomas rusiškai – ir dramatiškai.

Varšuva: Alio! Sveiki, Nickai. Kaip mums sekasi?

Berlynas: Atrodo, kad viskas vyksta pagal planą. Medžiaga apie Navalną paruošta. Ji bus perduota kanclerės biurui. Laukiame jos pareiškimo.

Varšuva: Ar apnuodijimas tikrai patvirtintas?

Berlynas: Klausykite, Mike'ai, šiuo atveju tai ne taip svarbu. Vyksta karas. Ir per karą visi metodai geri.

Varšuva: Sutinku, mums reikia atgrasyti Putiną nuo savo nosies kišimo į Baltarusijos reikalus. Efektyviausias būdas – paskandinti jį Rusijos problemose, o jų tiek daug! Be to, ten netrukus vyks rinkimai, rinkimų diena Rusijos regionuose.

Berlynas: Tai mes ir darome. O kaip jūsų reikalai Baltarusijoje?

Varšuva: Jei atvirai, ne taip gerai. Prezidentas Lukašenka pasirodė esantis kietas riešutėlis. Jie profesionalai ir organizuoti. Aišku, juos remia Rusija. Pareigūnai ir kariškiai ištikimi prezidentui. Kol kas dirbame. Pakalbėsime susitikę, ne telefonu.

Berlynas: Taip taip, suprantu, tada iki susitikimo, iki.

Varšuva: Iki.

Toks neva autentiškas įrašas, nors iš tiesų labiau juokinantis, buvo parodytas ir per valstybinę televiziją, o skirtas, ekspertų teigimu, yra ir vidaus auditorijai, ir Rusijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

„Tai, kad tai groteskiška ir juokinga, nereiškia, jog tai nėra svarbu. Tai naujos spalvos mūsų šalyje. Minskas rodo, kad yra visiškai paniręs į post-tiesos pasaulį. Pareigūnai ne šiaip meluoja. Nesvarbu, kad sakoma netiesa, kaip tai atrodo absurdiškai.

Tikslas – parodyti Rusijai Baltarusijos ištikimybę ir meilę. Ir mes tai darysime, net jei tai vers mūsų draugus Rusijoje gūžtis iš gėdos“, – Tut.by parašė analitikas Arciomas Šraibmanas.

O gūžiasi net garsiausi Rusijos propagandistai. Kremliaus ruporu vadinamas Vladimiras Solovjovas tviteryje galbūt net subtiliai parašė: „Pasakysiu labai mandagiai, vakar Minsko paskelbtas pokalbio įrašas nepadarė įspūdžio, nė kiek.“

A.Šraibmanas savo ruožtu priduria, kad ne tik Vakaruose, bet ir Maskvoje į A.Lukašenkos retoriką dabar žvelgiama panašiai – kaip į politinį blefą. Ir esą nė nesvarbu, ar kalbama viešai, ar privačiai.

„Rusijoje suprantama, kad tai, jog Lukašenka šiandien pažeidžiamas ir puolęs į neviltį, negarantuoja, kad jis laikysis savo pažadų. Pasikeis vėjo kryptis, pasikeis ir retorika“, – pastebi A.Šraibmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas